Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αιματοχυσία με ρεκόρ τζίρου

Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που συνδυάστηκε με ρεκόρ τζίρου για το 2008 και εικόνα εγκατάλειψης στην Αγορά. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 12,65%, ενώ η κεφαλαιοποίηση από τις 31/12/07 έχει μειωθεί κατά 21,1 δισ. ευρώ (!!!).

του Θ. Σταυρόπουλου

Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που συνδυάστηκε με ρεκόρ τζίρου για το 2008 και εικόνα εγκατάλειψης στην Αγορά.

Στις 11 συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς οι εννέα έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, οι απώλειες του οποίου από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 12,65%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από τις 31/12/07 έχει μειωθεί κατά 21,1 δισ. ευρώ (!!!).

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε ακόμα ένα προβληματισμό στους ήδη υπάρχοντες, καθώς η Σοφοκλέους μετά τις 15.55’ και όταν εκδηλώθηκε αξιοσημείωτη ανοδική αντίδραση στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αυτή επιδεικτικά δεν ακολούθησε.

Στην σημερινή άθλια εικόνα, όπου οι Δεικτοβαρείς τίτλοι συνέχισαν να έχουν στο ταμπλό συμπεριφορά Περιφερειακών τίτλων, αν όχι χειρότερη, περίσσεψε η απαισιοδοξία και η αγελαία συμπεριφορά που επί χρόνια ταλανίζει την Σοφοκλέους.

Και κάποια χρόνια πριν για εικόνα σαν την σημερινή ”υπεύθυνοι” ήταν οι μικροεπενδυτές, τι συμβαίνει σήμερα που στο Χ.Α. δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά ξένοι, επαγγελματίες και traders;

Όλοι περιμένουν την αντίδραση στις διεθνείς Αγορές και αναρωτιώνται μέχρι που μπορεί να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης, όμως ίσως ήταν καλύτερο να αρχίσουν να διερωτώνται σε μία τόσο τραυματισμένη Αγορά τι ισχύ και διάρκεια θα μπορεί να έχει η όποια ανοδική αντίδραση και πόσοι θα τολμήσουν να ξαναπάρουν θέσεις σε τίτλους που αποδεδειγμένα οι ξένοι συνεχίζουν να διατηρούν σημαντικά ποσοστά.

Η τεχνική εικόνα ασφαλώς και δεν συνιστάται για όσους πάσχουν από μελαγχολία ή εκδηλώνουν φαινόμενα κατάθλιψης, καθώς αρχίζουν και απειλούνται μακροχρόνιες στηρίξεις.

Απλά, όσον αφορά τον FTSE, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μέχρι τις 2540 μονάδες οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2448, 2473, 2500, 2520 και 2540 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις στις 2390-87, 2370 και 2354 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2354 μονάδων στέλνει τον εν λόγω δείκτη σε ”τεχνικό γκρεμό”, με την επόμενη στήριξη στην ζώνη 2300-2292.

Μεταβλητότητα και πτώση φαίνεται να δίνουν τροφή για συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όμως σήμερα οι εκεί εμπλεκόμενοι (αν δεν αιφνιδιάστηκαν από την βία της πτώσης) έδειξαν λιγότερο απαισιόδοξοι και τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν απώλειες σαφώς μικρότερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Από τις μετοχές του 20αρη με αμυντικές διαθέσεις και τελικό κλείσιμο με αξιοσημείωτα κέρδη ο ΟΠΑΠ, θετικό πρόσημο και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για την Αγροτική και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι σημαντικότερες απώλειες για Κύπρου (-6,58%), Alpha Bank (-5,58%, Βιοχάλκο (-4,73%) και Μυτιληναίο (-4,72%). Επίσης απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Εθνική, Ελ. Πετρέλαια και MPB, του 2% ΓΙΑ Coca-Cola, Motor oil, Eurobank, MIG, ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για την Ελ. Τεχνοδομική και αρνητικό κλείσιμο για ΔΕΗ, Τιτάνα, Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4490 μονάδων, μία πρώτη αντίδραση μέχρι τις 4552,5 μονάδες, εκ νέου υποχώρηση προς τις 4498,05 και τελικό κλείσιμο στις 4523,76 με απώλειες 2,65%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 778 εκατ. από τα οποία τα 115,8 αφορούσαν ”πακέτα”.

Ασφαλώς και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 230 πτωτικών και 27 τίτλους να καταγράφουν απώλειες από 6 έως 19,83%, πλην ίσως από το ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις μείωσαν ακόμα περισσότερο τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες εγχώριους ”θαυμαστές” της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v