Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεφορτώνουν blue chips

Συνεχίζονται οι κυκλικού χαρακτήρα ρευστοποιήσεις θέσεων από τουλάχιστον δύο ξένα επενδυτικά σπίτια, με τις σημαντικότερες πιέσεις να επικεντρώνονται σε 3Ε, Alpha, ΔΕΗ, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Τ.Τ. και ΕΤΕ. Ορισμένοι μιλούν για το ”τίμημα” της αυξημένης συμμετοχής των ισχυρών ξένων επενδυτικών οίκων, που επενεργεί αρνητικά σε περιόδους διόρθωσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθεροί οι πωλητές και στην Αθήνα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη Citigroup έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις αναλυτών πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ταλαιπωρία στις αγορές μπορεί να έχει συνέχεια.

Με διαφορετικό ρυθμό και ένταση βεβαίως, εάν κρίνουμε από την έκταση της διόρθωσης για παράδειγμα στη Φρανκφούρτη και τη συγκρίνουμε με το -2% του Γ.Δ. στο Χ.Α.

Ξεπερνούν το 1,5 εκατ. τεμάχια οι πωλήσεις στη μετοχή της Alpha Bank, κοντεύουν στο εκατομμύριο στην Πειραιώς, πλησιάζουν τις 800.000 στη Eurobank, ενώ εντείνονται σε Τ.Τ., Μυτιληναίο, Jumbo, Σιδενόρ, ΕΥΔΑΠ και στη Μηχανική.

Ενδεικτική της κυκλικότητας με την οποία εκτελούνται οι εντολές πώλησης των ξένων είναι η περίπτωση της 3E, καθώς η μετοχή υποχωρεί κατά 4,2% προς τα 28,48 ευρώ, με συναλλαγές αξίας 23 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Frigoglass και αυτή κατά 4,3% χαμηλότερα στα 22,02 ευρώ, με τζίρο 1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους ξένους, ειδικά ο ένας ισχυρός επενδυτικός οίκος, που ρευστοποιεί μέρος της θέσης του σε Ελλάδα, Αυστρία, Πορτογαλία, και σε ακόμη 2 - 3 αγορές από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, συνεχίζει να ”κλειδώνει” ρευστότητα.

Η πεποίθηση χρηματιστών που συνεργάζονται με τον συγκεκριμένο αμερικανικό επενδυτικό οίκο, είναι πως οι πωλήσεις αυτές δεν εντάσσονται σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό αποχώρησης από την ελληνική αγορά, παρά μόνο στο πλαίσιο μικρής μείωσης της συνολικής του θέσης.

Μόνο που η μικρή για τον Αμερικανό θέση υπολογίζεται σε περίπου 1 - 1,2 δισ. ευρώ για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τον γενικότερα πτωτικό κανόνα το ”παλεύει” η ΜΡΒ στα 8,06 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 22,14 ευρώ, η Alapis στα 2,16 ευρώ, το Υγεία στα 3,96 ευρώ, ο ΟΛΠ στα 27,04 ευρώ (2,3%), οι Τιτάνας, Attica Συμμετοχών, ΑΒ Βασιλόπουλος, J&P ΑΒΑΞ και μετρημένες ακόμη περιπτώσεις.

Στις 14:10 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 270 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. έχανε 1,9% στις 4.754 μονάδες, καθώς επιχειρείται μικρή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας των 4.730 μονάδων.

Απώλειες καταγράφονται για περίπου 190 - 200 μετοχές, ενώ στο πράσινο κυμαίνονταν κατάτι λιγότερες από 50.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v