Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεήσεις για... διακοπή των εχθροπραξιών

Η απόλυτη έλλειψη αμυντικών μηχανισμών, αλλά και διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου άφησε τη Σοφοκλέους κυριολεκτικά στο έλεος των πωλητών. Ισχυρότερα τα πλήγματα στις τράπεζες (-4,48%), και συνολικότερα στα blue chips (-8,20% η 3Ε), όπου έχουν μεγάλες θέσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ 30 μετοχές τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες από 6-13,95%.

του Θ. Σταυρόπουλου

Εάλω η Σοφοκλέους, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να μετατρέπεται σε πεδίο βολής, υποκύπτοντας στις διαθέσεις των εναλλασσόμενων πωλητών και των εισαγόμενων εντολών.

Η σημερινή εικόνα στην αγορά θεωρείται απόλυτα φυσιολογική από όσους εντόπισαν εδώ και πολύ καιρό τον κίνδυνο των αυξημένων θέσεων των ξένων χαρτοφυλακίων και την παντελή έλλειψη των εγχώριων επενδυτών.

Αυτό το τελευταίο πολλαπλασίασε τις συνέπειες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τα θεωρούμενα ”ξενόχαρτα”, ενώ αντίθετα, η μηδενική παρουσία στην αγορά κωδικών λιανικής θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι απέτρεψε τις πολλές κινήσεις πανικού σε μεσαία και κυρίως χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται σε υψηλό βαθμό από το -4,10% του FTSE έναντι του -2,41% του FTSE M και του -1,52% του FTSE S.

Στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία, συνιστούν προσευχή εγκαρτέρηση και περιπάτους σε περιοχές με ανοιχτό ορίζοντα, αφού αδυνατούν να προβλέψουν ακόμα και την επόμενη ημέρα, επισημαίνοντας ίσως ότι από τους πλέον ενεργούς πωλητές των προηγούμενων ημερών είναι διεθνής οίκος του εξωτερικού με μεγάλη θέση στο ΧΑ, ο οποίος αποεπενδύεται από αρκετές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Σοφοκλέους.

Οι εισαγόμενες πωλήσεις κατά ριπάς σε συνδυασμό με την μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και την έλλειψη σημαντικής ειδησεογραφίας διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει αναγκάσει αρκετούς αναλυτές να δηλώνουν ανήμποροι για κάθε πρόβλεψη, ακόμα και όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Βέβαια, στη σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει τη διάθεση υπεραπόδοσης που τη διακρίνει έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όταν το διεθνές κλίμα δείχνει την αρνητική του πλευρά, και βέβαια το σύνολο των εμπλεκομένων πλέον αναρωτιέται τι του επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα.



Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ελλείψει αμυντικών μηχανισμών, την τάση θα συνεχίσουν να δίνουν οι εισαγόμενες εντολές, αλλά ακόμη και σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα, παραμένει ζητούμενο το τι συμπεριφορά θα επιδείξουν οι μετοχές στις οποίες τα ξένα χαρτοφυλάκια διατηρούν αυξημένες θέσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα έλθει το επόμενο κύμα πωλήσεων.

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει από επιβαρημένη έως ζοφερή, τόσο για τον FTSE όσο και για το Γενικό Δείκτη, αν και αρκετοί ταλαντωτές βρίσκονται σε υπερπουλημένες περιοχές, δίνοντας ίσως εικόνα υποτιμητικής υπερβολής.

Όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η οποία σήμερα αποτέλεσε στόχο ελεύθερης σκόπευσης ξένων και εγχώριων πωλητών), η θεωρούμενη σχετικά ισχυρή στήριξη στις 2.490 μονάδες αποδείχθηκε ”βούτυρο” στις διαθέσεις των πωλητών, με τις υπόλοιπες στηρίξεις να προσδιορίζονται στις 2.458, 2.410 και 2.372 μονάδες.

Όμως κλείσιμο χαμηλότερα των 2.458 μονάδων πρέπει να ενεργοποιήσει κινήσεις stop loss για τους τελευταίους εναπομείναντες αισιόδοξους, καθώς δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί υποχώρηση του εν λόγω δείκτη σε πρώτη φάση προς τις 2.350 και σε δεύτερη προς τις 2.293 μονάδες.

Καθαρά για λόγους στατιστικής, η πρώτη αντίσταση στις 2.490-2.500 και οι αμέσως επόμενες στις 2.530, 2.556 και 2.580 μονάδες.

Δεν άφησαν την ευκαιρία οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, όπου με αυξημένες συναλλαγές ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, αυξάνοντας κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης, δημιουργώντας ασφυξία στους όποιους συγκρατημένα αισιόδοξους, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα, έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα, στις 4.647,11 μονάδες με απώλειες 4,11% ενώ ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 637 εκατ. από τα οποία τα 116,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων, η Σοφοκλέους είχε να δει από τις 27/2/2007.

Από τις μετοχές του FTSE, όλοι ”νεκροί και τραυματίες” αφού ούτε ένας τίτλος δεν κατόρθωσε να διασωθεί έστω αμετάβλητος.

Στο ”παρουσιολόγιο των απωλεσθέντων”, στην πρώτη θέση και με απώλειες μεγαλύτερες του 8% η Coca Cola, ακολουθούμενη από το Μυτιληναίο (-6,69%), που επιδεινώνει την τεχνική του εικόνα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Στις αμέσως επόμενες θέσεις οι Πειραιώς (-6,61%), Alpha Bank (-5,57% ενώ αύριο ανακοινώνεται το νέο business plan στο Λονδίνο), Εθνική (-5,10%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-5,07% σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά).

Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες του 4% σε Intralot και Motor Oil (αν και μετά βίας στη δεύτερη, ο συνολικός ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τις 116.000 τεμάχια), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΔΕΗ και Τράπεζα Κύπρου.

Ασφαλώς η τελική εικόνα, με 34 ανοδικές μετοχές και 237 πτωτικές, λύνει τις απορίες τόσο για τη μηδενική παρουσία κωδικών λιανικής, όσο και γιατί οι εκροές από την αρχή του χρόνου στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού φαίνεται να ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα στις επιμέρους μετοχές, καθώς 30 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 6-13,95%.

Στις λίγες ”φωτεινές” εξαιρέσεις η επιστροφή των αγοραστών στα λιμάνια και οι αμυντικές διαθέσεις που επέδειξαν λίγοι δυστυχώς τίτλοι, όπως Δίας Ιχθυοκαλλιέργειας, Βασιλόπουλος, Αβαξ και Μπήτρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v