Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Δευτέρας

Οι διαγραφές επισφαλειών 3 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, τα σχέδια της ΔΕΗ για νέου τύπου τιμολόγια και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ και στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ - ΟΛΘ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Ο Τύπος της Δευτέρας
Οι διαγραφές επισφαλειών 3 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, τα σχέδια της ΔΕΗ για νέου τύπου τιμολόγια και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ και στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ - ΟΛΘ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Τράπεζες: Η ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να διαγράψουν εντός του έτους επισφάλειες ύψους 3 δισ. ευρώ, με στόχο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να περιοριστούν στο 3,5% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πιο αυστηρά κριτήρια για τη δανειοδότηση ιδιωτών υιοθετούν οι ελληνικές τράπεζες και συντονίζουν τις ενέργειές τους για να περιορίσουν τα καθυστερούμενα δάνεια. Ήδη 90.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, ενώ ακόμη 100.000 βρίσκονται σε οριακό σημείο.

ΔΕΗ: Στην κατάρτιση νέου τύπου τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με διακριτές χρεώσεις για κάθε βασική κατηγορία καταναλωτή, προχωρά η ΔΕΗ. σύμφωνα με την ”Ημερησία”, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η διοίκηση της Επιχείρησης επεξεργάζεται το νέο σχήμα, το οποίο θα υποβάλει σχετικά σύντομα στη ΡΑΕ, προκειμένου να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2008.

ΟΤΕ: Σκηνικό που θυμίζει τις ημέρες του ”βασικού μετόχου” στήνει η Κομισιόν γύρω από την τροπολογία Αλογοσκούφη, που περιορίζει τη συμμετοχή των… ανεπιθύμητων επενδυτών στον ΟΤΕ και σε άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας στο 20%, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”. Αναφερόμενη στις δηλώσεις του εκπροσώπου του επιτρόπου για την εσωτερική αγορά, η εφημερίδα τονίζει ότι είναι σαφές πως η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να βάλει στο αρχείο την ελληνική τροπολογία, θεωρώντας πως ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να απαντήσει στη MIG αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”, στους 274.000 έφτασαν συνολικά το 2007 οι συνδρομητές που επέλεξαν διαφορετικό από τον ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακό πάροχο, ενώ για την τρέχουσα χρήση η πρόβλεψη κάνει λόγο για απώλειες 400.000 συνδρομητών.

ΟΛΠ: Μεταξύ 18 και 21 Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ε.Ε. ο διαγωνισμός του ΟΛΠ για την παραχώρηση του εμπορευματικού του σταθμού. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, από στελέχη της διοίκησης του οργανισμού εκτιμάται ότι το ”παρών” στον διαγωνισμό θα δοθεί πιθανότατα από τρία επιχειρηματικά σχήματα, των οποίων φημολογείται ότι θα ηγούνται οι εταιρίες Cosco, MSC, Hutchison, Dubai Ports World, Maersk και Evergreen. Νομικές προσφυγές ετοιμάζουν η Νομαρχία Πειραιά και η ΟΜΥΛΕ.

ΑΤΕ: Ανοιχτό αφήνει ο διοικητής της ΑΤΕbank, κ. Δ. Μηλιάκος, το ενδεχόμενο να αναζητηθεί στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Ενέργεια: Ψαλίδι στην πληθώρα προτάσεων που έχουν υποβληθεί για αιολικά πάρκα ετοιμάζεται να βάλει η ΡΑΕ. Όπως αναφέρουν τα ”Νέα”, οι τεχνικές δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας δεν αντέχουν να σηκώσουν το σύνολο της ισχύος των πάρκων που προτείνονται με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

Eurobank: Την ενίσχυση της παρουσίας της στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας έχει θέσει ως στόχο η EFG Eurobank, όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας Eurobank Tekfen, αναφέρει η ”Ημερησία”.

ΠΑΕ - ΚΑΕ: Μετά τα χρέη χαρίζουν και πρόστιμα σε ΠΑΕ - ΚΑΕ, είναι ο τίτλος της ”Ημερησίας”, η οποία αναφέρει ότι διαγράφονται πρόστιμα 15 εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ και ΚΑΕ για έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων, χωρίς να το προβλέπει ο νόμος.

ΕΛΤΑ: Είσοδο του 25% των ΕΛ.ΤΑ. στο Χ.Α. σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Intralot: Έναν αντίπαλο λιγότερο έχει πλέον η Intralot στην προσπάθειά της να πάρει ένα ακόμη συμβόλαιο λειτουργίας λοταρίας στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στην πολιτεία του New Jersey. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, γράφει η ”Ημερησία”, προσφορές για τον διαγωνισμό υπέβαλαν μόνο η Intralot και η G-Tech, καθώς η Scientific Games, η οποία ήταν ο λόγος που ακυρώθηκε ο προ διετίας διαγωνισμός, δεν προσήλθε τελικά για να καταθέσει τη δική της προσφορά.

Οικονομία: Η πορεία του τραπεζικού συστήματος αλλά και γενικότερα θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Νίκο Γκαργκάνα, γράφει η ”Ναυτεμπορική”.

Υπόθεση Ζαχόπουλου: Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, καθώς μετά τον κ. Ανδριανό στον ανακριτή καλείται να καταθέσει και το Νο2 του Μεγάρου Μαξίμου, κ. Γ. Αγγέλου, γράφουν τα ”Νέα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v