Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Mη διαγράφετε ακόμη το 2008

Το χειρότερο χρηματιστηριακό ξεκίνημα των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι φυσικό να προκαλεί απογοήτευση στην Αθήνα και αλλού. Όμως, η ψυχολογία του όχλου δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος.

Μετοχές: Mη διαγράφετε ακόμη το 2008
Ένας τρόπος που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να εντοπίσουν τον πάτο ή την κορυφή μιας αγοράς είναι τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Όταν υπάρχει ευφορία, τα διάφορα δημοσιεύματα την αποτυπώνουν με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται και να διαχέεται ακόμη περισσότερο στο επενδυτικό κοινό.

Όταν υπάρχει μεγάλη πτώση, ο Τύπος τα βλέπει συνήθως όλα μαύρα. Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς. Αυτό πουλάει, αυτό σερβίρει.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πρόσφατη χρηματιστηριακή κατρακύλα που έγινε πρωτοσέλιδο στις πιο έγκυρες εφημερίδες όλου του κόσμου και πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία.

Ποιος μπορεί να αδιαφορήσει όταν οι περισσότερες αγορές πέφτουν 20% και περισσότερο από την αρχή της χρονιάς και η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη, η Fed, μειώνει το βασικό της επιτόκιο 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από 23 χρόνια;

Κανείς.

Η Fed έχει πανικοβληθεί κι αυτό είναι είδηση.

Αν μάλιστα κάποιος είναι πιο σοφοστικέ αναγνώστης, θεατής, ακροατής και γνωρίζει ότι το μέσο μέγεθος μιας διόρθωσης είναι 11% περίπου σε μια ανοδική χρηματιστηριακή αγορά τα τελευταία 20 χρόνια και 26% περίπου σε μια πτωτική αγορά, έχει έναν ακόμη λόγο να πιστέψει τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Όμως, ο ίδιος αναγνώστης είναι απίθανο να γνωρίζει αυτό που γνώριζε ο πελάτης της Morgan Stanley που παρατήρησε στον Teun Draaisma, τον στρατηγικό αναλυτή για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές του ίδιου οίκου, πως όταν πανικοβάλλεται η Fed σταματάνε να πανικοβάλλονται οι επενδυτές.

Ούτε πρόκειται ασφαλώς να γνωρίζει ότι ακόμη και αν τα κέρδη των επιχειρήσεων πέσουν 20% και πλέον, που είναι η μέση πτώση σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, τα Ρ/Ε των μετοχών θα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των τελευταίων 10ετιών και θα προσφέρουν υψηλότερη απόδοση από τα ομόλογα.

Οι ίδιοι ξέρουν ότι μόνο σε μία από τις οκτώ τελευταίες καθοδικές αγορές (bear markets) στις ΗΠΑ η απόδοση των μετοχών (το αντίστροφο του Ρ/Ε) ήταν μεγαλύτερη από αυτή των ομολόγων.

Στις υπόλοιπες επτά περιπτώσεις η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων ήταν μεγαλύτερη, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα και ούτε προβλέπεται να συμβεί, ακόμη και αν τα κέρδη μειωθούν κατά 20%.

Όμως, οι στρατηγικοί αναλυτές τα γνωρίζουν όλα αυτά. Οι ίδιοι ξέρουν επίσης ότι μια μεγάλη βουτιά της επενδυτικής ψυχολογίας σε μια τέτοια συγκυρία αποτελεί καμπανάκι για ανοδική αντίδραση των μετοχών αργά ή γρήγορα.

Ακόμη και αν κανείς δεν έχει την ευχέρεια να παρακολουθήσει τα γραφόμενά τους, μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μπούσουλα τον Τύπο που λειτουργεί ως εκφραστής του όχλου.

Μια μειοψηφία επενδυτών, αναλυτών κ.ά., η οποία έχει προσέξει αυτή την ιδιαιτερότητα στη συμπεριφορά του Τύπου, τη θεωρεί πολύ χρήσιμη.

Ο λόγος είναι απλός: Γιατί βγάζει λεφτά, πουλώντας σε περιόδους ευφορίας και αγοράζοντας σε περιόδους μαυρίλας.

Για τους προαναφερθέντες λόγους μη διαγράφετε το 2008 ως μια κακή χρηματιστηριακή χρονιά, παρά τους κινδύνους και την αυξημένη μεταβλητότητα.

Τουλάχιστον μην τη διαγράφετε ακόμη.

Και δεν το λέμε τώρα επειδή ο Dow Jones ανέβηκε χθες το βράδυ 600 μονάδες. Τα ίδια πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία λέγαμε τις τελευταίες μέρες που το χρηματιστηριακό σύμπαν κατέρρεε.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v