Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η αντίδραση με τo βλέμμα στη Fed

Το ”πακέτο Μπους” δεν φαίνεται να έπεισε τις αγορές. Δηλαδή τράπεζες και επενδυτικούς οίκους. Το στοίχημα και ο…εκβιασμός παίζονται τώρα στην κίνηση της Fed, όπου προεξοφλείται μείωση κατά 50 μονάδες βάσης για τα αμερικανικά επιτόκια. Σε κρίσιμες, τεχνικής μορφής, περιοχές τράπεζες, ΓΔ και FTSE. Κλειστή σήμερα η Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις κινήσεις της Fed στρέφουν το βλέμμα τους οι επενδυτές. Οι αγορές φαίνεται να απαιτούν άμεση μείωση των επιτοκίων προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα και μέσω φθηνότερου δανεικού χρήματος να τους δοθεί μίας ανάσα.

Το στοίχημα φαίνεται δύσκολο καθώς το ”πακέτο Μπους” δεν έπεισε ιδιαίτερα και το διεθνές επενδυτικό Σύστημα φαίνεται να ζητά περισσότερα, να ”εκβιάζει” άμεσα μέτρα.

Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά στην προεξόφληση της πιθανής κίνησης που θα κάνει στο τέλος του μήνα η Fed. Τα στοιχήματα στην προθεσμιακή αγορά για τα αμερικανικά επιτόκια δίνουν σε συντριπτηικό ποσοστό (λίγο υψηλότερα από το 90%) πιθανότητα η μείωση να είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης (από το 4,25% που είναι τώρα), ενώ μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες για μείωση ακόμη και για 0,75% στο τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις διορατικών παικτών που από πέρυσι το καλοκαίρι επιφυλάσσονταν για την έκταση, την ένταση, την ουσία και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Στις ευρωπαϊκές αγορές η Φρανκφούρτη ξεκινά με πτώση (-1,14%), στο Λονδίνο αντιδρά οριακά ο FTSE 100, η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω αργίας ενώ στην Αθήνα η κατάσταση αποτελεί κοινό μυστικό που συζητείται μεταξύ των τραπεζιτών.

Δεδομένης της βαρύτητας που έχει για την ελληνική αγορά ο τραπεζικός κλάδος, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του, δηλαδή από την στάση των ξένων επενδυτικών κύκλων.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούσαν πως...οι πρωινές εντολές που είχαν από ξένους πελάτες τους ήταν περισσότερο μοιρασμένες κλίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις υπέρ των αγοραστών. Σημείωναν πως εκ των πραγμάτων κλειδί θεωρείται η πορεία της Εθνικής, που σε διάστημα επτά ημερών ”γράφει” απώλειες 5,84%, δίνοντας, όμως, μία ικανή αντίδραση από τα χαμηλά των 41,22 ευρώ (17/1) μέχρι το ενδοσυνεδριακά υψηλό της Παρασκευής των 44,20 ευρώ.

Ερώτημα παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση της Eurobank που ”έρχεται” από εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 5,06% και δίνει, επίσης, μία αντίδραση από τα 19,40 προς τα 20,20 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η Πειραιώς, καθώς η τιμή ενισχύθηκε κατά 4% την Παρασκευή, διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας των 22,04 ευρώ, ”γράφοντας”, όμως, απώλειες 7 ημερών κοντά στο 9,3%.

Από τον χώρο της ενέργειας που εκ των πραγμάτων παραμένει και στο χρηματιστηριακό επίκεντρο του ενδιαφέροντος η ΔΕΗ μετρά ζημιές της τάξεως του 13,9%, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος, που μετά την ”σφήνα” της Endesa Hellas, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, γράφει απώλειες 11,2%, έχει, όμως, σαφώς καλύτερο κλείσιμο, στο 2ημερο 17-18/1, δίνοντας μία αντίδραση από τα 10,72 στα 11,42 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα τις τελευταίες συνεδριάσεις αντιδρούν μετοχές που είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες προηγουμένως. Για παράδειγμα η Sprider αντιδρά κατά 10,2% στις 18/1, σε διάστημα, όμως, επτά ημερών οι απώλειες της φθάνουν στο 16,4%.

Αντιθέτως ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Eurobank Properties (δες σχετικό θέμα) που ενισχύεται κατά 6,8% στις 18/1 και σε διάστημα επτά ημερών κρατά κέρδη 1,44%.

Η Pasal αντιδρά μετά την…ατυχέστατη εισαγωγή, η Σιδενόρ φθάνει στα 8,70 ευρώ με συναλλαγές περισσότερες του 500.000 εκατ. τεμαχίων και περιορίζει στο 5,4% τις απώλειες επταημέρου.

Αντιδρούν, όμως, και μετοχές εταιρειών όπως ΚΡΕΚΑ (στα 1,58 ευρώ), Κούμπας (στα 2,50 ευρώ), Κλουκίνας-Λάππας (στα 7,20 ευρώ), Εβροφάρμα (στα 1,86 ευρώ), αλλά και Χαιδεμένος (με αυξημένες συναλλαγές), Σωληνουργία Κορίνθου, ΕΔΡΑΣΗ και ορισμένες ακόμη.

Σε διάστημα εβδομάδας η Lannet φθάνει στο 28,1% (0,41 ευρώ), η InfoQuest κατά 14,7% (3,2 ευρώ), το Πραξιτέλειο κατά 10,6% (1,15 ευρώ), Παρνασσός κατά 10,1% (3,16 ευρώ) και ακολουθούν Σωληνουργία Κορίνθου, ΑΒ Βασιλόπουλος, J&P Αβαξ, Forthnet, Ζήνων, Δρομέας, Σφακιανάκης, Πετζετάκης.

Στην αναφορά του Θ. Σταυρόπουλου (18/1), αναφέρονται τα τεχνικά επίπεδα, στηρίξεις και αντιστάσεις, αντοχές βασικών δεικτών σε μία εβδομάδα που ξεκινά με…αμφίσημες ενδείξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v