Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται τα όρια της αντίδρασης

Τα όρια και τις αντοχές της τεχνικής ανοδικής αντίδρασης αναζητούν οι ”παίκτες”. Πλήρης ανατροπή του σκηνικού και στην αγορά παραγώγων, σύνθετων προϊόντων, με τη ΔΕΗ να ”κλέβει” την παράσταση. Στο προσκήνιο και πάλι επιχειρηματικές κινήσεις και συζητήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση των αγορών βλέπουν οι αναλυτές- κίνηση που συνεχίζεται στη Ν. Υόρκη, επηρεάζει ανάλογα τις ασιατικές αγορές και προεξοφλείται πως μπορεί να συντηρήσει το κλίμα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης της Αθήνας.

Το χθεσινό... εκρηκτικό +8% ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή, καθότι ήταν πολλοί αυτοί που υποχρεώθηκαν να καλύψουν θέσεις ”πώλησης”, όπως λεπτομερώς αναφέρεται στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου.

Όμως, το χθεσινό +8% είναι ένα... απίστευτο ποσοστό ανόδου που πολύ εύγλωττα περιγράφει ο Θ. Σταυρόπουλος στη χθεσινή αναφορά του.

Το ερώτημα που απασχολεί πλέον την επενδυτική κοινότητα είναι κατά πόσο αυτή η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια και μέχρι που.

Αναφερόμαστε σε μία αντίδραση που προκαλείται μετά από τη σημαντική διόρθωση της αγοράς, που σε επίπεδο Γ.Δ. ξεκίνησε από την περιοχή των 5.335 μονάδων για να φτάσει χαμηλότερα των 4.100 μονάδων.

Από τα χαμηλά αυτά ο Γ.Δ. καλύπτει περίπου το μισό της ανοδικής κίνησης που του αναλογεί, εάν υιοθετήσουμε ένα σχετικά αισιόδοξο ενδεχόμενο.

Μπορεί, όμως, η αντίδραση αυτή να φτάσει μέχρι τα 2/3 της διόρθωσης που προηγήθηκε και να επαναφέρει την αγορά προς την περιοχή των 5.000 μονάδων.

Στο σχετικό σχόλιο, ”η μεγαλύτερη άνοδος της 12ετίας”, οι επόμενες αντιστάσεις για τον FTSE διαμορφώνονται στις 2.372 και 2.450 μονάδες.

Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, για να θεωρηθεί πως αλλάζει κάτι προς το καλύτερο– μονιμότερο, ο FTSE θα πρέπει να ”κλείσει” υψηλότερα των 2.475 – 2.480 μονάδων.

Θα δούμε, όμως, μέχρι τότε και ανάλογα θα πράξουμε.

Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και τις ημέρες της... κατάρρευσης, επιχειρηματικές κινήσεις συμφωνούνταν στο παρασκήνιο της αγοράς.

Ήδη ο νέος γύρος στην ακτοπλοΐα ξεκινά με τη διαφαινόμενη συμφωνία του Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη και του Ναπολιτάνου Εm. Grimaldi.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως επόμενοι γύροι θα υπάρξουν αρκετοί και ενδεχομένως συντομότερα από ότι εκτιμόταν αρχικά.

Να σημειωθεί πως τις επόμενες 1-2 εβδομάδες το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) θα εξετάσει τα νέα δρομολόγια για την ερχόμενη περίοδο.

Κινητικότητα, όμως, παρατηρείται και στον ενεργειακό κλάδο, όπου οι υποψήφιοι συνεργάτες και ενδιαφερόμενοι για συμφωνίες με τη ΔΕΗ έφτασαν χθες αισίως του 4 και όπως πληροφορούμεθα ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αυξηθούν σε 5.

Είναι προφανές πως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να κινηθεί πλέον, τόσο άνετα, με τη λογική της ανάθεσης.

Και αυτό καθιστά ενδιαφέρον το παιχνίδι, κάτι που αποτυπώθηκε χθες, τόσο στο ταμπλό όσο και στην αγορά παραγώγων.

Από επιχειρηματικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις της Creta Farm, με την εταιρία να επιδιώκει την περαιτέρω διεθνοποίηση εμπορικών σημάτων– προϊόντων της.

Η Elmec Sport προχωρά σε επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά, ενώ η Hochtief συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας και ξεκινά διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον 3 θέματα.

Η περίπτωση της Hochtief παρουσιάζει ενδιαφέρον, συνολικότερα για τον κλάδο, καθώς ο κατασκευαστικός όμιλος ανήκει πλέον κατά 25% στους Ισπανούς της ACS.

Οι τελευταίοι διαθέτουν πλούσιοι χαρτοφυλάκιο έργων και συμβάσεων στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v