Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 24 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο η UBS

Σε ”neutral” από ”buy” υποβαθμίζει την Alpha Bank η UBS σε σχετική έκθεση (17/1) με τίτλο ”New Targets weigh on capital”, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 24 ευρώ ανά μετοχή, από 29 ευρώ προηγουμένως. Τα σχόλια των Deutsche Bank, Merrill Lynch, KBW και εγχώριων αναλυτών.

Alpha: Στα 24 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο η UBS
Σε ”neutral” από ”buy” υποβαθμίζει την Alpha Bank η UBS σε σχετική έκθεση (17/1) με τίτλο ”New Targets weigh on capital”, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 24 ευρώ ανά μετοχή, από 29 ευρώ προηγουμένως.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, αν και η UBS εξακολουθεί να εμπιστεύεται την ικανότητα της Alpha Bank να καταγράφει σημαντική ανάπτυξη, υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου αποτελεί ρίσκο.

Αναφερόμενος στο νέο business plan της ελληνικής τράπεζας, ο διεθνής οίκος το χαρακτηρίζει ”ως μία πολύ καλή παρουσίαση”, δεδομένης και της παρουσίας όλων των κορυφαίων στελεχών, θεωρώντας ότι η γενική στρατηγική της Alpha είναι περισσότερο ξεκάθαρη και μπορεί να επιτύχει.

Ταυτόχρονα, όμως, τονίζεται ότι το business plan είναι αρκετά ”επιθετικό” σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου καταστημάτων και τις προβλέψεις αύξησης κερδών, ειδικά εάν ληφθεί υπόψην τον τρέχον momentum της τράπεζας.

Η Alpha – βάσει του business plan – καλείται, πάντα κατά την UBS, να ενισχύσει τον ρυθμό ενίσχυσης της κερδοφορίας της και το μερίδιο της στην αγορά, προκειμένου να καλύψει το κόστος ιδίως της δημιουργίας νέων υποκαταστημάτων.

Ως εκ τούτου η UBS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

-- Deutsche Bank

Από την πλευρά της η Deutsche Bank, σε έκθεσή της με ημερομηνία 16/1, διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση ”hold” και την τιμή στόχο στα 27,5 ευρώ.

Αναφερόμενος στο business plan ο γερμανικός όμιλος υπογραμμίζει ότι κάποια σημεία του ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπα με ”δύσκολες προκλήσεις” δεδομένης και της τρέχουσας κατάστασης στις αγορές.

Παράλληλα η σύσταση ”hold”, ”δικαιολογείται” από το γεγονός ότι η DB θεωρεί πως η Alpha Bank βρίσκεται ”πίσω” από τους βασικούς της ανταγωνιστές στην ελληνική αγορά.

--Merrill Lynch

Υψηλότερα των εκτιμήσεών της, αλλά και των συγκλινουσών εκτιμήσεων κρίνει η Merrill Lynch το business plan της Alpha Bank, η οποία εκτιμά ότι η αιτία της αναβάθμισης των εκτιμήσεων της διοίκησης είναι η επέκταση του δικτύου υποκααστημάτων.

Αν και ο οίκος διατηρεί την τιμή στόχο στα 27,8 ευρώ και τη σύσταση σε ”buy” δεν αναμένει ότι η αγορά θα αποτιμήσει πλήρως το business plan λόγω των αβεβαιοτήτων που αφορούν τη χρηματοδότηση και την εγχώρια ανάπτυξη.

---KBW

Από την πλευρά της, η KBW, η οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 30 ευρώ και την σύσταση ”outperform” για την μετοχή της τράπεζας, χαρακτηρίζει ”φιλόδοξους” τους στόχους του νέου επιχειρησιακού προγράμματος της Alpha Bank και αυξάνει τις προβλέψεις της για την περίοδο 2008-2010 κατά 4-6%, ώστε να υπολογίζεται και η επέκταση του δικτύου της τράπεζας σε ΝΑ Ευρώπη και Ελλάδα.

Ωστόσο, παραμένει 16% χαμηλότερα από τους στόχους που έχει θέσει η τράπεζα για το 2010, καθώς διατηρεί επιφυλακτική στάση σχετικά με την συνεισφορά αυτών των νέων καταστημάτων.

Παράλληλα, σημειώνει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς και το αυξανόμενο ρίσκο για την οικονομική ανάπτυξη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, κυρίως στην Ρουμανία, περιοχή η οποία αναμένεται να συνεισφέρει κατά 10% στην κερδοφορία της Alpha Bank το 2010.

--- Οι Έλληνες αναλυτές

”Φιλόδοξο” χαρακτηρίζει το νέο business plan η HSBC, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των καθαρών κερδών για το 2010 είναι περίπου 22% υψηλότερος από τις προβλέψεις του ίδιου του οίκου. Κατά 11% υψηλότερος των προβλέψ3εών του είναι επίσης ο στόχος για κερδοφορία 1,15 δισ. ευρώ έως το 2009.

Όπως επισημαίνεται στο πρωινό report της χρηματιστηριακής, η αναβάθμιση στους στόχους της τράπεζας οφείλεται στη ΝΑ Ευρώπη (στην ισχυρότερη ανάπτυξη της κερδοφορίας και στο άνοιγμα νέων καταστημάτων). Κατά την HSBC η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί το ορθολογισμό των τρεχόντων δυσμενών περιστάσεων σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα αλλά και την ”ομαλή προσγείωση” οικονομιών όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Πιο επιθετικούς στόχους σε ένα δύσκολο περιβάλλον θέτει η Alpha όπως αναφέρει η Marfin Analysis σε ξεχωριστή έκθεση με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η αγορά θα καλωσορίσει τους στόχυος του business plan, τονίζει ωστόσο ότι το κόστος της χρηματοδότησης του σχεδίου αλλά και το χρονικό διάστημα υλοποίησής του μπορεί να αποδειχθούν παράγοντες κινδύνου.

Στον αντίποδα αναφέρει τις εκτιμήσεις ότι το κόστος του δανεισμού θα μειωθεί σταδιακά το τρέχον έτος.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή – στόχο των 31 ευρώ και τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της εισηγμένης.

Στους μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξη των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων εστιάζει τις ”ανησυχίες” για το επιτεύξιμο του business plan της Alpha Bank η National P&K, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ”αισιόδοξο, όπως και αυτό των ανταγωνιστών”. Η χρηματιστηριακή δεν προχωρά προς το παρόν σε αναθεώρηση των προβλέψεών της, καθώς επιθυμεί πρώτα να δει ενδείξεις ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι.

Από την πλευρά της η Proton, χαρακτηρίζει ξεκάθαρα θετικό σινιάλο την αναθεώρηση των στόχων παρά την στένωση των πιστωτικών αγορών και τα κόστη επέκτασης του δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v