Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τραπεζικό ”παιχνίδι”

Μιλήσαμε την Παρασκευή για το δίλημμα των τραπεζών: Να αυξήσουν τα επιτόκια όσο επιβάλλει η αύξηση του κόστους του χρήματος ή να ”συγκρατηθούν” για να μη χάσουν πελάτες. Ποιο είναι όμως το ”παιχνίδι” που παίζεται τώρα με τις μετοχές τους;

Το τραπεζικό ”παιχνίδι”
Καλημέρα σας

Μιλήσαμε την Παρασκευή για το δίλημμα των τραπεζών: Να αυξήσουν τα επιτόκια όσο επιβάλλει η αύξηση του κόστους του χρήματος ή να ”συγκρατηθούν” για να μη χάσουν πελάτες;

Από την απόφαση που θα πάρει κάθε τράπεζα θα εξαρτηθούν πολλά και ως προς την πορεία της μετοχής της. Όπως πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν μία τράπεζα έχει μεγάλη καταθετική βάση (δική της δεξαμενή χρήματος) ή όχι.

Για το 2008, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα τραπεζικά κέρδη θα είναι μεγαλύτερα από αυτά του 2007. Άρα, οι εκτιμήσεις για τις τιμές-στόχους που έχουν δώσει οι ξένοι οίκοι εξακολουθούν να ισχύουν, με μικρές ίσως (προς τα κάτω ή και προς τα πάνω) μεταβολές.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα κέρδη του 2009. Εκεί παίζεται το παιχνίδι σήμερα. Και αυτό το παιχνίδι είναι που επηρεάζει από τώρα τις αποφάσεις των ξένων θεσμικών σχετικά με το αν πρέπει να αγοράσουν μετοχές τραπεζικές ή να πουλήσουν.

Είναι προφανές ότι από την έκβαση αυτού του παιχνιδιού θα κριθούν πολλά και στο μέτωπο των εγχώριων συγχωνεύσεων.

Όσο τα business plans ”βγαίνουν”, κανένας δεν βιάζεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με άλλον για ”κοινή πορεία”.

Όταν όμως διαπιστωθεί από το management ότι η επιδείνωση στο διεθνές κλίμα θα επηρεάσει τα κέρδη του 2009, τότε σίγουρα θα μπουν μπροστά οι μηχανές των deals.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ”εξευμενιστούν” οι ξένοι μέτοχοι που θα έχουν κάθε λόγο να μείνουν στις μετοχές που θα εξακολουθήσουν να ”κόβουν μονέδα” για ένα ακόμα ή και περισσότερα χρόνια.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v