Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχές: Back to the future

To κλειδί για να γίνει κανείς πλούσιος είναι να εντοπίσει έγκαιρα ένα επενδυτικό ”θέμα” και να τo εκμεταλλευτεί τοποθετούμενος νωρίς πριν από τον όχλο. Όμως, θα πρέπει να διαβάσει σωστά την κατάσταση και να κινηθεί ανάλογα. Το σημερινό περιβάλλον προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία.

Mετοχές: Back to the future
Για να βγάλει κανείς λεφτά θα πρέπει να διαβάσει σωστά την κατάσταση και να επιλέξει τις εταιρίες και τους κλάδους που θα ηγηθούν της νέας εποχής.



Στις αρχές του 2000, η υποχώρηση της Σοφοκλέους από τα ιστορικά υψηλά των 6.300 μονάδων είχε ήδη ζωή μερικών μηνών.

Όμως, η άνοδος των μετοχών στη Wall Street και στις άλλες ανεπτυγμένες αγορές συνεχιζόταν απρόσκοπτα, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας και των μίντια.

Η αύξηση της μεταβλητότητας στη Wall Street στις αρχές του 2000 δεν ανησυχούσε τους πολλούς.

Δεν πέρασε όμως απαρατήρητη από τους ελάχιστους που αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι ήταν προοίμιο αλλαγής φρουράς στην ηγεσία των μετοχών της αγοράς.

Όσοι εκείνη την εποχή αντιλήφθηκαν ότι η ηγεμονία των εταιριών υψηλής πλησίαζε στο τέλος της και στράφηκαν στις κινεζικές μετοχές, στα ομόλογα υψηλού κινδύνου και γενικά στις μετοχές της μικρής, για τα διεθνή δεδομένα, κεφαλαιοποίησης και στα εμπορεύματα έβγαλαν τρελά λεφτά τα επόμενα χρόνια.

Το ίδιο συνέβη με όσους Έλληνες ή ξένους επενδυτές αντιλήφθηκαν έγκαιρα στις αρχές του 2003 ότι δεν ήταν φυσιολογικό να έχει η Εθνική Τράπεζα κεφαλαιοποίηση ίση με 1,5 δισ. ευρώ και η Alpha Bank ίση με 1 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά συνιστούν μαθήματα που οι περισσότεροι τείνουν να ξεχάσουν μερικά χρόνια αργότερα.

Δεν θα έπρεπε.

Εδώ και μερικούς μήνες, η μεταβλητότητα στις αγορές έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά.

Αν κρίνει κανείς από τη συμπεριφορά των μετοχών τον περασμένο Οκτώβριο, μπορεί να συμπεράνει πως οι αγορές θεώρησαν τότε ότι το επεισόδιο που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου υπό τη μορφή πιστωτικής κρίσης ήταν ανάλογο με εκείνο του 1998.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι είχαν κάνει λάθος.

Η επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη Fed τo 1998, που ήρθε ως αντίδραση στη χρεοκοπία του hedge fund LTCM, δημιούργησε πλεονάζουσα ρευστότητα που διοχετεύτηκε εν μέρει στις μετοχές των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα τη γνωστή φούσκα.

Η Fed μείωσε επιτόκια τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ιστορία του 1998 θα επαναληφθεί.

Όμως, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ακόμη κι αν θεωρήσει κανείς ότι η πιστωτική κρίση δεν θα πλήξει την αμερικανική οικονομία και εν συνεχεία τις υπόλοιπες του πλανήτη, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι αυτή τη φορά το σύστημα είχε πλεονάζουσα ρευστότητα όταν η Fed άρχισε να μειώνει επιτόκια.

Ούτε μπορεί να αγνοήσει ότι η μόχλευση (δανεισμός) είχε ευρεία χρήση, με αποτέλεσμα το σπέκουλο να είναι εμφανές στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, στα ομόλογα υψηλού κινδύνου, στα μέταλλα, στο πετρέλαιο κ.λπ.

Η σημερινή κατάσταση έχει περισσότερες ομοιότητες με το 1989, όταν η Fed άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, αλλά οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές πήρε χρόνο για να βελτιωθούν αισθητά.



Τότε, όπως και τώρα, η αγορά ακινήτων, των εμπορικών εκείνη την εποχή, είχε γνωρίσει άνθηση και οι μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων (LBOs) ήταν διαδεδομένες, αλλά εν συνεχεία ξεφούσκωσαν.

Επιπλέον, εκείνη η εποχή είχε τη δική της ασιατική επενδυτική ιστορία που τραβούσε την προσοχή. Τότε ήταν η Ιαπωνία, ενώ σήμερα είναι η Κίνα.

Αν, λοιπόν, συνδυάσει κανείς το σημερινό επεισόδιο που έχει ομοιότητες, τηρουμένων των αναλογιών, με το αντίστοιχο του 1989 και συνυπολογίσει την αύξηση της μεταβλητότητας που παραπέμπει σε αλλαγή ηγεσίας, θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του.

Ποιες είναι αυτές;

Η λογική λέει μετοχές εταιριών υψηλής ποιότητας και μερισματικής απόδοσης που ανήκουν σε αμυντικούς κλάδους και εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v