Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελπίδες στα... επιτόκια

Σε νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία μπορεί να φτάσει και τις 50 μονάδες βάσης κατά πολλούς αναλυτές, ”ποντάρουν” οι παίκτες. Στο Χ.Α. η χθεσινή διόρθωση ενδέχεται να κρύβει ευκαιρίες αλλά και παγίδες στο ενδεχόμενο μιας ανοδικής αυτήν τη φορά αντίδρασης σε περίπτωση που διαμορφωθεί ανάλογη τάση και στις ευρωπαϊκές αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι αύριο το βράδυ οι αγορές θα κινούνται στον ρυθμό της προεξόφλησης ακόμη μίας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Πρακτικά μέχρι αύριο το βράδυ (21:15 ώρα Ελλάδος), που οι Αμερικανοί θα ανακοινώσουν την προεξοφλούμενη μείωση των επιτοκίων, οι αγορές έχουν κάθε λόγο να κινηθούν στο ”παιχνίδι” αυτής της προεξόφλησης.

Τουλάχιστον αυτό καταγράφεται από αργά χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, νωρίτερα σήμερα στις ασιατικές αγορές και πριν από λίγη ώρα στην Ευρώπη. Ο DAX ξεκινούσε με ανοδική αντίδραση της τάξεως του 0,8%, ακολουθώντας βέβαια συγκριτικά καλύτερη πορεία –βραχυπρόθεσμα- από αυτήν του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ωστόσο, η πίεση που ασκήθηκε χθες σε αρκετές μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η κατοχύρωση θέσεων που επιχειρήθηκε σε τίτλους οι οποίοι είχαν υπεραποδώσει στο διήμερο 24-25/1, η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο (κυρίως στο προσκήνιο) φέρνουν και το Χ.Α. σε τροχιά ανοδικής αντίδρασης.

Κατά την εκτίμησή μας το σημαντικότερο γι’ αυτήν τη δύσκολη για τις αγορές περίοδο είναι η διασφάλιση των ”μετόπισθεν” της αγοράς και σε δεύτερο βαθμό η όποια κίνηση προς τις 4.520 μονάδες.

Το εύρος των 4.064,8 - 4.098,6 μονάδων (χαμηλά 22-23/1) θα πρέπει να αποτελέσει μια καλή γραμμή άμυνας. Στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης το εύρος των 4.516 - 4.536 μονάδων κατά την εκτίμησή μας μπορεί να αποτελέσει την πρώτη περιοχή αντίστασης που θα κληθεί να ”διασπάσει” ο Γενικός Δείκτης.

Αυτό προϋποθέτει τιμές προς τα 43,5 ευρώ για την Εθνική, προς τα 22,84 ευρώ για την Alpha Bank, προς τα 22,90 ευρώ για τη Eurobank, 7,24 ευρώ για τη Marfin Popular Bank.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ παρατηρείται ότι περνά αλώβητη και τη χθεσινή διόρθωση, διαμορφώνοντας μέγιστη τιμή ημέρας στα 31,26 ευρώ, που ήταν και η τιμή κλεισίματος. Να σημειωθεί πως στη μετοχή της Επιχείρησης τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 120 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά των 26,6 ευρώ και υπάρχει σημαντική υποστήριξη από παράλληλες θέσεις σε σύνθετα προϊόντα.

Μετοχή που επίσης από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η 3E, που ”έρχεται” από αντίδραση από τα χαμηλά των 26,4 ευρώ, φτάνοντας και αυτή χθες στη μέγιστη τιμή, στο κλείσιμο, στα 28,40 ευρώ.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές απέδιδαν την υπεραντίδραση της μετοχής της 3E στην τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν όχι μόνο στην προοπτική ακόμη μιας εξαγοράς (ίσως και μέσα στις επόμενες μία - δύο εβδομάδες), όσο κυρίως στο ότι ο όμιλος ακολουθεί διεθνώς φιλικότερη προς το περιβάλλον πολιτική. Και σε αυτόν τον τομέα αρκετοί ξένοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

Με βάση τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, μετοχές εταιριών όπως Elbisco, Alter –σε αμφότερες έγιναν πακέτα-, ΕΧΑΕ, Νεοχημική, Τεγόπουλος, Βαλκάν Εξπόρτ, Άλμα - Ατέρμων, Υγεία, Λιβάνης, Folli Follie, Ασπίς, Ηρακλής, Forthnet (θέμα… ωρών η υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών), Centric, Εγνατία και ορισμένες ακόμη ”χρωστούν” συνέχεια στην αντίδραση που επιχειρήθηκε σε μια δύσκολη συνεδρίαση.

Επίσης με βάση τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν για Sprider (δες σχετικό θέμα), Unibrain, Imperio, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Vell Group, ΟΛΘ, Newsphone, Γενική, Vivere, Αττικάτ, ΕΥΑΘ, Cyclon και ακόμη ορισμένες με απώλειες μεγαλύτερες του 5%, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν θετικά αυτήν τη φορά σε μια ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v