Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψυχραιμία, επανήλθαν οι πωλητές!

Οι πωλητές, κυρίως από την πλευρά των ξένων, επανήλθαν, συνεχίζοντας τη ρευστοποίηση θέσεών τους. Βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν χαμηλότερα κρίσιμων ”στηρίξεων”, τη στιγμή που το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει δραματικά υποτιμημένο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η νευρικότητα και η υψηλή μεταβλητότητα, δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων μηνών, συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές. Με τους ”παίκτες” να προσαρμόζουν την τακτική τους αφενός μεν στον… ρυθμό ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων, αφετέρου στη βραχυπρόθεσμα διαμορφούμενη τάση.

Αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Citigroup, μεθαύριο παρουσιάζεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Alpha Bank κυρίως σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο, την αμέσως επομένη δημοσιεύονται τα οικονομικά μεγέθη της Merrill Lynch και πάει λέγοντας...

Την ίδια περίοδο ο χρυσός ξεπερνά τα 910 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ αρκετοί διορατικοί παίκτες αναφέρονται σε συνέχεια στην υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές υπερισχύουν σε αρκετές τραπεζικές μετοχές, τίτλους του FTSE 20 και εισηγμένες-σηματωρούς του μεσαίου χώρου.

Η μετοχή της Πειραιώς έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (3%), καθώς υποχωρεί στα 23,34 ευρώ. Υποχωρούν όμως και Alpha Bank στα 24,42 ευρώ, Κύπρου στα 11,58 ευρώ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 11,40 ευρώ. Πωλητές, όμως, κυρίως ξένοι, υπερισχύουν στην Intralot, που υποχωρεί προς τα 12,04 ευρώ, ενώ είναι ενδεικτικό πως υψηλές συναλλαγές βγαίνουν και στις εταιρίες Jumbo (-2,7%), Ελληνικά Πετρέλαια (-1,8%), Βωβός (-1,5%), Νεοχημική (-2,2%).

Δεδομένης της τάσης που διαμορφώνεται τα τελευταία 30 - 40 λεπτά, θεωρείται αναμενόμενη η εκ νέου υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών. Ο Γενικός υποχωρεί προς τις 4.820 μονάδες (-0,7%), περίπου όσο και οι τρεις FT.

Από τεχνικής πλευράς, το ενδιαφέρον είναι πως ο FTSE 20 ”χάνει” τις 2.560 μονάδες.

Συγκριτικά λίγες θεωρούνται οι συναλλαγές σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ωστόσο η εμφανής απουσία αγοραστικής διάθεσης οδηγεί με χαρακτηριστική ευκολία τη μετοχή της ΔΕΗ μέχρι και 2,1% χαμηλότερα, του ΟΤΕ 1,9% και του Οργανισμού Προγνωστικών 1,9%.

Μάχη μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με τον όμιλο να στηρίζει εμφανώς τη μετοχή, παρατηρείται στη Eurobank, με τη μετοχή πάντως να κρατά τα 20,78 ευρώ.

Στις 13:45 με απώλειες διαμορφώνονταν 140 μετοχές και με κέρδη περίπου 90, στην πλειονότητά τους από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

Μένει ωστόσο να καταγραφεί στο… ταμπλό η αντίδραση μετοχών αυτής της κατηγορίας στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Αυτό γιατί η τάση βαίνει εμφανώς επιβαρυνόμενη για ΔΕΗ και Πειραιώς και δευτερευόντως για ΟΠΑΠ και Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v