Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή, συνηθίζουμε στην πτώση!

Χωρίς το άλλοθι του διεθνούς κλίματος και με σαφώς χαμηλότερο τζίρο η Σοφοκλέους φαίνεται να συνηθίζει στο ”κόκκινο”. Ακόμα μία συνεδρίαση υπεροπλίας των πτωτικών μετοχών, ενώ από τον FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Βιοχάλκο, MPB και MIG.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις εννέα της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, ενώ έχει γίνει πλέον καθεστώς ανεξαρτήτως προσήμου του Γενικού Δείκτη οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία έστω κι αν σήμερα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών βρέθηκε στα καλύτερά της στο κλείσιμο.

Η Σοφοκλέους για τη σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και δεν έχει το άλλοθι του διεθνούς κλίματος, αφού κατά το μεγαλύτερο διάστημα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ για θετικό άνοιγμα προϊδέαζαν και τα futures στη Wall Street (κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην αρχή της συνεδρίασης στην πέραν του Ατλαντικού όχθη) μετά τα αποτελέσματα της IBM που αιφνιδίασαν θετικά τους αναλυτές.

Καθίσταται πασιφανές ότι εκτός από τις ανησυχίες που εκπέμπει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η Σοφοκλέους φαίνεται να ταλαιπωρείται και από εσωτερικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπεραποδίδει στην πτώση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορά και αντίθετα να δείχνει εξαιρετικά διστακτική στα όποια ανοδικά διαλείμματα.

Και πάλι περισσότερο ”θιγμένες” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -1,12% του FTSE-M και από το -0,15% του FTSE-S όταν την ίδια ώρα ο FTSE έκλεισε αμετάβλητος.

Αν και η συνεχόμενη πτώση φέρνει όλο και πιο κοντά το σενάριο αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα, παρά ταύτα τίποτα δεν δείχνει σίγουρο αφού εδώ και πολλές συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους λείπουν οι δυνάμεις που πιστεύουν σε σημαντική ανοδική αντίδραση και έτσι το Χ.Α. συνεχίζει να δείχνει μία αγορά που έχει αφεθεί στο έλεος των εισαγόμενων εντολών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα αλλαγής της τάσης αν δεν προηγηθούν πολλές και πειστικές ανοδικές συνεδριάσεις. Έτσι απλά απομένει να επισημανθούν οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.606-2.610, 2.630, 2.648-2.650 και η ισχυρότατη ζώνη 2.670-2.690, ενώ σε περίπτωση υποτροπής οι επόμενες στηρίξεις στις 2.548, 2.527, 2.510, 2.495, 2.470 και 2.461 μονάδες.

Συνεδρίαση μικρών κερδών και μειωμένων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους, αν και παραμένουν μεσοπρόθεσμα απαισιόδοξοι, να δείχνουν ότι ποντάρουν στο σενάριο αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Μοιρασμένη η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους. Στην πλευρά των θετικών πρωταγωνιστών με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της Βιοχάλκο, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για την MPB και αξιοσημείωτα κέρδη για τη MIG.

Απλά θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Coca Cola, Motor Oil, ΟΤΕ, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, αν και οι συναλλαγές μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν τις 550 χιλ. κομμάτια ο τίτλος της ΔΕΗ υπέστη τουλάχιστον σημαντικές απώλειες (-3,54%), μετά από ένα μικρό ανοδικό διάλειμμα νέες πιέσεις και για τον Μυτιληναίο (-3,62%) έστω και με λιγότερες συναλλαγές.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Κύπρου και Πειραιώς και αρνητικό κλείσιμο για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε οριακά θετικά, γρήγορα επέστρεψε χαμηλότερα των 4.830 μονάδων, νέα προσπάθεια αντίδρασης που τον έφερε με θετικό πρόσημο μέχρι τις 4.889,64 μονάδες, εκ νέου σημαντική υποχώρηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 4.810,68 και από εκεί και πέρα σχετική αντίδραση πάντα με αρνητικό πρόσημο και τελικό κλείσιμο στις 4.846,27 μονάδες, με απώλειες 0,25%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος ξεπέρασε τα 400 εκατ. από τα οποία τα 40,7 αφορούσαν πακέτα.

Έτσι η Σοφοκλέους με τη σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι και με μικρότερο τζίρο και λιγότερο επιθετικές πωλήσεις συνεχίζει να στερείται των δυνάμεων που θα δώσουν πειστική ανοδική αντίδραση.

Στο καλύτερο της ημέρας αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 143 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 5% έως 13,16%.

Όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές, ακόμα μία συνεδρίαση υψηλών ημερήσιων κερδών για τη Lannet, κινητικότητα και αξιοσημείωτα κέρδη για τον Σφακιανάκη, επέστρεψε σε ανοδικό κανάλι ο Βασιλόπουλος (+6,29%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Nexans, Σωληνουργεία Κορίνθου και Μηχανική.

Επίσης, ακόμα μία θετική συνεδρίαση για Εβροφάρμα και Μινωικές, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου, Eurobank Properties, Spider και ΔΙΕΚΑΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v