Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τρεις σφαίρες στο όπλο των ξένων

Πέρα από το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν τρεις ακόμη λόγοι που κάνουν τους ξένους να πυροβολούν τις ελληνικές μετοχές. Η έλλειψη εγχώριων αντιστάσεων απλώς επιτείνει το πρόβλημα.

Σοφοκλέους: Τρεις σφαίρες στο όπλο των ξένων
Θα ήταν οξύμωρο να πιστεύει κανείς ότι η Σοφοκλέους θα μπορούσε να βγει αλώβητη από τη σημερινή κακή συγκυρία.

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχουν μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα της πιστωτικής κρίσης.

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως χθες η Citigroup, ανακοινώνουν μειώσεις μερισμάτων και νέες διαγραφές περιουσιακών στοιχείων, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι οι επιπτώσεις θα είναι τελικά μεγαλύτερες απ’ αυτές που είχαν εκτιμηθεί στην αρχή.

Παρά τις κεφαλαιακές ενέσεις στη Citigroup, στη Merrill Lynch και σε άλλες από ξένους επενδυτές, κυρίως από κρατικά επενδυτικά ταμεία, η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού απέναντί τους δεν δείχνει να μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα.

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης φτάνουν ή ξεπερνούν πλέον το 50% κι αυτό προκαλεί επιπρόσθετες ανησυχίες για τα κέρδη των τραπεζών και των υπόλοιπων κλάδων και εταιριών που είναι εκτεθειμένοι στον οικονομικό κύκλο.

Η αβεβαιότητα κάνει πολλούς να αγνοούν τη μεγάλη πτώση των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα θεωρούνταν αγοραστική ευκαιρία.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον που διαρκεί πολλές εβδομάδες ή μήνες, αν εξαιρέσουμε τον Οκτώβριο και μεγάλο μέρος του Σεπτεμβρίου, είναι επόμενο η απαισιοδοξία να βασιλεύει και να διαχέεται σ’ όλο τον κόσμο.

Όμως, η Σοφοκλέους δεν υποφέρει μόνο απ’ αυτό. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν τη βοηθούν.

Ένας τέτοιος λόγος είναι η μεγάλη άνοδος και η υπεραπόδοση έναντι των άλλων που σημείωσε το 2007 και τα προηγούμενα χρόνια από το 2003 μέχρι σήμερα.

Όταν υπάρχουν μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν αποκτήσει μετοχές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και καταγράφουν μεγάλα κέρδη, είναι λογικό να θέλουν να παντελονιάσουν μερικά εξ αυτών σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Το ρευστό είναι βασιλιάς σε τέτοιες περιόδους.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος τον παράγοντα μόχλευση (δανεισμός), τον οποίο θέλουν να περιορίσουν μερικά απ’ αυτά τα χαρτοφυλάκια, μπορεί να κατανοήσει καλύτερα γιατί πουλάνε.

Ένας άλλος λόγος είναι το απότομο ταρακούνημα κάποιων ξένων επενδυτών και μερικών αναλυτών του τραπεζικού κλάδου.

Μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με premium έναντι των άλλων μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών λόγω των προσδοκιών για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Οι ελληνικές τράπεζες ήταν επίσης ένα καλό στοίχημα γιατί δεν είχαν έκθεση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και δεν είχαν επενδύσει σε αμερικανικά στεγαστικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.

Όμως, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια.

Όταν λοιπόν το κόστος του χρήματος ανεβαίνει ή γίνεται δυσεύρετο για μεσομακροπρόθεσμες λήξεις και δεν διαφαίνεται το τέλος της κρίσης στο άμεσο μέλλον, είναι θέμα χρόνου πριν το αντιληφθούν κάποιοι αναλυτές και ο ευρύτερος επενδυτικός περίγυρος, με τις γνωστές συνέπειες.

Δεν είναι όμως μόνο οι δύο αυτοί λόγοι που κάνουν τη Σοφοκλέους να υποφέρει.

Η στροφή της κυβέρνησης προς μια πιο κρατικίστικη οικονομική πολιτική, όπως έδειξαν οι περιπτώσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από μερικούς ξένους επενδυτές στο εξωτερικό.

Μπορεί να μην είναι ο κυριότερος λόγος που η Σοφοκλέους διολισθαίνει, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει το ρητό ”ήτανε στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος”.

Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει.

Όμως, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι δεσμοί που συνδέουν τις αγορές είναι πιο ισχυροί από ποτέ. Τα νέα μεταδίδονται σχεδόν ταυτόχρονα σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη και τα κεφάλαια μετακινούνται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όσο τα πράγματα πάνε πρίμα, ελάχιστοι παραπονιούνται. Όταν το κλίμα γίνει άσχημο, όπως τώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα.

Η Σοφοκλέους βιώνει σήμερα αυτήν την κατάσταση.

Όμως, έχει κι άλλους τρεις λόγους που δεν την αφήνουν να ηρεμήσει, παρά τo γεγονός ότι η πτώση έχει οδηγήσει μετοχές και δείκτες σε υπερπουλημένη περιοχή.



H ανυπαρξία εγχώριων επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα μπορούσαν να προβάλλουν αντίσταση, εκτιμώντας διαφορετικά την κατάσταση, απλώς αποκαλύπτει το πρόβλημα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v