Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες - Mid 40 πρωταγωνιστούν στην πτώση

Στα επίπεδα των 4.400 μονάδων κινείται η αγορά, με απώλειες 2% και περίπου 220 μετοχές στο κόκκινο, ενώ στο όριο της... τεχνικής αντίδρασης βρίσκεται μια ομάδα 45 – 50 μετοχών. Η επανεμφάνιση των πωλητών στη Σοφοκλέους συμβαδίζει απόλυτα με τις νέες πιέσεις σε Ευρώπη - Ασία αλλά και το επικείμενο αρνητικό άνοιγμα της Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα των 4.400 μονάδων ”επιστρέφει” η αγορά.

Με συναλλαγές 152 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13:00.

Το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιείται σε μετοχές του FTSE (-2,8%), αν και μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται για τον FTSEM (3,3%).

Σε μετοχές εταιριών όπως ΕΧΑΕ, Alapis, Xαλκόρ, Τ.Τ., Intralot ο τζίρος είναι συγκριτικά περισσότερος από αυτόν που είχε πραγματοποιηθεί στο διήμερο της ανοδικής αντίδρασης.

Υπάρχουν, βέβαια, ακόμη αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων όπου η σχέση προσφοράς – ζήτησης ξεπερνά την ανάλογη των συνεδριάσεων στις 24-25/1.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε αρκετές μετοχές η προσφορά βγαίνει με βάση συγκεκριμένα προγράμματα πώλησης.

Αυτό οδηγεί στην εκτίμηση ότι για ένα ικανό μέρος μετοχών η σημερινή διόρθωση έχει ”ουρά” πωλήσεων.

Αντιθέτως, σε μετοχές όπως ΔΕΗ, Aspis Bank, Εγνατία, Elmec, Attica Συμμετοχών, Autohellas, Πήγασος, Ηρακλής, Σαράντης, Βαλκάν, Φουρλής και ορισμένων ακόμη η σχέση πωλητών - αγοραστών είναι σαφώς πιο αρμονική.

Σε αυτές τις μετοχές είναι θέμα... συγκυρίας να αντιδράσουν ανοδικά, εάν περιοριζόταν στη διάρκεια της σημερινής – αυριανής συνεδρίασης η έκταση των απωλειών για τον Γ.Δ.

Φαίνεται πως ακόμη και σε αυτές τις... ακραίες χρηματιστηριακές συνθήκες, μια ομάδα μετοχών αντιδρά συγκριτικά καλύτερα, έχει αποτελεσματικότερη επιχειρηματική – χρηματιστηριακή υποστήριξη, ή εν πάση περιπτώσει για διάφορους λόγους στις Elmec, Cosmote, Αttica Συμμετοχών η τιμή παραμένει ”δεδομένη”.

Όμως, σε γενικές γραμμές, η συνολικότερη εικόνα του... ταμπλό κοκκινίζει καθώς 220 μετοχές κινούνται χαμηλότερα, ενώ για 45 από αυτές οι απώλειες είναι μεγαλύτερες του 5%.

Υψηλή μεταβλητότητα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ακόμη και μέσα στην ίδια την ημέρα, συντηρεί σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο τον σχετικό δείκτη μεταβλητότητας και κατ’ επέκταση το βραχυπρόθεσμο ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v