Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γρίφος η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά

Διάθεση να συνεχιστεί η αντίδραση στη Σοφοκλέους υπάρχει. Προσδοκίες υπάρχουν, όπως διαφαίνεται και από την ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών σχημάτων. Όμως η επιφύλαξη και η νευρικότητα, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, παραμένουν κυρίαρχες του ”παιχνιδιού”. Παρούσα και την επόμενη εβδομάδα η μεταβλητότητα, λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Καλοδεχούμενη από κάθε άποψη ήταν η χθεσινή αντίδραση… ανακούφισης. Με το Γενικό Δείκτη να ”δοκιμάζεται” 3-4 φορές τις τελευταίες συνεδριάσεις στο εύρος στήριξης των 4.470-4.490 μονάδων και να αντέχει.

Και αν η ”μάχη” για την βραχυπρόθεσμη τάση έχει χαθεί από νωρίς, η εβδομάδα που έκλεισε εχθές με το Γενικό Δείκτης στις 4.587 μονάδες εθεωρείτο ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη εικόνα. Τόσο βασικών δεικτών όσο και μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης – σηματωρών το τελευταίο εξάμηνο.

Αυτό γιατί σε αρκετές ξένες αγορές βασικοί δείκτες και μετοχές είτε έχουν εισέλθει είτε εισέρχονται σε ξεκάθαρα καθοδικό κανάλι. Ωστόσο… μία ανοδική αντίδραση δεν φέρνει την… άνοιξη.

Στη χθεσινή του αναφορά ο Θ. Σταυρόπουλος οριοθετεί την δυναμική της τεχνικής αντίδρασης, που σε πρώτη φάση μπορεί να φέρει τον FTSE διαδοχικά στις αντιστάσεις 2.474, 2.496 και 2.520 μονάδων.

Διάθεση να συνεχιστεί η αντίδραση μέχρι την περιοχή των 2.520 μονάδων (για τον FTSE) αναμφίβολα υπάρχει. Κάτι τέτοιο άλλωστε φάνηκε χθες και στη λήξη της σειράς παράγωγων προϊόντων μηνός Ιανουαρίου.

Προσδοκίες υπάρχουν, όμως η επιφύλαξη και η νευρικότητα παραμένουν κυρίαρχες.

Ωστόσο χθες φάνηκε και κάτι ακόμα που αφορά στην ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον οι παίκτες. Το ανοδικό γύρισμα της αγοράς (από τα χαμηλά των 4.468 μ.) μέχρι την τοπική κορυφή των (4.621 μ.) υποχρέωσε αρκετούς παίκτες, οι οποίοι είχαν ”ανοιχτές θέσεις πώλησης” να τις καλύψουν αγοράζοντας από την υποκείμενη αγορά.

Σε αυτή την τακτική κίνηση αποδίδουν παράγοντες του Χ.Α. την έντονα ανοδική αντίδραση κυρίως της μετοχής της 3E και λιγότερο της Πειραιώς. Όσον αφορά στην Πειραιώς θα πρέπει να προσεχθεί πως η τιμή της διαμορφώθηκε στα 22,04 ευρώ, δηλαδή στο μέγιστο ημέρας.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ικανό μέρος της προσφοράς, ουρά των προηγούμενων συνεδριάσεων, σε μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς, της Eurobank και ακόμη ορισμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης απορροφήθηκε σε χαμηλές τιμές στην αρχή της συνεδρίασης (και σε επίπεδα πέριξ των 4.500 μονάδων), δηλαδή χθες είχαμε, μετά από ταλαιπωρία ημερών, την καταγραφή σημαντικών υπεραξιών για όσους ασχολούνται με το ”ενδοσυνεδριακό παιχνίδι”.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό πως για μετοχές – οχυρά της αγοράς, όπως για παράδειγμα είναι πρώτη και καλύτερη η Εθνική, ακόμη και στα δυσκολότερα των ημερών δεν ”απειλήθηκαν” στηρίξεις υψηλότερα των 40 ευρώ. Μάλιστα για τη μετοχή της Εθνικής βγήκαν χθες αγορές μέχρι τα 44,2 ευρώ.

