Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τραινάκι του τρόμου!

Συνεδρίαση που έβαλε σε δοκιμασία τα νεύρα και των πλέον ψύχραιμων ”παικτών”, με εντυπωσιακές διακυμάνσεις σε τιμές και ψυχολογία. Ο Δείκτης κινήθηκε σε εύρος μεγαλύτερο των 293 μονάδων με νέο ρεκόρ τζίρου για το 2008, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, μετά την ανακοίνωση μείωσης επιτοκίων από τη Fed, περισσότεροι από 200 τίτλοι επέμεναν πτωτικά.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που ασφαλώς δεν θα έπρεπε να συνίσταται για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς από την αρχή μέχρι τέλους, έβαλε σε απόλυτη δοκιμασία τα νεύρα και τις αντοχές όσων την παρακολούθησαν.

Είναι ενδεικτικό ότι η διακύμανση του Γενικού Δείκτη ξεπέρασε τις 293 μονάδες, η αλλαγή προσήμων τις τέσσερις φορές και ο τζίρος τα 939 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 267,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η σημερινή συνεδρίαση εξουθένωσε όχι μόνο όσους στην αρχή είχαν προβλήματα κλεισίματος ανοιχτών θέσεων, αλλά και όσους στη διάρκεια αποτόλμησαν να εκμεταλλευτούν τις ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις και κυρίως αυτή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:10, όταν έγινε γνωστή και η μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πωλήσεις χωρίς διάκριση που έφθασαν το Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες έως και 5,56% και με τη θεωρία ”cash is the king” να πλανάται σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Η πτωτική ”ουρά”, η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και οι εμφανείς ενδείξεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας που μπορούσαν να γίνουν ορατές και δια γυμνού οφθαλμού δημιούργησαν ένα εκρηκτικό αρχικό μείγμα και έφεραν σε απόγνωση όσους εσπευσμένα έπρεπε να μειώσουν τις ανοιχτές τους θέσεις.

Εντυπωσιακό το ”κρυφτούλι” μεταξύ αγοραστών-πωλητών μετά τις 10:36, όταν και ξεκίνησε η πρώτη ανοδική αντίδραση, η οποία έφερε το Γενικό Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 4.300 μονάδων, με οριακές απώλειες και με τις εντολές αγορών και πωλήσεων σε δεκάδες τίτλους να απέχουν περισσότερο από 7% ή και 8%.

Η νέα υποχώρηση μέχρι τις 4.204,85 μονάδες που ολοκληρώθηκε στις 11:38 εξουθένωσε και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες συγκρατημένα αισιόδοξους, που έδειχναν πλέον απόλυτα παραδομένοι στις διαθέσεις των πωλητών.

Νέα πλαγιοανοδική αντίδραση που έφερε το Δείκτη μέχρι τις 4.324,12 μονάδες (13:11) και κάποιες δειλές εμφανίσεις-τοποθετήσεις από πλευράς αγοραστών, που όμως είχαν έκδηλο χαρακτήρα trading και οι οποίοι ήταν πανέτοιμοι να ρευστοποιήσουν εκ νέου στην αμέσως επόμενη επιδείνωση, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν ο Δείκτης υποχώρησε εκ νέου προς τις 4.211,59 μονάδες (14:19).

Όμως εκεί που υπήρξε η πραγματική εξουθένωση όσων τόλμησαν intraday κινήσεις ήταν όταν ανακοινώθηκε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed, και η οποία αξίζει να αναφερθεί ότι έδωσε κάθετη ανοδική κίνηση στον DΑΧ περίπου 300 μονάδων.

Μάλιστα, στη Σοφοκλέους δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να επανατοποθετηθούν σε μετοχές που κυριολεκτικά παρακαλούσαν να ρευστοποιήσουν πριν από λίγα λεπτά.

Για να έλθει η τελική υποχώρηση από το υψηλό των 4.358,21 μονάδων μέχρι τις 4.241,43 και βέβαια, εκεί, η ψυχραιμία έδειξε να εγκαταλείπει και τους τελευταίους παίκτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η σημερινή έκτακτη κίνηση της Fed δύσκολα θα πείσει τις αγορές, καθώς για αρκετούς, αυτή η κίνηση έρχεται πολύ αργά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι και να είχε γίνει σε συνδυασμό κινήσεων και με τις άλλες κεντρικές τράπεζες ενώ η συντριπτική πλειονότητα υποστηρίζει ότι πολλά για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει λόγος για τεχνική ανάλυση, που όσον αφορά τον FTSE, θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό το κλείσιμο υψηλότερα των 2.260 μονάδων, το οποίο αφήνει ελάχιστα παράθυρα αισιοδοξίας για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα προς τις 2.290, 2.326, 2.343 και την ισχυρότατη, όπως δείχνει, ζώνη 2.373 – 2.390.



Κλείσιμο υψηλότερα των 2.390 μονάδων θα πυκνώσει τις τάξεις των αγοραστών με επόμενη ισχυρή αντίσταση τη ζώνη 2.433-2.459.

Αντίθετα, αν επικρατήσουν εκ νέου οι πωλητές, και ο εν λόγω δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.260 μονάδων, οι επόμενες καθόλου βέβαιες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2.217 και 2.170-60 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, ασφαλώς και αξίζει αναφοράς ότι οι πρώτοι που γύρισαν στο ”πράσινο” ήταν ΟΠΑΠ, Coca Cola ενώ ακολούθησε η ΔΕΗ.

Βέβαια, σαφώς διαφοροποιημένο το τελικό κλείσιμο, που βρήκε τον τίτλο της ΔΕΗ να κερδίζει περισσότερο από 3%, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Τράπεζα Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΠΑΠ, απλά θετικό κλείσιμο για Πειραιώς και Ελληνική Τεχνοδομική και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Coca Cola, Μυτιληναίου και Eurobank.

Αντίθετα, εντυπωσιακές απώλειες για την Intralot (-9,09%), ενώ αξίζει αναφοράς ότι ο εν λόγω τίτλος έκανε την πρώτη πράξη με απώλειες 14,36%. Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για MIG, Motor Oil και ΟΤΕ, του 2% για Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Εθνική ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΜΡΒ και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, και μετά από όλες αυτές τις διακυμάνσεις, έκλεισε στις 4.253,25 μονάδες με απώλειες 1,18% ενώ η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 4,5 (αξίζει να αναφερθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης, ούτε μια μετοχή δεν εμφανίστηκε με θετικό πρόσημο ενώ δεκάδες τίτλων κατέγραψαν ημερήσια διακύμανση που ξεπέρασε κατά πολύ το 7%.

Πτωτική συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους συγκρατημένα απαισιόδοξους να δίνουν λιγότερες απώλειες στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης από ότι κατέγραψε ο αντίστοιχος δείκτης στην υποκείμενη, κάτι που επέφερε την επιστροφή των υπερτιμήσεων.

Αν και οι ανοδικές μετοχές (50) τερμάτισαν τη συνεδρίαση πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας έναντι των πτωτικών (221), ασφαλώς και όλα αυτά δεν απαιτούν περισσότερα σχόλια.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, τόσο τα περισσότερα χαρτοφυλάκια όσο και η ψυχολογία δείχνουν εξαιρετικά τραυματισμένα, οπότε ακόμα και σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα, οι διακυμάνσεις αναμένονται εξαιρετικά έντονες και η επιφυλακτικότητα παρούσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v