Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μάχη” με φόντο τις 4.500 στο ΧΑ

Για ακόμη μία φορά ”δοκιμάζεται” η ευρύτερη περιοχή στήριξης πέριξ των 4.490 μονάδων. Υποχωρεί μέχρι και 1,5% η Alpha Bank, στο -0,10% η Εθνική, υψηλότερα οριακά Eurobank και με μεγαλύτερη θετική απόδοση ο ΟΠΑΠ. Οι συναλλαγές συγκριτικά χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο... όριο της τεχνικής διόρθωσης κινούνται βασικοί δείκτες. Με πρώτο και καλύτερο τον Γενικό, καθώς υπαναχωρεί προς τις 4.490 μονάδες (-0,7%), όπου φαίνεται να βρίσκει και πάλι στήριξη.

Πρόκειται για την τρίτη μέσα στις τελευταίες συνεδριάσεις ”δοκιμασία” αυτής της ευρύτερης περιοχής, που σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών αποτελεί ”σταυροδρόμι” για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

Η ρευστοποίηση θέσεων, κυρίως ξένων σε τραπεζικές μετοχές μπορεί να συνεχίζεται με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί μέχρι και 0,6%, ωστόσο, γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ενεργοποιούνται και πάλι εντολές αγοράς.

Αναλυτές εκτιμούν πως εάν ο Γ.Δ. υποχωρήσει χαμηλότερα των 4.490 μονάδων προς τις 4.470 μονάδες, θα αυξάνονταν θεαματικά η προσφορά, θα εντείνονταν η πίεση στην αγορά, οδηγώντας την σημαντικά χαμηλότερα.

Σε αυτήν την περίπτωση κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο διόρθωσης της τάξεως του 20% από τα πρόσφατα υψηλά.

Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή των 4.490 μονάδων φαίνεται να ενεργοποιούνται και τώρα αντανακλαστικά μερίδας επενδυτικών κύκλων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μέρος της προσφοράς που βγαίνει κυρίως από ξένους.

Ανάχωμα, κατά την εκτίμησή τους, μπορεί να αποτελέσει για τον FTSE ο ΟΠΑΠ (+1,5%), ο Τιτάνας (καθώς αγορές ενεργοποιούνται λίγο υψηλότερα των 30 ευρώ).

Ζητούμενη για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει η συμπεριφορά της Alpha Bank, όπου οι πωλητές υπερισχύουν πιέζοντας έως και 1,5% χαμηλότερα την τιμή.

Λίγο μετά τις 15:00 οι συναλλαγές κυμαίνονταν στα 355 εκατ. ευρώ, σαφώς ηπιότερες από ότι τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Περίπου την ίδια ώρα η μετοχή της Eurobank εξισορροπούσε στα 19,58 ευρώ και η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε κατά 0,10%.

Και η αντιπαράθεση πωλητών – αγοραστών συνεχίζεται πέριξ των 4.500 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v