Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βλέμμα σε αποτελέσματα... made in USA

Κρίσιμη θεωρείται και αυτή η εβδομάδα, που ξεκινά με τις αρνητικές ενδείξεις και ειδήσεις να υπερτερούν. Ξεκινά όμως και η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών οίκων, ενώ στο Χ.Α. ισχυροί ξένοι επενδυτικοί οίκοι αποεπένδυσαν την προηγούμενη εβδομάδα μικρό μέρος της θέσης τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακόμη μία κρίσιμη εβδομάδα για τις αγορές ξεκινά, με τις αρνητικές ενδείξεις και ειδήσεις να υπερτερούν των θετικών.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει εβδομάδα υψηλής μεταβλητότητας, καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών οίκων.

Για ορισμένους εξ αυτών τα οικονομικά μεγέθη της Merrill Lynch θα μπορούσαν να αποτελέσουν ”σηματωρό” μιας γενικότερης τάσης σε μια περίοδο όπου ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επείγεται για ”ένεση ρευστότητας” 4 δισ. δολαρίων.

Στο σχετικό θέμα, ως πιθανότερος χρηματοδότης αναφέρεται η Kuwait Investment Authority, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει ή προχωρούν και άλλοι αμερικανικοί οίκοι.

Το ενδεχόμενο της εκ των... έσω άλωσης του αμερικανικού κεφαλαίου από κεφάλαια αραβικών, ινδικών και κινεζικών συμφερόντων δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθότι παραπέμπει σε γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Και αυτό είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα το βρουν μπροστά τους και οι αγορές.

Ωστόσο, παρά τη βραχυμεσοπρόθεσμη αρνητική συγκυρία, αναλυτές που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ”βίαιης” διόρθωσης θεωρούν πολύ πιθανή την προοπτική ανοδικής αντίδρασης στη συνέχεια.

Ξένοι και Έλληνες αναλυτές θέτουν μεσοσταθμικά για το 2008 υψηλότερα τον πήχη. Είτε πρόκειται για αναλύσεις ξένων σχετικά με μεμονωμένες ελληνικές εταιρίες είτε για εκθέσεις Ελλήνων σχετικά με το πιθανό περιθώριο ανόδου του Γενικού Δείκτη.

Σε σχετική έκθεση της Marfin Analysis δίνεται περιθώριο ανόδου 12% για φέτος, θέτοντας τιμή-στόχο στις 5.793 μονάδες. Κορυφαία επιλογή για τη Marfin Analysis παραμένει η Εθνική, με τιμή-στόχο τα 55 ευρώ και σύσταση ”αγοράς”.

Πάντως ο τραπεζικός κλάδος δοκιμάζεται με αφορμή την αρνητική εικόνα συγκεκριμένων ομίλων. Η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank για τη Eurobank, η απάντηση-αντίδραση του ελληνικού τραπεζικού ομίλου, οι απώλειες της τάξεως του 14,3% από την αρχή του έτους για τη μετοχή είναι ερωτήματα που απασχολούν την αγορά.

Μάλιστα στο διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής ακούστηκαν αρκετά και φημολογήθηκαν περισσότερα, καθώς ο γερμανικός οίκος συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, θέση που ρευστοποίησε σε τιμές περίπου 12 ευρώ φθηνότερα.

Προσωπικά η όλη υπόθεση της Eurobank με την Deutsche Bank μας φέρνει στο μυαλό την παλαιότερη κόντρα της Morgan Stanley με τη ΔΕΗ. Ο ξένος επενδυτικός οίκος επέμενε υποτιμώντας την Επιχείρηση, διέθεσε αρκετά κεφάλαια σορτάροντας τη μετοχή, που σε διάστημα 52 εβδομάδων απέδωσε κέρδη της τάξεως του 73,7%.

Ζητούμενο για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι η στάση ξένων επενδυτικών οίκων που τις τελευταίες πέντε - επτά συνεδριάσεις ρευστοποιούν σταθερά, μεθοδικά μέρος της θέσης τους.

Οι πληροφορίες πως η Capital αποεπενδύει μικρό μέρος της θέσης που διαθέτει σε μετοχές ελληνικών εταιριών κάνουν τον γύρο της αγοράς. Κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί απόλυτα μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, αν και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, στο σχόλιο του Θ. Σταυρόπουλου αναφέρονται όλες οι τεχνικές αντοχές του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20.

Στο... ταμπλό κερδισμένες στη διάρκεια μίας εβδομάδας βγαίνουν μετοχές εταιριών όπως Τηλέτυπος, Μινωικές Γραμμές, Τεχνικές Εκδόσεις, Γενική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια, Marfin, Εβροφάρμα, Αγροτική Ασφαλιστική, με μεγαλύτερη απόδοση στη συνεδρίαση της Παρασκευής για τις Lannet, Μινωικές Γραμμές, J&P Άβαξ, Προοδευτική, Marfin Investment Group, Τεχνικές Εκδόσεις, Reds και ακόμη τέσσερις - πέντε μετοχές.

Σημείωση: Η εβδομάδα αυτή θεωρείται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τόσο για τα νεότερα από το μέτωπο τον λιμανιών όσο και για τις κυοφορούμενες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα. Θα σταθούμε στη δεύτερη περίπτωση καθώς επαναληπτική γενική συνέλευση της ΑΝΕΚ μπορεί να ”κρύβει” εξελίξεις.

Οι δύο ”άσπονδοι μέτοχοι”, δηλαδή οι κ. Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης και Εμμανουέλε Γκριμάλντι, ετοιμάζουν τα... όπλα τους.

Η πλευρά του Ναπολιτάνου έρχεται στα Χανιά για να ”μπλοκάρει” τη διαδικασία έγκρισης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ στο μέτωπο των Κρητικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Εάν περάσουν οι Κρητικοί την ψήφιση του ΜΟΔ, τότε το παιχνίδι πράγματι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v