Η απόδοση του FTSE θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν δεν είχαμε την αρνητική φορά μετοχών του 20άρη, με πρώτο και καλύτερο τον ΟΤΕ, αλλά και των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Μία επίσης ενθαρρυντική ένδειξη θεωρείται, από παράγοντες της αγοράς, η άμεση ενεργοποίηση ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων που έχουν… ματώσει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετοχές εταιριών που θεωρούνται σηματωροί αυτής της τάσης από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο με πρώτη και καλύτερη τη Σιδενόρ, τη Μηχανική μέχρι και μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης υπήρξε διάθεση για ”μόχλευση”. Διάθεση που τουλάχιστον για χθες επιβραβεύτηκε.

Από κάθε άποψη η χθεσινή αντίδραση… ανακούφισης ήταν καλοδεχούμενη και χρήσιμη για την δυσκολότερη, όπως όλα δείχνουν, συνέχεια.

Μ. Γελ.

-----------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών επιταχύνοντας το βήμα του προς το χαμηλό του περασμένου Αυγούστου κατορθώνοντας να καταγράψει κατώτατες τιμές έως και τις 4.468 μονάδες.

Είναι η πρώτη φορά που στην πενταετή ανοδική της τροχιά η Ελληνική αγορά αμφισβητεί με τόσο κατηγορηματικό τρόπο την μακροχρόνια ανοδική της τάση καθιστώντας οριακές τις επόμενες ημέρες. Το σενάριο που έχει τις πιθανότητες με το μέρος του για τις προσεχείς συνεδριάσεις θέλει το πέρας της ανοδικής αντίδρασης να ολοκληρώνεται στις 4.850 με 4.900 μονάδες όπου διαχειριστικά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αξιοποιήσουν για την δημιουργία μερικής ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, κάθε υποχώρηση χωρίς εγχώριες αφορμές είναι περισσότερο προϊόν ψυχολογικής πίεσης και στα επίπεδα των 4.500 μονάδων δημιουργεί ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Η μεταβλητότητα θα είναι παρούσα και την επόμενη εβδομάδα καθώς το στρες που βιώνουν οι αγορές θα ενταθεί με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των Αμερικανικών τραπεζών αλλά και των αποφάσεων για τα επιτόκια τις οποίες αναμένουμε στο τέλος του μήνα.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.587,09 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,58%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 11,43%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 5,42%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 6,03%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 2,00%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι επιμέρους κλάδοι να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες, με εξαίρεση τον κλάδο των Κατασκευών και Υλικών που έκλεισε με θετικό πρόσημο (1,31%).

Τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-12,19%) και αυτός των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-12,02%).

Αξιοσημείωτες απώλειες και συγκεκριμένα μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε επίσης ο κλάδος των Χημικών (-9,83%), των Τηλεπικοινωνιών (-8,09%), των Πρώτων Υλών (-5,96%), των Ασφαλειών (-5,41%), των Τροφίμων και Ποτών (-5,37%), των Τραπεζών (-5,32%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-5,31%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Info-Quest (17,65%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 15,38%), Παρνασσός (12,86%), Πραξιτέλειο (10,58%), Σωληνουργεία Κορίνθου (9,63%), Χατζηκρανιώτη (9,52%), Lannet (7,89%), Σφακιανάκης (6,46%), Πετζετάκις (6,41%) και ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 6,12%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κρέκα (-38,28%), Jumbo (-18,26%), Γκάλης (-17,83%), Paperpack (-14,46%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (-14,22%), Euromedica (-13,85%), Sciens (-13,82%), Sprider (-13,00%), ΔΕΗ (-12,87%) και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (-12,80%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v