Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμές για διόρθωση

Αφορμές για διόρθωση δίνουν και πάλι οι αγορές καθώς η ανοδική αντίδραση ”καλύπτει” ένα ικανό μέρος από τη ”βουτιά” που είχε προηγηθεί. Εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, νέων αποφάσεων για τα αμερικανικά επιτόκια και συνεχών κλυδωνισμών από το μέτωπο των δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, κυρίως όμως από την αγορά αντασφάλισης ομολόγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πάλι από την αρχή. Σε ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα υψηλής μεταβλητότητας και… ακραίων σεναρίων.

Σε σχετικό θέμα αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία, στατιστικό και άλλο χρήσιμο υλικό (ακριβώς όπως δημοσιεύεται από την εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”).

Οι ειδικοί της αγοράς αναμένουν ”ξεκίνημα από χαμηλότερο επίπεδο” για τις ευρωπαϊκές αγορές (Proton Securities), με την τάση να παραμένει ευάλωτη και σε εξάρτηση από αυτήν των ξένων χρηματιστηρίων (Alpha Finance). Πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης αναμένει η Marfin Analysis.

Με βάση την τεχνική προσέγγιση της αγοράς, το ενδεχόμενο της διόρθωσης δείχνει ιδιαίτερα πιθανό, καθώς για τον Γενικό Δείκτη μέσα σε δύο ημέρες καλύφθηκε απόσταση από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό (23/1) των 4.098,62 μονάδων μέχρι το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4.536 μονάδων (25/1).

Η αγορά μπορεί να χρωστά μια τεχνικής μορφής αντίδραση, ενδεχομένως και υψηλότερα των 4.700 μονάδων, ωστόσο σε αυτήν τη φάση οι ενδείξεις παραπέμπουν σε διόρθωση. Αυτή θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την περιοχή των 4.420-4.430 μονάδων, αν και κατά την εκτίμησή μας αυτό που προέχει στη συνέχεια είναι η επιβεβαίωση των δύο χαμηλών τιμών, δηλαδή των 4.064,9 και 4.098,6 μονάδων.

Εάν αυτό το εύρος αποδειχτεί ικανή βάση και σημείο αναφοράς για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση, η διαφαινόμενη διόρθωση μπορεί να οδηγήσει σε μια επόμενη ανοδική αντίδραση.

Η μετοχή της Εθνικής, με υψηλή τιμή προηγούμενης εβδομάδας στα 43,5 ευρώ και χαμηλή στα 37,8 ευρώ, μας προσφέρει ένα ικανό εύρος κίνησης γι’ αυτήν τη φάση.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ, όπου υπάρχει πλούσιο (και) επιχειρηματικό παρασκήνιο, ανάλογο εύρος διαμορφώνεται από τα υψηλά των 31,18 ευρώ μέχρι τα χαμηλά των 26,60 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται πολύ υψηλά στην προτίμηση βραχυπρόθεσμων παικτών και σε σύνθετα προϊόντα.

Η εβδομαδιαία απόδοση μετοχών όπως Sprider (18,2%), ΕΧΑΕ (15,4%), Φουρλής (10,3%), Τράπεζα Κύπρου (6,8%), Autohellas (10,9%), Σιδενόρ (7,1%), Κρέκα (13,4%), Pasal (12,5%) ενδέχεται να κρύβει ευκαιρίες κατοχύρωσης θέσεων.

Σημείωση Ι: Όσον αφορά στα… σενάρια για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος δίνει, στο euro2day.gr, μια εύγλωττη απάντηση, βεβαιώνοντας πως ”δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και δεν έχει βολιδοσκοπηθεί από το NYSE-Euronext η ελληνική πλευρά”. Και το ερώτημα που προκύπτει αφορά στην… ευκολία με την οποία ένας αξιωματούχος (δηλαδή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου NYSE-Euronext, κ. Ζαν Φρανσουά Θιοντόρ) βγαίνει και ”παπαγαλίζει” για τον φορέα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Βαρσοβίας, με τη μετοχή μάλιστα της ΕΧΑΕ να ”γράφει” τρελή κούρσα το διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής.

Σημείωση ΙΙ: Θα επιμείνουμε και σήμερα, θα επιμένουμε γιατί θεωρούμε ότι χρήζει μεγαλύτερης προσοχής η προσέγγιση του θέματος του συνεγγυητικού. Αυτό γιατί πέραν όλων των άλλων, κρύβει παγίδες ο προωθούμενος διαχωρισμός τραπεζικών – ιδιωτικών χρηματιστηριακών σε πατρικίους - πληβείους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v