Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κακός σύμβουλος

Η χρηματιστηριακή αγορά μάτωσε. Και μάτωσε τόσο πολύ, ώστε από τις 2 του μηνός Ιανουαρίου μέχρι τις 11 καταγράφονται σοβαρές απώλειες στην πλειονότητα των μετοχών. Πλήρης απογοήτευση! Ελλοχεύει όμως ένας ακόμη κίνδυνος: Ο κακός σύμβουλος, που δεν είναι άλλος από τον πανικό.

Ο κακός σύμβουλος
Καλημέρα σας

Η χρηματιστηριακή αγορά μάτωσε. Και μάτωσε τόσο πολύ, ώστε από τις 2 του μηνός Ιανουαρίου μέχρι τις 11, σε οκτώ μόλις συνεδριάσεις, καταγράφονται σοβαρές απώλειες στην πλειονότητα των μετοχών.

Πλήρης απογοήτευση!

Δικαιολογημένη βέβαια σε έναν βαθμό, γιατί μπορεί όλοι να είχαμε προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χρόνο με σκαμπανεβάσματα, αλλά ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περίμεναν τις αρνητικές εξελίξεις τόσο γρήγορα.

Ελλοχεύει όμως ένας ακόμη κίνδυνος για όσους από τους μικρούς είναι μέσα και δεν πήδηξαν από το τρένο τις τελευταίες ημέρες.

Ο κίνδυνος αυτός ακούει στο όνομα ”κακός σύμβουλος”, λέξη συνώνυμη με τον ”πανικό”.

Οι σημαντικά κερδοφόρες θέσεις, εφόσον (κακώς) δεν έχουν σε έναν βαθμό ρευστοποιηθεί (διαβάστε ξανά το σημείωμα ”Προφητείες” της 7ης Ιανουαρίου) με τα δεδομένα που έχουν υπάρξει τώρα στο ταμπλό, μάλλον είναι λάθος να ρευστοποιηθούν τώρα.

Γιατί τώρα αφενός έχουν χαθεί πολλά κέρδη που είχαν σχηματιστεί το προηγούμενο έτος και αφετέρου δεν μπορεί παρά να υπάρξει αντίδραση της αγοράς στην απότομη πτώση, σήμερα, αύριο, άντε μεθαύριο.

Εν αναμονή μάλιστα των κινήσεων της FED, δεν αποκλείεται η αντίδραση αυτή να πάρει διαστάσεις προς τα τέλη του μήνα.

Αποτέλεσε, όμως, όλη αυτή η ιστορία των τελευταίων ημερών ένα καλό μάθημα για όλους. Άλλο κέρδη στο ταμπλό και άλλο κέρδη στον τραπεζικό λογαριασμό.

Πιθανόν, τέλος, να έχει τη δική της σημασία η ανάλυση της Marfin, που με τίτλο ”Μετοχική Στρατηγική 2008” δίνει το αισιόδοξο μήνυμα για τιμή-στόχο του Γενικού Δείκτη στις 5.793 μονάδες.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v