Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή θέσεων στη διάρκεια της διόρθωσης

Κυρίως ξένοι επενδυτικοί οίκοι που ρευστοποιούν από την περιοχή των 5.100, εμφανίζονται πλέον είτε να υποβαθμίζουν περισσότερο την τιμή-στόχο επιλογών τους, είτε να την αναβαθμίζουν ή ακόμη να ξεκινούν την κάλυψη εισηγμένων. Εμφανώς επιχειρείται η αναδιάταξη δυνάμεων που προφανώς περιλαμβάνει ”χτίσιμο” θέσεων σε καλύτερες τιμές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία και η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων στις περισσότερες αγορές.

Από τον χορό αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει η Αθήνα, που σημειωτέον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και βασικών μετοχών είχε υπεραποδώσει σημαντικά για τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και την χρήση του 2007.

Θα πρέπει ωστόσο κάθε φορά που προσεγγίζονται οι αγορές και δη οι ευρωπαϊκές –συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής- να λαβαίνουμε υπ’ όψιν μας μερικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Ενδεικτικά, στο σημερινό του Εγερτήριο ο Δηκτικός υπενθυμίζει κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, όσον αφορά στην πραγματική επενδυτική θέση που έχει το αμερικανικό, το ευρωπαϊκό ή το ασιατικό κεφάλαιο.

Δεν είναι τυχαίο πως η ρευστοποίηση σημαντικών θέσεων σε μετοχές του 20άρη ξεκίνησε από αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, ενώ ο οίκος που ακολούθησε με διαφορά μιας-δυο συνεδριάσεων, ήταν επίσης αμερικανικός.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών ”έβαλαν το δακτυλάκι τους” και οι γερμανοί της Deutsche Bank, με τις αιτιάσεις τους για την Eurobank.

Οι αγορές διορθώνουν και η αποτίμηση εταιρειών που μέχρι και τις 31/12 αποτελούσαν ”κορυφαίες επιλογές” των ξένων επενδυτικών οίκων διαμορφώνεται πλέον σημαντικά χαμηλότερα.

Η περίπτωση της Alpha Bank είναι ενδεικτική μιας τάσης που επικρατεί στις αγορές, όπου το ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποχωρεί ρευστοποιώντας από υψηλές τιμές και ένα άλλο ”χτίζει” θέσεις από σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Στην Alpha Bank η UBS μειώνει την τιμή-στόχο στα 24 ευρώ, ενώ η Deutsche Bank διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση ”διακράτησης” και την τιμή στόχο στα 27,5 ευρώ.

Η δε Deutsche Bank έρχεται να ξεκινήσει την κάλυψη των εταιρειών ΓΕΚ, Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. Όμως η κάλυψη αυτή επιχειρείται αφού η μετοχή της ΓΕΚ χάνει 7,2% από την αρχή του έτους και 11,6% τις τελευταίες τριάντα ημέρες. Για τη μετοχή της Τέρνα η αποτίμηση διαμορφώνεται 17,9% χαμηλότερα από την αρχή του έτους και 18,2% σε διάστημα τριάντα ημερών. Στην δε Τέρνα Ενεργειακή οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 14,1% και 10,9% αντίστοιχα.

Αυτές οι συχνότατα αντικρουόμενες εκτιμήσεις των ξένων παραπέμπουν σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, σε αναδιάταξη δυνάμεων, με αρκετούς να ”χτίζουν” θέσεις στη διάρκεια της διόρθωσης.

Έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως θέμα ευρύτερης αναθεώρησης της τάσης των 5-7 ισχυρών ξένων επενδυτικών οίκων απέναντι στην ελληνική αγορά, δεν υφίσταται.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πέριξ των επιπέδων που διαμορφώνονται τις τελευταίες συνεδριάσεις, όλο και περισσότεροι διαμορφώνουν θέσεις προσβλέποντας προφανώς σε καλύτερες αποτιμήσεις και αποκόμιση υπεραξιών στη διάρκεια της χρονιάς.

Βραχυπρόθεσμα στην αγορά καταγράφονται καθημερινά μεμονωμένες περιπτώσεις… αξιοπρεπέστερης παρουσίας και συμπεριφοράς στο ταμπλό.

Μετοχές που έχουν πιεστεί σημαντικά, που κρύβουν επιχειρηματικές ειδήσεις, όπου κυοφορούνται εξελίξεις, παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερη εικόνα στο… ταμπλό τις τελευταίες ημέρες.

Ενδεικτικά αναφέρονται η περίπτωση της Moda Bagno, της Εβροφάρμα, της Reds, της Creta Farm, της Forthnet (δες σχετικό θέμα), της Τέρνα (δες έκθεση Deutsche Bank), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Χ.Κ. Τεγόπουλος (δες σχετικό θέμα), ΓΕΚ, Λάμψα (δες σχετικό θέμα) και ορισμένων ακόμα περιπτώσεων.

Μένει να φανεί, πάντα βραχυπρόθεσμα, σε μια περίοδο που δοκιμάζονται αντοχές και… ρευστότητα, σε ποιες περιπτώσεις εισηγμένων συντρέχουν ουσιώδεις επιχειρηματικού ή άλλου περιεχομένου εξελίξεις ικανών να οδηγήσουν στην μερική αυτονόμηση της πορείας τους στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v