Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνοντας τον… πάτο

Κάθε χρόνο η αγορά δοκιμάζεται από μια ευρείας έκτασης διόρθωση. Τις προηγούμενες δύο φορές τα χαμηλά αποτέλεσαν σημεία επανεισόδου κυρίως εκείνων των ξένων ισχυρών επενδυτικών οίκων που κάνουν το παιχνίδι στο Χ.Α. Το κλίμα είναι βαρύ και τώρα, αλλά το παιχνίδι σπάνια κρίνεται στην αρχή του. Τι δείχνουν οι προηγούμενες χρονιές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνέχεια στη διόρθωση ”δείχνουν” τα συμβόλαια βασικών δεικτών στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Σε σχετικό θέμα καταγράφεται η ”ανώμαλη προσγείωση” στη Wall από τη Citigroup.

Στην Αθήνα συνεχίζεται η αποεπένδυση γνωστών ισχυρών ξένων επενδυτικών οίκων από μακροπρόθεσμες συμμετοχές τους σε ελληνικές τράπεζες και εταιρίες.

Σε σχετικό θέμα γίνεται αναφορά στη στάση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου Centaurus, που αποχωρεί με κέρδη από την Alpha Bank. Στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται επίσης αναφορά στην ακτιβίστικου χαρακτήρα συμπεριφορά του εν λόγω χαρτοφυλακίου.

Αναφερόμαστε επίσης σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας στη ρευστοποίηση θέσεων αμερικανικού επενδυτικού οίκου από ”περιφερειακές αγορές”, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Τακτική που ακολούθησε στη συνέχεια και δεύτερο αμερικανικό χαρτοφυλάκιο, για να βγουν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις πωλητές αρκετοί ξένοι και πολλοί Έλληνες διαχειριστές - παίκτες.

Κατά την εκτίμησή μας, οι ξένοι οίκοι που έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια διόλου τυχαία επιλέγουν τις αρχές του νέου έτους για να ”χτυπήσουν” υποτιμητικά.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, πως οι αιτιάσεις της Deutsche Bank δεν έγιναν την περίοδο των εορτών, αλλά με την αρχή του νέου έτους.

Οι ξένοι γνώριζαν πολύ καλά πού πηγαίνει η κατάσταση διεθνώς. ”Σφύριζαν αδιάφορα” μέχρι και τις 31/12, τιμολόγησαν σε βέλτιστες τιμές τη συμμετοχή τους σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, έκλεισαν τη χρήση τους γράφοντας σημαντικές υπεραξίες. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, από την ελληνική αγορά.

Δεδομένης της κρίσης που κυριαρχεί διεθνώς, ξεκίνησε από την αρχή του έτους ένα… γαϊτανάκι επιφυλακτικών εκθέσεων, προσεκτικότερων αναλύσεων για τον κλάδο-ατμομηχανή του Χ.Α., τις τράπεζες.

Το κλήμα είναι ούτως ή άλλως στραβό, διεθνώς. Οι ξένοι βάζουν το ”χεράκι τους”, η ελληνική αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη διορθώνει βίαια μέχρι και 13%, με τις μέχρι και την 31η/12 κορυφαίες επιλογές τους να μετρούν απώλειες που προσεγγίζουν πλέον το 15%.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως οι ίδιοι θα επανεμφανιστούν από την πλευρά των αγοραστών σε τιμές που αυτοί κρίνουν ελκυστικές και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια το ίδιο… τροπάριο.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που στο Χ.Α., με αφορμή βέβαια τη διεθνή συγκυρία, βιώνουμε μια ευρείας έκτασης και έντασης διόρθωση. Να θυμηθούμε τις προηγούμενες δύο; Τον Μάιο του 2006 η διόρθωση οδηγεί την αγορά προς τις 3.360 μονάδες. Η δεύτερη πέρυσι τον Αύγουστο με την υποχώρηση να φτάνει προς τις 4.270 μονάδες.

Με βάση το μέχρι τώρα ποσοστό της διόρθωσης από την αρχή του έτους, είτε η αγορά οδηγείται σε αντίδραση πέριξ των τρεχόντων επιπέδων τιμών είτε υποχωρούμε μέχρι και 20% από τα υψηλά των 5.345 μονάδων και ξαναδοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές θεωρούν ότι πέρα από τα πραγματικά και ουσιώδη προβλήματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις αδιαμφισβήτητες παρενέργειες που δημιουργούνται, παίζεται και ένας ”χοντρός εκβιασμός” από τις τράπεζες προς τις κεντρικές κυβερνήσεις. Ο στόχος ξεκάθαρος και αφορά στο επιτοκιακό παιχνίδι.

Από αυτήν την άποψη, εάν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρήσει σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, τότε το παιχνίδι αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον.

Βραχυπρόθεσμα θα κινηθούμε στη λογική της άμεσης παρέμβασης των Αμερικανών και των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχει κάποια θεαματική κίνηση της Fed. Για να δούμε.

Στα υπ’ όψιν πως από τη χθεσινή συνεδρίαση μετοχές εταιριών όπως Blue Star, Info-Quest, ΟΛΠ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ατλάντικ, J&P Άβαξ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Eurobank Properties, Marfin, Alapis και ορισμένες ακόμη με συναλλαγές λιγότερες των 10.000 τεμαχίων αντιστάθηκαν στην κατάρρευση.

Από την αρχή του έτους, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά διατηρούν οι Εβροφάρμα, Fintexport, Λεβεντέρης, ΑΝΕΚ, Nexans, Creta Farm, Τηλέτυπος, Centric, Ξυλεμπορία και λίγες ακόμη μετοχές.

Την ίδια περίοδο για τη μετοχή της Εθνικής οι απώλειες προσεγγίζουν το 9%, για τη Eurobank ξεπερνούν το 16%, για τη δε Alpha Bank περιορίζονται στο 6,3%. Όσον αφορά στην Alpha Bank, που έρχεται από διόρθωση της τάξεως του 6% στα 23,30 ευρώ, παρουσιάζεται σήμερα στο Λονδίνο σε ξένους θεσμικούς το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v