Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση, ναι- Αλλά πόσο;

Προβληματίζει ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους η έκταση και η ένταση της διόρθωσης. Κυρίως, όμως, τα ουσιώδη εκείνα χαρακτηριστικά που γέννησαν την κρίση πέρυσι το καλοκαίρι και φαίνεται πως πλέον περνούν βαθύτερα σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Αρνητικό” άνοιγμα της αγοράς για σήμερα εκτιμούν στην πλειονότητά τους αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες.

Alpha Finance, Marfin Analysis, Proton Bank συγκλίνουν στην εκτίμησή τους πως η αρχή και της σημερινής συνεδρίασης θα είναι εξίσου δύσκολη όπως και η χθεσινή.

Άλλωστε, τα νεότερα και τα πρώτα στοιχεία ενισχύουν αυτήν τη σχεδόν βεβαιότητα των ειδικών, καθώς τα Συμβόλαια του DAX δείχνουν υποχώρηση κατά 3,5%, ενώ αρνητική εικόνα παρουσίασαν νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές.

Δεδομένης της σύνθεσης και της έντασης της κρίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσέγγιση Ελλήνων τραπεζιτών και πιο συγκεκριμένα παραγόντων όπως ο Ν. Καραμούζης (EFG Eurobank – Ergasia), Γ. Προβόπουλος (Τρ. Πειραιώς), Τρ. Κολλίτζα (Τρ. Αττικής).

Στο σχετικό θέμα καταγράφεται ένα μέρος των ανησυχιών τους.

Στο εξαιρετικό θέμα της Σοφίας Ζαφείρη γίνεται αναφορά για την… θυμωμένη επιστροφή της αρκούδας.

Στο σχετικό θέμα αναφέρεται πως ο δείκτης – βαρόμετρο D.J. stocks 600 βρίσκεται 20% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά, με τις τράπεζες να έχουν προχωρήσει σε απομείωση ενεργητικού 100 δισ. δολ., ενώ κάποιοι δηλώνουν πως θα υπάρχει και συνέχεια και μάλιστα εξαιρετικά δυσάρεστη.

Κατά την εκτίμησή μας, ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον αποκτά η θέση του Dan Sullivan, ενός από τους γνωστότερους Αμερικανούς αναλυτές, που δείχνει να περνά προς την πλευρά των ”αρκούδων”.

Με παρουσία κοντά στα 48 χρόνια στις αγορές, θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους διαχρονικά και γι΄ αυτό η εκτίμησή του φαίνεται να προβληματίζει την πλειονότητα των ειδικών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε προσπάθεια άμυνας ”φαντάζει” ανώφελη, τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους ”παίχτες” έχουν σπεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα να καλύψουν τις θέσεις τους στα Παράγωγα, να ανοίξουν Συμβόλαια ”πώλησης” και να ποντάρουν στο πιθανό εύρος της διόρθωσης.

Αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση που διαμορφώνεται για αρκετές μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην αγορά Συμβολαίων που ποντάρουν στη διαφορά της τιμής (CFD’s) φαίνεται να αποτελούν από τα κυριότερα εργαλεία των παιχτών αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v