Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό διάλειμμα;

Συνεδρίαση που διέκοψε το πτωτικό σερί των έξι προηγούμενων και συνδυάστηκε με εντυπωσιακές διακυμάνσεις τόσο για το Γενικό (ημερήσιο εύρος διακύμανσης 128 μονάδες) όσο και για τον τραπεζικό δείκτη (ημερήσιο εύρος 222 μονάδες). Της τελικής ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, στο 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που διέκοψε το πτωτικό σερί των έξι προηγούμενων συνεδριάσεων και η οποία έβαλε σε δοκιμασία τα νεύρα των εμπλεκομένων και συνδυάστηκε από ικανοποιητικό τζίρο και εντυπωσιακές διακυμάνσεις

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ημερήσια διακύμανση 128 μονάδων (χαμηλό ημέρας 4.475,81 και υψηλό 4.603,88) για να κλείσει τελικά στις 4,533.32 μονάδες, με κέρδη 0,21%, αλλάζοντας πέντε φορές πρόσημο ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 558 εκατ. από τα οποία τα 61,6 αφορούσαν πακέτα.

Για τη σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να δοθεί τίτλος ”ανοδικό διάλειμμα και βλέπουμε…”, με τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να καλούνται να πιστοποιήσουν αν η σημερινή ήταν μια μικρή όαση στην πτωτική έρημο στην οποία έχει εισέλθει η αγορά, ή δημιουργούνται προϋποθέσεις αξιοσημείωτης αντίδρασης, έστω τεχνικού χαρακτήρα.

Πολλά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στη Σοφοκλέους θα εξαρτηθούν από τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει ο διοικητής της Fed, Ben Bernanke, ενώ οι λίγο περισσότερο αισιόδοξοι αρχίζουν να υποστηρίζουν ότι η σημαντική πτώση που έχει δώσει το 2008 αρχίζει να δημιουργεί έως και ”κραυγαλέες επενδυτικές ευκαιρίες”, που όμως θα χρειαστεί να επανέλθει η ηρεμία για να τις τιμολογήσει η αγορά.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση αν μη τι άλλο έδωσε σημαντικές αποκλίσεις, που βεβαίως και δεν αλλάζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, όμως ενισχύουν σημαντικά το σενάριο για σχετική ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας.

Όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.390, 2.370 και 2.350 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 2.350 μονάδων επιταχύνει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα πτωτική τάση και μάλιστα, δημιουργεί τεχνικό κενό που μπορεί να δώσει minimum πτωτικό στόχο τουλάχιστον 60 μονάδες χαμηλότερα.

Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.450, 2.475 και 2.502 μονάδες. Όμως, οποιαδήποτε κίνηση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.560 μονάδων μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να εκληφθεί και βέβαια, σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά.

Οι σημαντικές διακυμάνσεις διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τις συναλλαγές στην αγορά παραγώγων, όπου έστω και προς το τέλος, επέστρεψαν οι μικρές υπερτιμήσεις για τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα πάντα σήμερα εξαρτήθηκαν από τον τραπεζικό κλάδο, που ξεκίνησε ανοδικά, γύρισε σε σημαντική διόρθωση, αλλά τελικά ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,84% καταγράφοντας ημερήσια διακύμανση 222 μονάδων.

Ηγέτης της αντίδρασης που ξεκίνησε στις 15:37 ο τίτλος της Εθνικής, που έκλεισε τελικά με κέρδη 2,56%. Κέρδη μεγαλύτερα του 2% και για το Μυτιληναίο, αξιοσημείωτα κέρδη για Eurobank, Πειραιώς, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Motor Oil, Τιτάνα, θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Alpha Bank (εντυπωσιακή ημερήσια διακύμανση που κάλυψε εύρος 1,5 ευρώ με χαμηλό το 21,30 και υψηλό τα 22,8 ευρώ), ΜΙG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ αμετάβλητος τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Αντίθετα, αρνητική έκπληξη και απώλειες μεγαλύτερες του 4% για τη ΔΕΗ (συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις υποχωρώντας από τα 36 ευρώ στα 31,5), αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ, Αγροτική, Κύπρου, ακόμη μεγαλύτερες για MPB (-2,63%) και αρνητικό πρόσημο για την Coca Cola.

Εντυπωσιακές εναλλαγές στη σχέση ανοδικών-πτωτικών μετοχών (όπως και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων). Έτσι, το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε 161 ανοδικούς τίτλους έναντι 88 πτωτικών, ενώ το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη έδωσε την ευκαιρία σε 23 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 5-24,58%.

Τέλος, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νεότερες αναταράξεις (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), αρκετοί τίτλοι όπως Παρνασσός, Κleeman, Λούλης, ΓΕΚ, Βασιλόπουλος, Microland, Αλουμύλ και Αττικατ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έδωσαν υποσχέσεις για κάτι καλύτερο, όμως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v