Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδιάκοπα σκαμπανεβάσματα

Με το που πρόβαλε ο... μπαμπούλας μίας σημαντικής διόρθωσης μέχρι και 4,8% για τον S&P στη Ν. Υόρκη, ”τρόμαξαν” οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο ΧΑ ο Γ.Δ. με συναλλαγές της τάξεως των 50 περίπου εκατ. ευρώ υποχώρησε σε περίπου 10 λεπτά από την περιοχή των 4.324 μονάδων ακόμη και 100 μονάδες χαμηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Την ”κατιούσα” πήραν και πάλι οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα Συμβόλαια για βασικούς αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες παρέπεμπαν σε γενναία διόρθωση μέχρι και 4,8%.

Σε λιγότερο από 10 λεπτά η πλειονότητα των μετοχών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρέθηκε και πάλι με την... πλάτη στον τοίχο, τους αγοραστές να υπαναχωρούν και τους πωλητές να επανέρχονται δριμύτεροι.

Σε περίπου 45-50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε από τα υψηλά του Γ.Δ. σήμερα προς τις 4.210 μονάδες, μέχρι τις 14:20.

Η αντίδραση, καθοδική αυτή τη φορά, ξεκίνησε από τις 4.325 μονάδες και δημιούργησε πολύ γρήγορα απώλειες 100 μονάδων, σε επίπεδο Γ.Δ.

Στα επίπεδα, όμως, αυτά εμφανίστηκαν και πάλι αγοραστές, κυρίως στις μετοχές της ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, αλλά και σε Alpha Bank, 3E, ΕΥΔΑΠ, Cosmote.

Οι έντονες διακυμάνσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνουν τα όσα λίγο έως πολύ συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στις αγορές, διεθνώς.

Είναι προφανές πως στις αγορές το ”στοίχημα” παίζεται πλέον και σε θέματα εντυπώσεων με την επιτοκιακή πολιτική της FED και τις ΕΚΤ να θεωρούνται τα ”εργαλεία μόχλευσης” της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μία… επιτοκιακή αντιπαράθεση μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων, με τους πρώτους να ”απειλούν” με μείωση κατά 50 (ορισμένοι αναφέρονται σε 75) μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο, όσον αφορά στη σταθερή επιτοκιακή πολιτική, δείχνει σήμερα σαφώς λιγότερο άτεγκτο και μάλλον χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα.

Υπάρχουν παράγοντες και μάλιστα ισχυρότατοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πιέζουν ανοιχτά πλέον, προς την κατεύθυνση της μείωσης και του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Θεατές αυτής της διελκυστίνδας παραμένουν οι παίχτες στα χρηματιστήρια, διεθνώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση και το ”μάτωμα” των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v