Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση για ”γερά νεύρα” στη Σοφοκλέους

Με αιχμή μετοχές του 20άρη και αρωγούς εναλλάξ ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στη συνέχεια μερικές εταιρίες Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, ο Γ.Δ. επανέρχεται στα επίπεδα των 4.300 μονάδων, σε μία συνεδρίαση όπου το εύρος διακύμανσης για τον Γ.Δ. ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περνούν στο... πράσινο οι δυνάμεις της αγοράς, καθώς έστω και σε επίπεδο Γ.Δ. η κατάσταση δειχνει να εξισορροπείται.

Σε μία ούτως ή άλλως συνεδρίαση για γερά νεύρα, όπως ήταν η σημερινή, ”βούτυρο στο ψωμί” όσων εκμεταλλεύονται την ενδο-συνεδριακή διακύμανση που μέχρι τώρα ξεπερνά το 6%, επιτυγχάνεται η ανάσχεση της βίαιης πτωτικής τάσης.

Με αρωγούς να εναλλάσσονται ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σταδιακά ορισμένες τράπεζες και εταιρίες του 20άρη.

Λίγο μετά τις 13:00 ο Γ.Δ. κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 4.300 μονάδες, αντιδρώντας από το χαμηλό ημέρας των 4.064,9 μονάδων.

Η ανάσχεση αυτής της έντονα πτωτικής τάσης είναι λογικό να επιχειρείται μέσω εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κάτι που αποτυπώνεται στη σχετικά καλύτερη θέση του FTSE (0,15%), έναντι του MID-40 (-0,94%) και SC-80 (-2,6%).

Εγχείρημα που μέχρι στιγμής αποδίδει καρπούς, καθώς η ΔΕΗ αντιδρά προς τα 29,16 ευρώ (4,14%), ο ΟΠΑΠ στα 24,40 ευρώ (0,99%), ενώ ακολουθούσαν Eurobank, Κύπρου, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Alpha Bank.

Ειδικά για την Alpha Bank θα πρέπει να προσεχθεί πως ο πρόεδρος του ομίλου Ι. Κωστόπουλος αγόρασε χθες περί τα 2 εκατ. μετοχών στα 22,80 ευρώ, με την τιμή να φτάνει σήμερα κάποια στιγμή μέχρι τα χαμηλά των 20,50 ευρώ.

Μετοχές εταιριών τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που επίσημα έχουν εκδοθεί, έχουν προχωρήσει και ορισμένοι άλλοι βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες.

Στοιχείο που χρήζει αναφοράς και προσοχής σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της αγοράς.

Ανοδικά, όμως, αντιδρούν και άλλες μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με την 3E στα 27,5 ευρώ, την Intralot στα 11,04 ευρώ, τη Μέτκα στα 10,20 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στα 9,72 ευρώ, την Cosmote στα 26,08 ευρώ, τη Μηχανική στα 3,86 ευρώ, τη Σιδενόρ στα 8,50 ευρώ.

Περίπου στις 13:15 στο... πράσινο διαμορφώνονταν η τιμή 38 μετοχών, έναντι 219 που υποχωρούσαν σημαντικά.

Μεταξύ των πρώτων, μετοχές εταιριών όπως Σαράντης, Profile, ΕΥΑΘ, Pasal, Sprider, Lannet, ΣΩΛΚ, Creta Farm και ορισμένων ακόμη εισηγμένων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέχεια της συνεδρίασης και ειδικότερα εάν προς τις 14:00 συντηρείται το κλίμα, όπως διαμορφώνεται το τελευταίο ημίωρο που κρατά τον Γ.Δ. υψηλότερα των 4.300 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v