Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”φώτα” στραμμένα στις τράπεζες

Τα οικονομικά αποτελέσματα, οι επιχειρηματικές ειδήσεις, το παρασκήνιο, διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Στο ΧΑ αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση του business plan της Alpha Bank, με τη διοίκηση να ανεβάζει τον πήχη για τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Εφικτή η ”μόχλευση” σε ένα μέρος του… ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Wall Street έδωσε χθες την απάντησή της σε όσους προεξοφλούν πως η διόρθωση των αγορών είναι μονόδρομος.

Οι αναλυτές προεξοφλούν πως βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα κινούνται στο ρυθμό της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικών κινήσεων που συμφωνούνται.

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Citigroup, αύριο στο Λονδίνο η τριάδα της Alpha Bank (Γιαννόπουλος, Θεοδωρίδης, Μαντζούνης) παρουσιάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ομίλου, ενώ μεθαύριο ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη της χρήσης 2007 της Merrill Lynch.

Θα σταθούμε στην Alpha Bank, η μετοχή της οποίας χθες διαμορφώθηκε στα 24,78 ευρώ (0,98%), καθώς η διοίκηση του ομίλου προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ρυθμό ανάπτυξης και τα οικονομικά μεγέθη την επόμενη διετία-τριετία.

Από τις τράπεζες, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται στον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης της Finansbank για να προβλέψουν σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου της Εθνικής.

Από το μέτωπο της Marfin, η Popular Bank έδωσε χθες την αναμενόμενη αντίδραση προς τα 8 ευρώ, ενώ το Investment Group κυμάνθηκε στα 5,44 ευρώ.

Από την Eurobank (δες σχετικό θέμα), δίνονται με… συχνό πλέον ρυθμό απαντήσεις στις αιτιάσεις της Deutsche Bank. Χθες η Eurobank με μέγιστη τιμή τα 21,10 ευρώ και συναλλαγές 1,8 εκατ. τεμαχίων, διαμορφώθηκε στα 20,70 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντα η υπόθεση της Αγροτικής, σταθερή στα 3,90 ευρώ η μετοχή χθες, καθώς κερδίζει σταθερά πόντους το ενδεχόμενο της διάθεσης του 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η κινητικότητα συνεχίζεται στον χώρο των μεσαίου μεγέθους ιδρυμάτων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη συμφωνία της Proton Bank, την κινητικότητα στην εκτός ΧΑ Probank (δες σχετικό θέμα), αλλά και σε τράπεζες όπως Millennium, Αττικής, Γενική.

Ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας παρουσιάζει η επιχειρηματική ”μόχλευση” που παρατηρείται πλέον και σε έναν ακόμη κλάδο. Μετά τις τηλεπικοινωνίες, τις τράπεζες, την ενέργεια, τα εμπορικά δίκτυα και αλυσίδες καταστημάτων μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι.

Η τάση ενίσχυσης των δικτύων, η συμφωνία ΑΒ Βασιλόπουλου-Plus Hellas, η επικείμενη είσοδος ενός εκ των μεγαλύτερων ευρωπαίων ”παικτών, της Aldi, στην εγχώρια αγορά, η διαμάχη των μετόχων στην Ατλάντικ, οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, συγκεκριμένη αναφορά σε τεχνικές αντοχές και αντιστάσεις της αγοράς δίνεται, όπως πάντα, στο χθεσινό σχόλιο του Θ. Σταυρόπουλου.

Όσον αφορά στα επιμέρους της βραχυπρόθεσμης τάσης, υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει συνέχεια η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης ενός μέρους του… ταμπλό που είχε πιεστεί σημαντικά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή του Σφακιανάκη επανακάμπτει προς τα 7,80 ευρώ, η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος αντιδρά κατά 6,3% προς τα 37,52 ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου διαμορφώνονται στα 5,70 ευρώ, η Μηχανική ”ξεκολλά” από τα χαμηλά προς τα 4,42 ευρώ, οι Μινωικές Γραμμές ”πιάνουν” και πάλι τα 5,44 ευρώ, η Centric τα 2,43 ευρώ, η Altec τα 1,73 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή τα 8 ευρώ, η ΕΛΒΑΛ τα 2,95 ευρώ, η Infoquest τα 2,80 ευρώ.

Σημείωση: Αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Ο λόγος η προώθηση του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης, αλλά και εμφανής προσπάθεια να καταστεί ελκυστικότερη η αποτίμηση εν όψει της αναπόφευκτης διάθεσης ικανού μειοψηφικού ποσοστού.

Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που χάραξε η ΔΕΗ, στη λογική που θέλει δημοσίου συμφέροντος, μονοπωλιακού (ή άντε ολιγοπωλιακού) χαρακτήρα επιχειρήσεις να ακυρώνουν στην πράξη την σφιχτή (κατά τα άλλα) εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Τροφοδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό και όσα αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια ο σκοπός στην περίπτωση της κάθε ΔΕΗ, της κάθε ΕΥΔΑΠ, φαίνεται πως ”αγιάζει τα μέσα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v