Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To αίμα ρέει, το ”έξυπνο χρήμα” αγοράζει

Μπορεί η ένταση της πτώσης να έχει σοκάρει πολλούς επενδυτές, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το ”έξυπνο χρήμα” έχει αρχίσει αργά αλλά σταθερά να αγοράζει επιλεκτικά μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

To αίμα ρέει, το ”έξυπνο χρήμα” αγοράζει
Το ”έξυπνο χρήμα” ξεχώριζε πάντοτε για την ικανότητά του να βλέπει το δάσος και όχι τα δέντρα.

Ξεχώριζε επίσης γιατί δεν δίσταζε να πάει κόντρα στο ρεύμα.

Ακόμη και αν δεν πετύχαινε να προβλέψει με ακρίβεια την κορυφή ή τον πάτο της αγοράς, τον... μυριζόταν και φρόντιζε να πάρει εγκαίρως θέση, έστω και αν έπρεπε να περιμένει για να ανταμειφθεί.

Άλλωστε, γνώριζε ότι η ανταμοιβή του θα ήταν πλούσια.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα. Μόνο που αφορά στο πιο τολμηρό κομμάτι του ”έξυπνου χρήματος”.

Οι λόγοι που δεν ακολουθούν ακόμη όλοι εκείνοι που αποτελούν το αποκαλούμενο smart money, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι γνωστοί.



Ο κίνδυνος να μετεξελιχθεί η πιστωτική κρίση σε οικονομική είναι ορατός, με πρώτη υποψήφια την αμερικανική οικονομία, που ορισμένοι θεωρούν ότι έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο ύφεσης.

Επειδή παρόμοια περίπτωση δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ώστε να γίνουν συγκρίσεις και να βγουν συμπεράσματα.

Ούτε και η κρίση του 1998, που έχει ορισμένες ομοιότητες με την τωρινή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πού θα φτάσουν οι διαγραφές στεγαστικών δανείων και οι απομειώσεις επενδύσεων από αμερικανικές, ευρωπαϊκές και άλλες τράπεζες.

Μια πιθανή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος θα μπορούσε να φέρει επιπλέον διαγραφές, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την κερδοφορία και τις μετοχές τους.



Όλοι αυτοί οι λόγοι κρατάνε ακόμη ένα μέρος των πιο σοφιστικέ επενδυτών έξω από τον χορό, παρά τη σημαντική πτώση των μετοχών.

Όμως, ένα μέρος του ”έξυπνου χρήματος”, το οποίο αποτελείται από παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές, π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία, και σε μικρότερο βαθμό από άλλους επενδυτές, π.χ. prop desks, έχει αρχίσει να παίρνει θέση χωρίς να περιμένει να δει πού είναι ο πάτος της αγοράς.

Ποια είναι μία από τις πρώτες του προτιμήσεις; Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ λόγω της κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα ταμείο εξ αυτών έκανε ήδη την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Αναφερόμαστε στο ολλανδικό Ταμείο ABP που γνωρίζει την ελληνική αγορά και ειδικότερα τον χρηματοοικονομικό τομέα και έχει ξεκινήσει να ”χτίζει” θέση στην Alpha Bank.

Τέτοιοι σοφιστικέ επενδυτές παίρνουν το ρίσκο εν γνώσει τους, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τη βίαιη, σε ορισμένες περιπτώσεις, έξοδο πολλών hedge funds από ευρωπαϊκές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, στα πλαίσια του περιορισμού του βαθμού μόχλευσής τους.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στην περίπτωση της Alpha Bank ήταν το hedge fund Kένταυρος.

Όπως και να έχει, ένα μέρος του ”έξυπνου χρήματος” έχει αρχίσει να χτίζει θέσεις σε επιλεγμένες μετοχές.

Ακόμη και αν το τάιμινγκ δεν είναι τέλειο, το ”έξυπνο χρήμα” γνωρίζει πολύ καλά ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να παίρνει κανείς εγκαίρως θέση σε περιόδους αδυναμίας, αν θέλει να βγάλει κάποιος υψηλές αποδόσεις.

Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v