Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ”ευκαιρίες” μιας… ύφεσης

Η Fed δεν θα προχωρούσε σε τόσο μεγάλη όσο και απροσδόκητη μείωση επιτοκίων όπως η χθεσινή αν δεν ήταν πεπεισμένη ότι η ύφεση είναι προ των πυλών της αμερικανικής οικονομίας. Όμως, η ύφεση δεν είναι αναγκαστικά κακό νέο για τις χρηματιστηριακές αγορές και ειδικότερα για την ελληνική.

Oι ”ευκαιρίες” μιας… ύφεσης
Η μεγάλη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed σηματοδοτεί δύο πράγματα.

Πρώτον, η Fed εκτιμά πλέον ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ύφεσης, έστω και αναπτυξιακής (growth recession).

Η αναπτυξιακή ύφεση μεταφράζεται σε ρυθμό ανάπτυξης που υπολείπεται του μέσου ρυθμού ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών (trend growth).

Δεύτερον, επιβεβαιώνει εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η Fed ακολουθεί λαχανιασμένη τις αγορές που προεξοφλούν εδώ και εβδομάδες μεγάλη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της.

Παρ’ όλα αυτά, η ύφεση δεν συνιστά αναγκαστικά κακό νέο για τις μετοχές.

Από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, η αμερικανική οικονομία έχει συρρικνωθεί ή αναπτυχθεί με πολύ χαμηλό ρυθμό, κοινώς έχει βρεθεί σε ύφεση 9 φορές.

Στα 4 από τα 9 επεισόδια οικονομικής ύφεσης η αμερικανική αγορά ανέβηκε.

Το 1954, το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε 2,5%, αλλά η Γουόλ Στριτ ανέβηκε 40%. Το 1961, το ΑΕΠ υποχώρησε 1%, αλλά οι μετοχές κέρδισαν 22%.

Το 1980, οι μετοχές κέρδισαν πάνω από 30%, ενώ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,5%. Στις αρχές του 1991, η ύφεση χτύπησε την πόρτα της αμερικανικής οικονομίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Dow Jones να κερδίσει πάνω από 30% την ίδια χρονιά.

Ο λόγος είναι απλός.

Οι αγορές δεν περιμένουν να ενσκήψει η ύφεση της οικονομίας για να την τιμολογήσουν.

Αντίθετα, φροντίζουν να προεξοφλήσουν τη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων που φέρνει η ύφεση, τιμωρώντας τις μετοχές προηγουμένως.

Έστω και με κάποια καθυστέρηση, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία προσαρμογής τις τελευταίες εβδομάδες.

Γι’ αυτό ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα χάνει πάνω από 18% της αξίας του από την αρχή της χρονιάς, ενώ άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε άλλες αγορές του πλανήτη κάτι περισσότερο ή λιγότερο.

Η μεγάλη και απότομη πτώση έχει προκαλέσει πανικό, οδηγώντας τις αποτιμήσεις πολλών χρηματιστηρίων πιο χαμηλά σε σχέση με τον μέσο ιστορικό όρο.

Όμως, οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές επειδή φοβούνται ότι η ύφεση θα οδηγήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που προεξοφλούν σήμερα οι τιμές των μετοχών.

Πιθανόν να έχουν δίκιο.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν οι μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, πετυχαίνοντας ένα καλύτερο σημείο εισόδου.

Ακόμη όμως κι αν ενσωματώσει κάποιος μια σημαντική μείωση των κερδών ανά μετοχή των επιχειρήσεων της τάξης του 15% με 20% το 2008, το Ρ/Ε που προκύπτει για τις αμερικανικές μετοχές είναι χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο και την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου.

Το ίδιο ισχύει για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ακόμη κι αν τα κέρδη τους παραμείνουν στάσιμα έναντι 11% που θέλουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ελληνική αγορά θα παραμείνει φθηνή σε σχέση με το ιστορικό μέσο Ρ/Ε αν ο ρυθμός αύξησης των κερδών είναι ο μισός από εκείνον που προεξοφλεί η αγορά.

Το Ρ/Ε του δείκτη FTSE-20 διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 11,3 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008.

Η σημερινή απόδοση του FTSE-20 είναι ίση με 8,9% περίπου και ασφαλώς γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν προστεθεί η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 3,7% και 4,2%.

Ακόμη κι αν τα κέρδη αυξηθούν με μικρότερο ρυθμό το 2008 απ’ αυτόν που προεξοφλούν οι αγορές, η συνολική απόδοση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την καθαρή απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ή μιας προθεσμιακής κατάθεσης ενός έτους.

Με δεδομένο ότι η ύφεση βοηθά επίσης να εξαλειφθούν διάφορες υπερβολές στην αμερικανική οικονομία και στις αγορές, ίσως τελικά να είναι περισσότερο μια καλή ευκαιρία παρά ένα άσχημο νέο για την επενδυτική κοινότητα σ’ αυτήν τη φάση, ακόμη κι αν η ταλαιπωρία συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v