Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίλημμα των τραπεζών

Οι τράπεζες, ο στυλοβάτης του χρηματιστηρίου, βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να αυξήσουν τα επιτόκια συνεπεία της επιβάρυνσης στο κόστος του χρήματος που και αυτές δανείζονται ακριβότερα, ή να προβούν σε μικρές αυξήσεις για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς;

Το δίλημμα των τραπεζών
Καλημέρα σας

Οι τράπεζες, όπως αποδείχτηκε όλες τις τελευταίες ημέρες, είναι ο στυλοβάτης του χρηματιστηρίου. Η άνοδός τους ενθουσιάζει όλη την αγορά, η πτώση τους δημιουργεί κύματα πανικού.

Τώρα όμως βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να αυξήσουν όσο επιβάλλεται τα επιτόκια συνεπεία της επιβάρυνσης στο κόστος του χρήματος που και αυτές δανείζονται ακριβότερα, ή να προβούν σε μικρές αυξήσεις για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς;

Το δίλημμα αυτό το έχουν περισσότερο οι τράπεζες που δεν έχουν μεγάλη καταθετική βάση, ενώ αντίθετα όσες έχουν αισθάνονται πιο άνετα να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Στην πρώτη περίπτωση, της επιβεβλημένης αύξησης των επιτοκίων λόγω αύξησης του κόστους δανεισμού τους, οι τράπεζες αυξάνουν άμεσα τα κέρδη, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες από τους ανταγωνιστές που θα είναι πιο συγκρατημένοι στην αύξηση των επιτοκίων.

Στη δεύτερη περίπτωση διατηρούν μεν την πελατεία τους, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουν περιγράψει στα business plans, στα οποία άλλωστε έχουν στηρίξει και την επιχειρηματολογία τους απέναντι στους πάντοτε απαιτητικούς ξένους μετόχους.

Τι θα γίνει το 2008 και τι το 2009; Ποιο είναι το ”παιχνίδι” που παίζεται από τώρα;

Γι’ αυτό θα μιλήσουμε τη Δευτέρα.

Και οι επενδυτές οφείλουν να το γνωρίζουν. Γιατί το πόσο φθηνή ή ακριβή είναι τώρα μια τραπεζική μετοχή έχει άμεση σχέση με αυτό το ”παιχνίδι”.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v