Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Wall Street και το ”προεδρικό” σενάριο

Παρά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, το 2008 έχει αποδειχτεί δίσεκτη χρονιά μέχρι στιγμής για Wall Street, Σοφοκλέους και για τις άλλες αγορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και η υπόλοιπη χρονιά. Το ”προεδρικό” σενάριο αμφισβητείται μεν αλλά και επιβεβαιώνεται μερικώς μέχρι στιγμής.

H Wall Street και το ”προεδρικό” σενάριο
Αν η Ιστορία επαναλαμβανόταν, το 2008 θα ήταν μια καλή χρονιά για τη Wall Street, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες ότι θα ήταν ανοδική χρονιά για τις υπόλοιπες αγορές.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 9,3% κατά μέσο όρο τις χρονιές που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προεδρικές εκλογές έναντι 6,5% που είναι η μέση απόδοση τις χρονιές που δεν γίνονται εκλογές.

Το συμπέρασμα δεν αλλάζει αν εξετάσει κάποιος τις χρονιές που διεξήχθησαν εκλογές από το 1970 μέχρι σήμερα.

Ο Dow Jones ανεβαίνει 8,2% και ο S&P 500 κερδίζει 10,8% κατά μέσο όρο.

Όμως, οι μέσοι όροι δεν λένε πάντοτε την αλήθεια.

Πράγματι, υπήρξαν χρονιές προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που η Wall Street βρέθηκε στο κόκκινο.

Οι τελευταίες χρονιές που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν το 1984 και το 2000 όταν Πρόεδροι είχαν εκλεγεί ο αείμνηστος Ronald Reagan και ο νεότερος George W. Bush.

Aπό τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και συγκεκριμένα το 1932, χρονιά που σηματοδότησε το χαμηλότερο σημείο της αμερικανικής αγοράς μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί 19 προεδρικές εκλογές.

Ο Dow Jones υποχώρησε σε 6 από αυτές και ανέβηκε στις υπόλοιπες 13. Τα ποσοστά των πτωτικών προεδρικών εκλογών στο σύνολο υποχωρούν περισσότερο αν εξεταστεί η περίοδος από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα στατιστικό στοιχείο που μπορεί να ταιριάζει περισσότερο στο 2008.

Ο Dow Jones εμφανίζει μεγαλύτερες και πιο απότομες διακυμάνσεις που συνοδεύονται από επικράτηση των πτωτικών τάσεων τους πρώτους 5 μήνες μιας χρονιάς προεδρικών εκλογών από το 1900 μέχρι σήμερα κατά μέσο όρο.

Μετά τους 5 μήνες η κατάσταση βελτιώνεται και η αγορά αρχίζει να κάνει ράλι καθώς η έκβαση των προεδρικών εκλογών γίνεται πιο ορατή.

Aν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου, οι μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς που συνοδεύονται από υποχώρηση ταιριάζουν στο προαναφερθέν ιστορικό.

Επίσης, ο Dow Jones καταγράφει μεγαλύτερα κέρδη όταν κερδίζει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία αντί του Δημοκρατικού.

Τα τελευταία 110 χρόνια ο Dow Jones κερδίζει 11,6% κατά μέσο όρο τις χρονιές που κέρδισε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και μόλις 5,5% τις χρονιές που εξελέγη Δημοκρατικός.

Υπό αυτή την έννοια το φετινό προεδρικό αποτέλεσμα, όπου, προς το παρόν τουλάχιστον, οι Δημοκρατικοί έχουν το πάνω χέρι με τις ισχυρές υποψηφιότητες της Hillary Clinton και του Barack Obama, έναντι μόνο μίας των Ρεπουμπλικανών, του John Mc Cain, παραπέμπει σε περιορισμένη άνοδο του Dow Jones.

Όμως, η καλή πορεία της Wall Street τις περισσότερες από τις χρονιές που διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές τα τελευταία 110 χρόνια υποστηριζόταν από μια ισχυρή ή ανακάμπτουσα οικονομία.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει το 2008, για το οποίο οι περισσότεροι προβλέπουν είτε σοβαρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης είτε ύφεση.

Με τη Fed να ”τρέχει” πίσω από τις εξελίξεις, δεν είναι εύκολο η νομισματική πολιτική να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην αμερικανική οικονομία ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα για να προλάβει τις εκλογές.

Επομένως, τo ”προεδρικό” σενάριο είναι ζωντανό, αλλά μοιάζει αποδυναμωμένο τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v