Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Πώς την πάτησαν οι ”σορτάκηδες”

Βατερλό αποτέλεσε η χθεσινή συνεδρίαση για όσους βρέθηκαν με short θέσεις επί του FTSE 20 ή πόνταραν στην απώλεια των αρχικών κερδών που ενέγραφε το Χ.Α., καθώς με έναν συνδυασμό αγορών και ελεγχόμενης προσφοράς οι μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι παίκτες τους οδήγησαν σε πρωτόγνωρο για τα χρηματιστηριακά χρονικά των τελευταίων ετών short squeeze.

Χ.Α.: Πώς την πάτησαν οι ”σορτάκηδες”
του Χρήστου Κίτσιου

Βατερλό αποτέλεσε η χθεσινή συνεδρίαση για όσους βρέθηκαν με short θέσεις επί του FTSE 20 ή πόνταραν στην απώλεια των αρχικών κερδών που ενέγραφε το Χ.Α., καθώς με έναν συνδυασμό αγορών και ελεγχόμενης προσφοράς οι μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι παίκτες τους οδήγησαν σε πρωτόγνωρο για τα χρηματιστηριακά χρονικά των τελευταίων ετών short squeeze.

H συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει γρήγορα σε ποσοστιαία άνοδο στο 4,5% και την προσφορά μετοχών να δείχνει από την αρχή της συνεδρίασης περιορισμένη. Με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όμως, να καταγράφουν αντίστοιχη άνοδο, αρκετοί πίστεψαν ότι το Χ.Α. θα έχανε ένα μέρος των αρχικών κερδών του.

Έτσι είτε κράτησαν short θέσεις για τις κλείσουν σε χαμηλότερα επίπεδα είτε άνοιξαν νέες ποντάροντας σε διολίσθηση του 20άρη. Όσο περνούσε, όμως, η ώρα το Χ.Α. κρατούσε τα κέρδη του και σταδιακά η παραπάνω διαπίστωση έβγαζε στην πλευρά των αγοραστών όλο και περισσότερους ξένους και δευτερευόντως εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Όταν έγινε πλέον φανερό ότι οι αγοραστές είχαν το πάνω χέρι, οι σορταρισμένοι έσπευσαν να κλείσουν άρον – άρον θέσεις τους αγοράζοντας μετοχές. Εκεί τους περίμενε το… ιππικό.

Έχοντας πέσει ήδη τηλέφωνα για αναζήτηση πακέτων σε δεικτοβαρείς τίτλους του 20άρη στην έτσι κι αλλιώς ρηχή Σοφοκλέους είχε γίνει αντιληπτό ότι η ζήτηση για μετοχές ήταν μεγάλη.

Στην πλάτη της ξένοι brokers έβγαλαν αγορές, ενώ οι εγχώριες ΑΧΕ συγκράτησαν την προσφορά τους ανεβάζοντας όλο και περισσότερο τις τιμές που ζητούσαν. Έτσι ροκάνισαν τον χρόνο και όταν έφτασε η δημοπρασία αυτό που συνέβη θύμιζε περισσότερο Αούστερλιτς και λιγότερο Βατερλό.

Η προσφορά τραβιόταν κάθε φορά έως και 50 σεντς υψηλότερα και οι αγοραστές στην ανάγκη τους να κλείσουν θέσεις κυνηγούσαν τις τιμές φοβούμενοι ότι σε μια περιορισμένης εμπορευσιμότητας αγορά όπως το Χ.Α. μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν θέσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Συναλλαγές περί τα 150 δισ. ευρώ διενεργήθηκαν στη δημοπρασία, με τους αγοραστές να ματώνουν και τους πωλητές να εγγράφουν αξιόλογα κέρδη. Για την ιστορία ο δείκτης έγραψε +8%.

Και βέβαια λίγη σημασία έχει αν το +8% είναι ιστορικό 12ετίας ή 17ετίας γι’ αυτούς που έγραψαν τις ζημίες ή τα κέρδη. Οι… νεκροί από το volatility των τελευταίων ημερών άλλωστε είναι… χιλιάδες.

Ταχύτατες αλλαγές στα flows και μπλόκο τερματικών

Αν, πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση διεκδικεί σίγουρα ένα ρεκόρ, αυτό είναι της ταχύτητας αλλαγής των flows και του υπερβολικού trading που βγήκε κυρίως από πλευράς ξένων.

Ενδεικτικό είναι ότι μεγάλος ξένος broker ξεκίνησε τη συνεδρίαση με αγορές σε σειρά δεικτοβαρών τίτλων (Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ) και πωλήσεις σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Γύρισε πωλητής εν συνεχεία σε κάποιους εξ αυτών (ΕΤΕ). Για να βγάλει στο τέλος όχι έναν αλλά δύο μεγάλους αγοραστές στην Εθνική Τράπεζα, ωθώντας την τιμή της μετοχής στο 10,5%.

Στο +10,53% συνέβαλε βέβαια και το γεγονός ότι η Goldman Sachs ολοκλήρωσε τις πωλήσεις της στον τίτλο της Εθνικής από το μέσο της συνεδρίασης περίπου και έπειτα.

Άλλος ξένος broker από ένα σημείο και έπειτα σταμάτησε να βγάζει εντολές στο Χ.Α. καθώς τα τερματικά του δεν άντεξαν τον όγκο των εντολών.

Μάλλον θα ξεκινήσει με ουρά εντολών τη σημερινή συνεδρίαση.

Συνωστισμός αγοραστών στη ΔΕΗ

Ένας από τους λίγους τίτλους στον οποίο το short covering έπαιξε ελάχιστο έως μηδαμινό ρόλο χθες ήταν αυτός της ΔΕΗ. Τέσσερις - πέντε καθαροί αγοραστές κυνήγησαν τιμές, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος δεικτοβαρής τίτλος που έφυγε πάνω από το +10%.

Citigroup, Credit Suisse και HSBC μεταξύ των brokers που έβγαλαν μεγάλες αγορές στον τίτλο. Γιατί; Τρόφιμα και utilities παρά την πτώση παραμένουν οι πρώτες αμυντικές επιλογές μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών. Εξ ου και οι ΔΕΗ, Coca Cola, OΠΑΠ και δευτερευόντως η ΕΥΔΑΠ έδειξαν καλύτερη συμπεριφορά ήδη από τις αρχές της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v