Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται αντίδραση...

Ιδιαίτερα βεβαρημένη η βραχυπρόθεσμη τάση για το ΧΑ, με τον πρώτο λόγο στην ψυχολογία των εμπλεκόμενων, αλλά και στις διαθέσεις των ξένων, χωρίς πάντως να αποκλείεται μια ανοδική αντίδραση σε Γενικό Δείκτη και μετοχές που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ...πυρά στις τελευταίες 2 συνεδριάσεις. Επενδυτικό ενδιαφέρον στα τρέχοντα επίπεδα βλέπει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εβδομάδα εξίσου κρίσιμη με αυτήν που ολοκληρώθηκε χθες και βρήκε το ελληνικό χρηματιστήριο να μετρά σημαντικές απώλειες.

Από μεθαύριο ξεκινάει η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών ομίλων, με ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα στην διαμόρφωση βασικών δεικτών και μετοχών.

Ωστόσο, η εβδομάδα, που κλείνει με τον Δείκτη στις 4.858 μονάδες, ”ταλαιπώρησε” την ελληνική αγορά συγκριτικά περισσότερο από ότι τις ξένες.

Έφερε όμως βασικούς δείκτες και μετοχές του Χ.Α. κοντά στο επίπεδο απόδοσης ξένων αγορών και ”ανταγωνιστικών” χρηματιστηρίων.

Μεσοπρόθεσμα το πλεονέκτημα που είχαν βασικοί δείκτες και μετοχές του Χ.Α. έναντι αντίστοιχων άλλων ευρωπαϊκών αγορών εξανεμίζεται.

Βραχυπρόθεσμα η τάση παραμένει ιδιαίτερα βεβαρημένη τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και μετοχών.

Το γεγονός της αντίδρασης του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 4.837 μονάδων αποτελεί μεν μία… αχνή θετική ένδειξη αλλά απαιτούνται να γίνουν αρκετά ακόμη μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η αγορά.

Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσουν ισχυροί ξένοι επενδυτικοί όμιλοι, που την προηγούμενη εβδομάδα ρευστοποίησαν σημαντικό μέρος από το σύνολο των εντολών που είχαν για πώληση.

Επιπλέον, ορισμένα ξένα ”αντασφαλιστικά” χαρτοφυλάκια (hedge funds) ρευστοποίησαν υποχρεωτικά μέρος του χαρτοφυλακίου τους προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Με βάση την εικόνα της αγοράς και τα όσα συζητήθηκαν μετά τη συνεδρίαση, φαίνεται πως υπάρχει ”ουρά” πωλήσεων σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις επιδιώχθηκε η διαμόρφωση της χαμηλότερης δυνατής τιμής με ανοιχτές εντολές πώλησης στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 2 λεπτά της συνεδρίασης με τη μετοχή της 3E, η εντολή που δόθηκε στη δημοπρασία και η διαμόρφωση της τιμής κατά 6% χαμηλότερα, δείχνουν για πολλοστή φορά το πόσο λάθος λειτουργεί η σχετική διαδικασία.

Και αναφερόμαστε σε μία μετοχή που με βάση την αποτίμησή της συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των εισηγμένων.

Από την άλλη, φάνηκε πως ορισμένοι επενδυτικοί κύκλοι, κυρίως ελληνικοί, διέθεσαν ρευστότητα για να διαμορφωθεί υψηλότερα η τιμή της Γενικής, του Μυτιληναίου.

Και αυτό, κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί άλλη μία… αχνή θετική ένδειξη.

Στη χθεσινή αναφορά του Θ. Σταυρόπουλου γίνεται εκτενής λόγος για τα τεχνικά σημεία των βασικών δεικτών.

Το πιθανότερο είναι πως η αγορά θα κινηθεί σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από την πορεία των ξένων και πως στην περίπτωση μίας ανοδικής αντίδρασης μετοχές εταιριών που πιέστηκαν σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα σημαντικές υπεραξίες.

Στην αντίθετη περίπτωση η αγορά θα οδηγηθεί χωρίς ιδιαίτερες πλέον αντιστάσεις σε επίπεδα χαμηλότερα της ευρύτερης περιοχής των 4.780 μονάδων.

Μ. Γελ.

-----------------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Η απουσία των εγχώριων καταλυτών συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να γίνεται έρμαιο των διαθέσεων των ξένων αγορών με ιδιαίτερη προτίμηση στις πτωτικές διακυμάνσεις την ίδια στιγμή που είναι διάχυτη η καχυποψία για κινήσεις παρασκηνίου που κορυφώνεται αναστέλλοντας κάθε αγοραστική απόπειρα.

Η ψυχολογία πλέον έχει τον πρώτο λόγο καθώς οι εκκρεμότητες σε επίπεδο φημολογίας και εισροών υπερκαλύπτουν την θετική προοπτική που υπάρχει στα θεμελιώδη και τα business plan των εισηγμένων καθιστώντας δύσκολη την πρόγνωση της αποκλιμάκωσης των πιέσεων όσο οι συναλλακτικοί όγκοι παραμένουν αυξημένοι.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε μέσα σε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών διανύοντας χωρίς στάση μια απόσταση 300 μονάδων. Οι ταλαντωτές επέστρεψαν σε υπερπουλημένες περιοχές ενώ τα περισσότερα διαγράμματα εμφανίζουν εικόνα υποτιμητικής υπερβολής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης τουλάχιστον μέχρι το ήμισυ της απόστασης από τα υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την θετική άποψη για τοποθετήσεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών με ορίζοντα έτους καθώς οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών του FTSE-20 παρουσιάζουν ενδιαφέρον είτε σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.858,35 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,97%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του στις οκτώ πρώτες συνεδριάσεις του έτους να διαμορφωθούν στο 6,19%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 4,64%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 6,93%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 5,38%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι επιμέρους κλάδοι να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες, με τις υψηλότερες εξ αυτών να καταγράφουν ο κλάδος των Πρώτων Υλών και αυτός του Εμπορίου που υποχώρησαν κατά 12,93% και 10,09% αντίστοιχα.

Απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε επίσης ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-9,83%), των Χημικών (-8,85%), των Μέσων Ενημέρωσης (-7,87%), της Τεχνολογίας (-7,82%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-7,14%), της Υγείας (-6,65%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6,44%), των Κατασκευών και Υλικών (-5,91%) και των Ασφαλειών (-5,01%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Εβροφάρμα (14,10%), Μινωικές Γραμμές (9,70%), Μπουτάρης (ΠΑ 8,33%), Φίντεξπορτ (7%), Alsinco (6,99%), Τηλέτυπος (6,09%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ΄96 5,60%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ΄90 4%), Εμπορικός Δεσμός (4%) και Τεχνικές Εκδόσεις (3,70%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Microland (-25,94%), Moda Bagno (-20,13%), ΔΙΕΚΑΤ (-18,99%), ΚΡΕΚΑ (-18,99%), Sprider (-18,01%), Καλπίνης – Σίμος (-17,49%), Μηχανική (-16,27%), Vivere (-15,38%), Μυτιληναίος (-15,09%) και Ελφίκο (-14,86%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v