Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η χθεσινή ”βουτιά” της Σοφοκλέους κατά 4,11%, οι εξελίξεις στην εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, το εξώδικο του ΤΤ κατά της Citigroup για δομημένα προϊόντα, τα αποτελέσματα Jumbo και ΕΥΑΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η χθεσινή ”βουτιά” της Σοφοκλέους κατά 4,11%, οι εξελίξεις στην εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, το εξώδικο του ΤΤ κατά της Citigroup για δομημένα προϊόντα, τα αποτελέσματα Jumbo και ΕΥΑΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Σοφοκλέους: Για ”Μαύρη Τρίτη” στο Χρηματιστήριο κάνει λόγο η ”Καθημερινή”, ενώ για ”πανικό πωλήσεων στο ΧΑ” μιλάει η ”Ημερησία”, η οποία σημειώνει ότι πτώση 4,11% κατέγραψε χθες η Αθήνα, 3,06% το Λονδίνο και 2,14% στη Φρανκφούρτη. Οι συνεχιζόμενες πιέσεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, τονίζουν επτά παράγοντες της αγοράς στην εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”

Λιμάνια: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στον ΟΛΘ προβλέπει το σχέδιο εκχώρησης σε ιδιώτες που εγκρίθηκε χθες από το Δ.Σ, γράφει η ”Εξπρές”, η οποία αναφέρεται επίσης στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους σε ΟΛΠ-ΟΛΘ μετά τη λήψη αποφάσεων για παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ. Εν τω μεταξύ, δέκα εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραλάβουν την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση υπηρεσιών των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες επενδυτές. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, πρόκειται για τις εταιρείες Maersk, MSC, DPW, PSA, Hutchison, Evergreen, Eurogate, Cosco, ZIM και Sinotrans.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Εξώδικη δήλωση στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου Citigroup, Global Markets Limited στην Αθήνα, απέστειλε η νέα διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στη Citi που πώλησε στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΤ αμφιβόλου ποιότητας σύνθετα δομημένα ομόλογα αξίας 40 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”.

ΟΤΕ: Το νέο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο (2008-2010) ετοιμάζει ο ΟΤΕ, το οποίο και θα σημάνει τους στόχους και τις φιλοδοξίες για τη νέα χρονιά που διανύουμε. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, το νέο business plan κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου.

Jumbo: Τρία νέα υπερκαταστήματα εντός συνόρων σχεδιάζει να λειτουργήσει την επόμενη οικονομική χρήση ο όμιλος Jumbo, ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης πέτυχε αύξηση των πωλήσεων κατά 17,5%, όπως επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”.

ΕΥΑΘ: Άνοδο της κερδοφορίας σε επίπεδα άνω του 20% κατέγραψε η εισηγμένη ΕΥΑΘ για τη χρήση του 2007, ξεπερνώντας τους στόχους που είχε θέσει, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, η οποία συμπληρώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο περσινός τζίρος θα προσεγγίσει το επίπεδο των 74-75 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ την πενταετία.

Υγεία: Εγκρίθηκε το νέο οργανόγραμμα του ”Υγεία”, το οποίο προβλέπει διαχωρισμό των δραστηριοτήτων σε τρεις κλάδους (πρωτοβάθμια περίθαλψη, δευτεροβάθμια περίθαλψη και εμπορικές δραστηριότητες και υποστηρικτικές υπηρεσίες). Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συγκαλέσει στο άμεσο προσεχές διάστημα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία θα εισηγηθεί τη δημιουργία θέσεων δυο διευθυνόντων συμβούλων, προκειμένου τα ως άνω στελέχη να συντονίζουν τους άνω κλάδους με αυτή την ιδιότητα.

Alapis: Ο κ. Περικλής Λίβας, μέχρι σήμερα εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Alapis, τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, μετά την παραίτηση του κ. Πέτρου Κυριακίδη που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση, γράφει η ”Ναυτεμπορική”.

Hilton: Στην εταιρεία Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη και στην εταιρεία Πλάκα ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Σμπώκου, πώλησε η Ιονική Ξενοδοχειακή, θυγατρική της Alpha Bank, το Hilton Ρόδου. Το τίμημα, σημειώνει το ”Βήμα”, ανήλθε στα 35,5 εκατ. ευρώ.

Ασπίς: ”Ανοιγμα” στην αγορά των Βαλκανίων και με κατασκευαστική δραστηριότητα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο όμιλος Ασπίς, μέσω της θυγατρικής του Ασπίς Real Estate, σύμφωνα με το ”Κέρδος”.

Δάνεια: Καταναλωτικά δάνεια από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να παίρνουν οι Έλληνες, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και να τεθεί σε εφαρμογή από το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα των ”Νέων”.

Ενέργεια: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, επί ελληνικού εδάφους, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ”Κέρδος”, η κατασκευή του έργου θα κυμανθεί μεταξύ 600-650 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει παράδοση της λεπτομερούς μελέτης από τον ανάδοχο μέχρι τα μέσα του 2009.

Τράπεζες: Νέος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας στη θέση του κ. Ν. Μηταράκη, ανεδείχθη ο κ. Μ. Ζέκκος, investment executive στην Permira Advisers, αναφέρει το ”Βήμα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v