Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To νέο στοίχημα των μετοχικών αγορών

Μπορεί τα βάσανα της Wall Street να ταλαιπωρούν τη Σοφοκλέους και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο υπάρχει ένα στοίχημα που αν κερδηθεί θα μπορούσε να μας απαλλάξει από τα δεινά της μητέρας όλων των αγορών.

To νέο στοίχημα των μετοχικών αγορών
Το 2007 χαρακτηρίστηκε από την αποσύνδεση (decoupling) των αναδυόμενων χρηματιστηριακών αγορών από τις ανεπτυγμένες κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των αναδυόμενων να τα πάει αρκετά καλύτερα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο ισχυρότερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό στην παγκόσμια οικονομία.

Εταιρίες και ανεπτυγμένες αγορές που είναι έμμεσα συνδεδεμένες μ’ αυτές και δεν ήταν άμεσα εκτεθειμένες σε ομόλογα στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης, όπως η Σοφοκλέους, επωφελήθηκαν.

Όμως, το τελευταίο δίμηνο του 2007 υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στους στρατηγικούς αναλυτές αν η αποσύνδεση των αναδυόμενων από τις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργούσε το 2008, καθώς ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι το αντίθετο θα συνέβαινε το νέο έτος.

Η επανασύνδεση (recoupling) των αναδυόμενων αγορών με τις ανεπτυγμένες χώρες σε μια περίοδο όπου ήταν σχεδόν σίγουρο ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες έμπαιναν σε περίοδο είτε οικονομικής ύφεσης είτε σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης είχε συνέπειες.

Οι αναδυόμενες αγορές και μαζί τους οι συνδεδεμένες θα έπρεπε να ξεχάσουν τις υπεραποδόσεις του 2007.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης, σ’ αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγούσαν η εξάπλωση της πιστωτικής κρίσης παγκοσμίως, η μείωση των εξαγωγών προς τις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στις τελευταίες και η υποχώρηση της τιμής των μετάλλων που θα έπληττε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται αρκετά από τις εξαγωγές μετάλλων.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα οδηγούσε επίσης η σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στις αναδυόμενες οικονομίες (φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί επίσης την περίοδο 2001-2003) και η μειωμένη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο επενδύοντας στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών όπως τα τελευταία χρόνια.

Εκτιμάται ότι μόνο πέρυσι οι καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά μετοχών σε αναδυόμενες αγορές ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια έναντι κάπου 16-18 δισ. το 2006.

Το 2008 δεν ξεκίνησε καλά.

Τα πρώτα στοιχεία μιλάνε για καθαρές εκροές κεφαλαίων από μετοχές αναδυόμενων αγορών της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων περίπου μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου.

Όμως, οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν μια πανσπερμία επιμέρους εθνικών αγορών που παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ανά γεωγραφική ζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αγορές της ευρύτερης περιοχής που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι εισροές ξεπέρασαν τις εκροές κατά 500 εκατ. δολάρια περίπου το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την EPFR.

Aκόμη και σ’ αυτήν την περιοχή υπάρχουν διαφοροποιήσεις αφού Τουρκία, Αίγυπτος και κατά δεύτερο λόγο Ρωσία προτιμώνται από τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη, αφού διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και χώρες επηρεάζονται από την πιστωτική κρίση και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες με διαφορετικό τρόπο.

Το στοίχημα όμως παραμένει. Μπορούν οι αναδυόμενες και οι συνδεδεμένες αγορές να αποσυνδεθούν από τις ανεπτυγμένες το 2008;

Από τη σκοπιά της οικονομικής ανάπτυξης η απάντηση είναι θετική. Οι περισσότερες χώρες έχουν ισχυρή εσωτερική ζήτηση και οι μεγάλες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον βιομηχανικό κόσμο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την Κίνα να αναπτύσσεται με ρυθμό 10% το 2008 -παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική- και την Ινδία με ρυθμό 8,5%.

Όμως, οι αποτιμήσεις τους δεν είναι φθηνές.

Ειδικότερα για τον δείκτη ΜSCI EMEA που μας ενδιαφέρει.

Το τρέχον 12μηνο Ρ/Ε είναι στις 11,9 φορές έναντι 10,4 που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας 10ετίας.

Επιπλέον, η 12μηνη τρέχουσα (trailing) μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2% έναντι 2,4% την τελευταία 10ετία.

Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων του δείκτη MSCI EMEA είναι 18,2% έναντι 14,7% που είναι ο μέσος όρος των 9 τελευταίων χρόνων.

Aποσύνδεση ή επανασύνδεση των αναδυόμενων αγορών με τις ανεπτυγμένες, το σίγουρο είναι ότι η Σοφοκλέους θα προτιμούσε μάλλον το πρώτο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v