Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Το νέο business plan της Alpha Bank, η έρευνα της Κομισιόν στη σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot, το ενδιαφέρον ξένης εταιρείας για την Forthnet, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” των λιμανιών, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Το νέο business plan της Alpha Bank, η έρευνα της Κομισιόν στη σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot, το ενδιαφέρον ξένης εταιρείας για την Forthnet, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” των λιμανιών, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Alpha Bank: Με αιχμή τις εργασίες του asset management εντός Ελλάδος σε συνδυασμό με επιλεκτικές αλλά συντηρητικές εξαγορές εκτός συνόρων θα στηριχθεί η στρατηγική του ομίλου της Alpha Bank. Όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, στο ραντάρ της τράπεζας έχει εισέλθει και η τραπεζική αγορά της Ουκρανίας. Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της τράπεζας προβλέπει μέση ετήσια αύξηση κερδών κατά 23% για το διάστημα 2007-2010, έναντι του προηγούμενου στόχου για 20%. Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, τα κέρδη του ομίλου Alpha Bank το 2009 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,150 δισ. ευρώ και το 2010 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2007 τα καθαρά κέρδη αναμένεται να αγγίξουν τα 880 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση των στόχων του business plan θα πραγματοποιηθεί χωρίς την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Λιμάνια: Σε διάστημα 50 ημερών εκτιμά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης ότι θα υποβληθούν οι αρχικές προσφορές ιδιωτών επενδυτών επενδυτών για την εκχώρηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων των ΟΛΠ και ΟΛΘ, γράφει η ”Εξπρές”.

Intralot-ΟΠΑΠ: Στο στόχαστρο της ΕΕ η σχέση ΟΠΑΠ-Intralot, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”, η οποία αναφέρει ότι, όπως γνωστοποίησε ο επίτροπος ΜακΚρίβι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, η Κομισιόν ερευνά τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ που μετατράπηκε σε απευθείας ανάθεση στην Intralot.

ΟΤΕ: Την πρώτη μάχη κατά της ΕΕΤΤ, που αφορά το πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ που του επιβλήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, κέρδισε χθες ο ΟΤΕ. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας ανέστειλε την καταβολή του προστίμου για ένα χρόνο και πλέον ο ΟΤΕ ελπίζει σε μια δικαστική δικαίωσή του.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η ”Ελευθεροτυπία”, επαφές για τη διερεύνηση των προθέσεων των ξένων επενδυτών αναφορικά με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 2,1 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα έχουν ξεκινήσει στελέχη του ΟΤΕ στο Λονδίνο.

Forthnet: Η Emirates Integrated Telecommunications Company, η οποία ελέγχεται κατά 40% από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του 20% της Forthnet, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”. Όπως αναφέρεται, αν επιτευχθεί η συμφωνία, οι Αραβες θα καταστούν ο κυρίαρχος μέτοχος της ελληνικής εταιρείας. Η τιμή πώλησης ενδέχεται να ανέλθει στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Cosmote: Άδεια 3G στα Σκόπια διεκδικεί η Cosmote, μέσω της θυγατρικής της Cosmofon, σύμφωνα με την ”Ημερησία”, η οποία επισημαίνει ότι την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές.

ΤOUSA: Για δεύτερο φορά φέτος η TOUSA δεν κατάφερε να αποπληρώσει εμπρόθεσμα τους τόκους κοινοπρακτικών δανείων που έχει λάβει, γράφει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Alapis: Αντί του ποσού των 475.000 ευρώ η εισηγμένη Alapis προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Lamda Applied φαρμακευτικό εργαστήριο εφαρμοσμένης έρευνας, σημειώνει η ”Ναυτεμπορική”.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής χρήσης παρουσίασαν αύξηση 14,04% και ανήλθαν σε 1,174 δισ. ευρώ, από 1,030 δισ. ευρώ το 2006, αναφέρει η ”Εξπρές”.

Λάμψα: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Λάμψα υπέβαλε η Venture Ability συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, το τίμημα ορίστηκε στα 17,18 ευρώ ανά μετοχή και η δημόσια πρόταση αφορά συνολικά σε 10.793.057 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 50,52% του καταβεβλημένου κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Λάμψα. Η Venture Ability διευκρινίζει ότι με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α.

Σοφοκλέους: Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της εναλλακτικής αγοράς του ΧΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε η Επιτροπή Αξιολόγησης της Εναλλακτικής Αγοράς, προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν οι εταιρείες που έχουν καταθέσει αίτηση εισαγωγής για τη νέα αγορά θα περάσουν στην επόμενη φάση στην εξέταση των αιτήσεών τους από το ΔΣ του ΧΑ. Σύμφωνα με το ”Κέρδος”, οι τρεις πρώτες εταιρείες που έχουν καταθέσει αίτηση είναι οι Mastiha shop, Envitech και Epsilon Net.

Ναυτιλία: Εμπλοκή σημειώνεται με τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές του ΥΕΝ. Όπως έγινε γνωστό η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Ναυτιλίας, έθεσε εκτός διαδικασιών όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της 2ας Ιανουαρίου 2008 και αφορούσε εννέα άγονες γραμμές, λόγω μη σύννομης σύνταξης των φακέλων με βάση τις απαιτήσεις που έθετε ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με την ”Ναυτεμπορική”, μεταξύ των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν η ΑΝΕΝ για την γραμμή των Κυθήρων, η Blue Star Ferries για τα επιδοτούμενα τμήματα της γραμμής των Δωδεκανήσων, η GA Ferries για επιδοτούμενα τμήματα των γραμμών Κυκλάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v