Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ανασύνταξη δυνάμεων” για τη δύσκολη συνέχεια

Αντιδρούν βασικοί δείκτες και μετοχές μετά τη βίαιη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Κάποιοι ξένοι φαίνεται να τοποθετούνται γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών, ωστόσο μένει να βεβαιωθεί στη συνέχεια η έκταση και το εύρος των κινήσεών τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καθοριστική όσο και ιδιαίτερη η σημερινή συνεδρίαση με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Αυτό γιατί από τεχνικής πλευράς διακυβεύονται πλέον μεσοπρόθεσμες περιοχές στήριξης για βασικούς δείκτες, μετοχές, ενώ δοκιμάζεται η εν δυνάμει αγοραστική δεινότητα ορισμένων διορατικών επενδυτών.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη αποτελεί συνέχεια της χθεσινής προσπάθειας που επιχειρήθηκε πέριξ της περιοχής των 4.490 μονάδων. Εκτιμούν δηλαδή πως από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε λίγο πιο υψηλά από το προηγούμενο χαμηλό, θα ήταν εφικτή μια τεχνικής μορφής αντίδραση στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης αρχικά κινήθηκε και πέραν των 4.600 μονάδων (4.603,8 μονάδες), με αιχμή βεβαίως τραπεζικές μετοχές αλλά και τίτλους του 20άρη που πιέζονται από την αρχή του έτους.

Δύσκολη θεωρήθηκε η αρχή της συνεδρίασης, καθώς η μετοχή της Εθνικής επιχειρήθηκε να αντιδράσει προς τα 42,7 ευρώ, κάτι που επιτεύχθηκε, θα έπρεπε όμως στη συνέχεια οι εν δυνάμει αγοραστές να παραμένουν σε τιμές υψηλότερα τουλάχιστον του +0,8% και σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 41,60 ευρώ.

Η σπουδή συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων να προωθηθεί υψηλότερα η αγορά φάνηκε από το γεγονός πως στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 40 εκατ. ευρώ. Λιγότερων απ’ ότι στη διάρκεια των προηγούμενων δυο πτωτικών συνεδριάσεων, ικανών όμως να φέρουν τον FTSE 20 και πάλι προς την περιοχή των 2.420 μονάδων.

Οι αγοραστές παρέμεναν υψηλότερα σε μετοχές-κλειδιά για την τάση του FTSE 20, όπως συνέβη με τον ΟΠΑΠ στα 25,80 ευρώ, με την Alpha Bank στα 22,3 ευρώ, καθώς υποχωρούσαν Eurobank και ΔΕΗ.

Το… μήνυμα φαίνεται πως πέρασε πολύ γρήγορα και σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, ειδικότερα σε αυτό που αφορά στη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση. Αλλωστε σε επίπεδο δεικτών ο FTSEM 40 παραμένει μακροπρόθεσμα σε ανοδικό κανάλι.

Βέβαια η συνέχεια προμηνύεται εξίσου δύσκολη, νευρική και με υψηλή μεταβλητότητα. Ωστόσο εάν βοηθήσουν λίγο οι ξένες αγορές, η ”μόχλευση” που επιχειρείται σε ένα μέρος του ταμπλό μπορεί να έχει τύχη.

Σε μετοχές εταιρειών που πιέστηκαν σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες, είτε σε μετοχές εταιρειών που ”τρέχουν” ειδήσεις, υπήρξε άμεση αντίδραση. Από την Forthnet που περνά και πάλι υψηλότερα των 10 ευρώ, την ΑΒ Βασιλόπουλος στα 38 ευρώ, μέχρι την Κρι Κρι, Jumbo, Sprider, ΕΥΔΑΠ.

Τεχνικής μορφής αντίδραση δίνουν και μετοχές εταιρειών όπως 3E, Μυτιληναίος, Intralot, Frigoglass, Μηχανική, Ελληνική Τεχνοδομική, Lavipharm, και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Για ευνόητους λόγους αναφέρουμε τη διακύμανση των μετοχών των τριών εταιρειών, την κάλυψη των οποίων ξεκινάει η Deutsche Bank. Στη ΓΕΚ οι συναλλαγές στις 11:10 έφθαναν τις 4.700 τεμάχια με τη μετοχή στα 9,30 ευρώ και υψηλό ημέρας τα 9,46 ευρώ. Στην Τέρνα οι συναλλαγές ήταν 7.065 μετοχές και η τιμή στο υψηλό ημέρας των 10,14 ευρώ. Για την Τέρνα Ενεργειακή ο τζίρος ήταν 15.970 τεμάχια, η τιμή στα 7,26 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 7,38 ευρώ.

Αναφέρουμε τις συγκεκριμένες μετοχές καθ’ ότι τις θεωρούμε ”σηματωρούς” της βραχυμεσοπρόθεσμης διάθεσης τόσο του γερμανικού επενδυτικού οίκου όσο και πελατών του.

Αυτό γιατί μπορεί να αποτελεί κοινή εκτίμηση πως αρκετοί ξένοι αρχίζουν να λαβαίνουν θέσεις στη διάρκεια της διόρθωσης σε επίπεδα 4.600 και 4.500 μονάδων, ωστόσο μένει να βεβαιωθούμε για το εύρος αυτών των τοποθετήσεών τους.

Μέχρι στιγμής απλά σημειώνουμε μια, δυο ενθαρρυντικές ενδείξεις που παραπέμπουν σε επανείσοδο κάποιων ξένων και πάλι στο παιχνίδι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v