Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυματοθραύστης των πιέσεων η Εθνική

Από τις διαθέσεις της Wall εξαρτάται σχεδόν απόλυτα η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Με την Αθήνα, ωστόσο, να ”κρατά” ακόμη καλύτερες αντοχές από τη Φραγκφούρτη. Για ακόμη μία φορά η Εθνική αναλαμβάνει τις ευθύνες ανάσχεσης της διόρθωσης για λογαριασμό ενός ευρύτερου μέρους του... ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι αγορές υποχωρούν εκ νέου, καθώς παραμένουν δύσπιστες μετά τη χθεσινή κίνηση των Αμερικανών της FED, αλλά και την απροθυμία Τρισέ να ακολουθήσει.

Δύσπιστη δείχνει και η πλειονότητα της επενδυτικής κοινότητας, καθώς εκτιμάται από όλους και περισσότερους η κίνηση της FED δείχνει συγκαλυμμένα πανικό παρά κάτι περισσότερο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η άποψη που κατατίθεται από τον Γ. Παπανικολάου στο άρθρο ”Μετά το σοκ η... αποκάλυψη”.

Όλα αυτά εξηγούν την αυξημένη και σήμερα μεταβλητότητα των αγορών, διεθνώς.

Με το που ”έδειξαν” μέχρι και 1,8% χαμηλότερα τα Συμβόλαια του S&P – 500 ”γύρισαν” επικίνδυνα οι βασικότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η ανατροπή αυτή επηρέασε και το ΧΑ, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί προς τις 4.255 – 4.260 μονάδες.

Όμως, ακόμη και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο στην αγορά φάνηκε πως υπήρχαν δύναμη και διάθεση για συντήρηση της εν μέρει αυτόνομης πορείας του ΧΑ.

Άλλωστε, από τεχνικής πλευράς, το ΧΑ ”χρωστούσε” την ανοδική αντίδραση που είχαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, αργότερα τα χρηματιστήρια της Ασίας και που εμείς δεν προλάβαμε με το χθεσινό -1,2%.

Για πολλοστή φορά ο όμιλος της Εθνικής καλείται να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των... ευθυνών, δικαιολογώντας απόλυτα την προτίμηση που της δείχνουν οι περισσότεροι ξένοι επενδυτικοί κύκλοι.

Στη μετοχή μπορεί οι πωλητές να δημιούργησαν πρόσκαιρα ”ρήξη” στην τεχνική συμπεριφορά στέλνοντάς την στα 39,78 ευρώ, επίπεδο που όμως, δόθηκαν ισχυρές εντολές αγοράς επαναφέροντάς την υψηλότερα των 40 ευρώ και συγκεκριμένα προς τα 40,16 (1,4%).

Αντοχές, ενδεικτικές των επενδυτικών κύκλων που έχουν λάβει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, δείχνει η συμπεριφορά της Γενικής, από τα χαμηλά των 4,62 ευρώ προς τα 4,70 ευρώ.

Αντιθέτως, δεν αντέχει η Intracom και οδηγείται εκ νέου προς τα 2,6 ευρώ (-2,6%), δηλαδή στα ιστορικά χαμηλά της.

Πρόγραμμα πώλησης συντηρείται και στη μετοχή της ΔΕΗ, που υποχωρεί κατά 2,6% προς τα 28,26 ευρώ.

Έγκυρες τραπεζικές πηγές σημείωναν πως η... επιλεκτική συμπεριφορά της διοίκησης της επιχείρησης (δες σχετικό θέμα για Endesa Hellas) θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να συντηρήσει μία σταθερή προσφορά στον τίτλο της ΔΕΗ.

Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει αναφοράς σχετίζεται με τις συναλλαγές που περίπου στις 14:00 δεν ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Τζίρος σημαντικά χαμηλότερος από ότι χθες, κάτι που επέτρεπε τη συντήρηση της ”μόχλευσης” σε ένα μέρος του ταμπλό.

Αυτή ήταν εμφανέστερη στην περίπτωση της Intralot (στα 10,58 ευρώ με 5,8%), στα ΕΧΑΕ (στα 17,62 ευρώ με 0,8%), ΕΥΔΑΠ (στα 10,66 ευρώ με 9,2%), αλλά και σε ΕΛΤΕΧ (στα 8,62 ευρώ), Νεοχημική (στα 14,38 ευρώ), Motor Oil (στα 13,16 ευρώ), Μηχανική (στα 3,98 ευρώ), Μέτκα (στα 12,32 ευρώ), ΕΥΑΘ (στα 5,80 ευρώ), Lavipharm (στα 2,64 ευρώ), Υγεία (στα 3,60 ευρώ).

Ανάλογη τάση συντηρούνταν σε μετοχές όπως Sprider (στα 3,66 ευρώ με 9,6%), Φουρλής (στα 20,50 ευρώ με 5,7%), Μινωικές Γραμμές (στα 5,30 ευρώ με 2,4%) και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

Λίγο μετά τις 14:00 ο Γ.Δ. κυμαίνεται στις 4.265 μονάδες κατά 0,30% υψηλότερα με τον FTSE στις 2.272 μονάδες (0,17%).

Από τις περίπου 130 μετοχές που παρέμεναν σε ανοδική φορά, ξεχώριζαν οι ΕΥΔΑΠ προς το πλαφόν πλέον των 10,76 ευρώ, η Sprider ομοίως στα 3,68 ευρώ, ενώ αντιδρούσαν ΚΡΕΚΑ, Κορρές, Σπύρου, Autohellas, ΑΒ Βασιλόπουλος, Πήγασος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v