Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάβουν οι λυχνίες της αντίδρασης

Έπειτα από μια καταιγίδα ακολουθεί συνήθως περίοδος νηνεμίας. Όμως στην παρούσα φάση της αγοράς κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο, αφού τα φλας που προειδοποιούν για ανοδική αντίδραση έχουν ανάψει.

Ανάβουν οι λυχνίες της αντίδρασης
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η πλειονότητα των αναλυτών εκφράζει αμφιβολίες τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη τάση των χρηματιστηριακών αγορών.

Δεν μπορεί να τους αδικήσει κανείς.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν κάνει το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων 40 χρόνων στις ΗΠΑ και ένα από τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών ή χρόνων σε άλλες αγορές.

Οι εμπροσθοβαρείς μακροοικονομικοί δείκτες (leading indicators) προεξοφλούν αναπτυξιακή ύφεση στην αμερικανική οικονομία και επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2008.

Επιπλέον, η αποκαλούμενη δυναμική των κερδών ανά μετοχή των επιχειρήσεων δεν είναι καλή.

Ο αριθμός των εταιριών που έχουν δει τους αναλυτές να αναθεωρούν τα κέρδη τους προς τα κάτω είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που έχουν δει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους να αναθεωρούνται ανοδικά.

Ακόμη, η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς με δεδομένη την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, ενώ το χειρότερο είναι ότι οι μειώσεις δεν περνάνε στην πραγματική οικονομία καθώς οι τράπεζες έχουν σφίξει τις κάνουλες των δανείων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση επιτοκίων, ενώ εμφανίζεται να αγωνιά περισσότερο για τον πληθωρισμό.

Όμως, μια σειρά από άλλους δείκτες στέλνει σήμα αγορών.

Ο δείκτης της Credit Suisse, ο οποίος μετρά τη διάθεση των επενδυτών να ρισκάρουν παγκοσμίως, έχει πέσει κοντά στα χαμηλά επίπεδα όπου βρέθηκε το 2000 και το 2002.

Όμως, η ανοδική αντίδραση των μετοχών στην πτώση του ανωτέρω δείκτη μέτρησης του ρίσκου δεν είναι άμεση.

Συνήθως χρειάζονται 18 με 44 μέρες για να πιάσει ο S&P 500 πάτο από τη στιγμή που η ψυχολογία βρεθεί σε πολύ χαμηλό σημείο.

Από την άλλη πλευρά, η ιστορία δείχνει ότι ο S&P 500 κερδίζει 6,5% το επόμενο εξάμηνο και 19% κατά μέσο όρο το επόμενο 12μηνο σε τέτοιες περιπτώσεις την τελευταία 10ετία.

Για τον κ. Teun Draaisma, τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές αγορές, η ”μαυρίλα” είναι μεν καλό σημάδι, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για αγορές.

Υπάρχουν όμως κι άλλα σημάδια που δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση με την ψυχολογία.

Οι αγορές είναι υπερπουλημένες και οι αποκαλούμενοι insiders, δηλαδή τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, αγοράζουν μετοχές κατά βούληση. Αυτό θεωρείται καλή εξέλιξη γιατί οι insiders έχουν καλύτερη γνώση της κατάστασης της εταιρίας τους.

Ακόμη, τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά έχουν υποχωρήσει και η διαφορά της απόδοσης του 3μηνου έντοκου γραμματίου από το 3μηνο επιτόκιο Euribor έχει υποχωρήσει κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα, δείχνοντας ότι επέρχεται ομαλοποίηση στο μέτωπο της ρευστότητας σιγά - σιγά.

Ένα άλλο καλό σημάδι είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των μεγάλων τραπεζών, όπως η Citigroup, η Merrill Lynch, η Morgan Stanley, η UBS, η Bear Stearns και η Barclays, που έχουν προχωρήσει σε διαγραφές δανείων και άλλων επενδύσεων.

Η κατάσταση μπορεί να μην είναι ιδανική, αφού η μεγάλη χρηματιστηριακή βουτιά έχει προκαλέσει πληγές.

Όμως, τα προειδοποιητικά σημάδια για μια ισχυρή ανοδική κίνηση πληθαίνουν, αν όχι άμεσα τότε μέσα στις επόμενες 15 με 45 μέρες.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v