Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικά στα... δύσκολα

Ιδιαίτερα δύσκολη και η σημερινή συνεδρίαση, με την Αθήνα ωστόσο να επιχειρεί να αυτονομηθεί από την ελαφρώς πτωτική διάθεση της Φρανκφούρτης. Συνολικότερη μέχρι στιγμής και καλοδεχούμενη, από κάθε άποψη, η ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών και πλειάδας μετοχών. Ζητούμενο η... επαγρύπνηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αυτόνομη αντίδραση οδηγείται το Χ.Α. Κόντρα στη Φρανκφούρτη όπου ο DAX υποχωρούσε κατά 0,4%, στο Χ.Α. -σε επίπεδο τόσο των βασικών δεικτών όσο και εισηγμένων- επιχειρούνταν αντίστροφη κίνηση.

Ο Γ.Δ. αντέδρασε αρχικά βίαια μέχρι την περιοχή των 4.370 μονάδων, ο FTSE-20 μέχρι τις 2.335 μονάδες, ενώ θετικά ξεκίνησε η ημέρα για περισσότερες από 190 μετοχές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή προσέγγιση του Θ. Σταυρόπουλου, κρίσιμη θεωρείται η υπέρβαση για τον FTSE των 2.326 μονάδων, τοποθετώντας υψηλότερα στις 2.373 - 2.390 μ. την ισχυρότατη περιοχή αντίστασης.

Στα πρώτα 35 - 40 λεπτά της συνεδρίασης παράγοντες της αγοράς αναφέρονται ξεκάθαρα και μόνο σε τεχνικής μορφής αντίδραση, πλην, όμως καλοδεχούμενης για να... ανασάνει ένα μέρος του συστήματος

Εγχείρημα, που μέχρι στιγμής στέφεται με επιτυχία, πραγματοποιείται όπως ήταν λογικό μέσω της αντίδρασης τραπεζικών τίτλων, με την αμέριστη όμως αρωγή μετοχών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν πιεστεί σημαντικά αλλά και δυνάμεων της αγοράς που βρέθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες με την πλάτη στον τοίχο.

Από αυτήν την άποψη, ελάχιστα μας απασχολεί το ότι η Αθήνα κινείται κόντρα στη Φρανκφούρτη και μένουμε στο γεγονός της παρέμβασης ισχυρών επιχειρηματικών παραγόντων, επενδυτικών δυνάμεων, μία προσπάθεια που τελεσφορεί τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Στην Εθνική πήραν από την αρχή της συνεδρίασης πάνω τους την κατάσταση. Έβαλαν πολύ γρήγορα ”μπλοκ” σε συγκεκριμένες τιμές, προκειμένου να πετύχουν τη διαμόρφωση της τιμής από τα 21,84 ευρώ στην περιοχή των 22 ευρώ.

Ξένοι επενδυτικοί κύκλοι τοποθετήθηκαν από τα 40,8 προς τα 41,10 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, ποντάροντας και στη βραχυπρόθεσμη απόδοση.

Ανάλογες κινήσεις έγιναν στις Alpha Bank (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 22,42 ευρώ), Πειραιώς (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 21,62 ευρώ), Eurobank (19,34 ευρώ) και Marfin Popular Bank (6,80 ευρώ).

Συντονισμένες τοποθετήσεις σημειώθηκαν επίσης σε Μυτιληναίο (υψηλό στα 10,20 ευρώ), ΕΧΑΕ (18,24 ευρώ), ΟΤΕ (21,36 ευρώ) αλλά και σε μετοχές των Κύπρου, 3E, MIG, Intralot, Alapis, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Νεοχημική, Χαλκόρ και σε ορισμένους ακόμα τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Έπειτα από 50 λεπτά συνεδρίασης ο FTSEM με ποσοστό αντίδρασης 2,2% περνούσε και πάλι πάνω από τις 5.000 μονάδες, ενώ ο SC-80 ενισχύονταν κατά 1,6%.

Μετοχές εταιριών που πιέστηκαν σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις κινήθηκαν προς επανάκτηση μέρους των χαμένων, με τη Sprider στα 3,72 ευρώ, την ΚΡΕΚΑ στο 1,29 ευρώ, τη Νεοχημική στα 15 ευρώ, την Intrakat στο 0,95 ευρώ, την ΑΕΓΕΚ στο 0,42 ευρώ, τη Σελόντα στα 2,44 ευρώ και τα ΕΛΚΑ στα 3,78 ευρώ.

Δεδομένης της νευρικότητας και της επιφυλακτικότητας που επικρατεί αυτήν την ώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και διαρκής παρακολούθηση στη συνέχεια, καθώς αναλυτές θεωρούν πιθανή την προσπάθεια επιβεβαίωσης βραχυπρόθεσμων περιοχών στήριξης.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους και συντηρηθεί ένα μέρος της αρχικά μεγάλης ανοδικής αντίδρασης, τότε θα έχει, κατά την εκτίμησή τους, κερδηθεί μία σημαντική μάχη.

Σημείωση: Το θέμα του συνεγγυητικού και της διαφορετικής μεταχείρισης τραπεζικών – ιδιωτικών χρηματιστηριακών είναι κάτι που με βάση την κοινή λογική, τη συγκυρία και την ηθική θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Οι τράπεζες, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής κοινοτικής οδηγίας, προβλέπεται να προχωρήσουν στη δημιουργία παράλληλου συνεγγυητικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλύπτονται τυχόν ζημίες, που θα προκύπτουν με υπαιτιότητα των χρηματιστηριακών εταιριών.

Κινήσεις ανάλογου χαρακτήρα είναι προς όφελος των επενδυτών, μόνο που η διαφορετική μεταχείριση τραπεζικών – ιδιωτικών χρηματιστηριακών ενέχει εκ των πραγμάτων το στοιχείο του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Και αυτό γιατί οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το ποσό που τους αναλογεί εκ των υστέρων, όταν δημιουργηθεί η ζημία και διαπιστωθεί και όχι προκαταβολικά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, και προβλέπεται να ισχύει μόνο για τις ιδιωτικές χρηματιστηριακές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v