Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: Απόφαση για συστηματικούς εσωτερικοποιητές

Ψηλά βάζει τον πήχη για τους συστηματικούς εσωτερικοποιητές η Ε.Κ. καθώς ορίζει ως προαπαιτούμενο για την ιδιότητα του γενικού χειριστή την κατοχή εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εσωτερικές συναλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιούν ελάχιστες –κυρίως τραπεζικές- ΑΧΕΠΕΥ.

ΕΚ: Απόφαση για συστηματικούς εσωτερικοποιητές
του Χρήστου Κίτσιου

Ψηλά βάζει τον πήχη για τους συστηματικούς εσωτερικοποιητές, τις ΑΧΕΠΕΥ δηλαδή ή τα πιστωτικά ιδρύματα, που θα μπορούν να εκτελούν χρηματιστηριακές συναλλαγές εσωτερικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς ορίζει ως προαπαιτούμενο για την ιδιότητα του γενικού χειριστή την κατοχή εποπτικών ιδίων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των τροποποιήσεων που επέφερε στον κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις διατάξεις της MiFID, περιλαμβάνεται και η προσθήκη ότι γενικός χειριστής μπορεί να είναι εκείνος που διαθέτει εποπτικά ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, ώστε να δικαιούται να δίνει εντολές στον διαχειριστή ΣΑΤ για τη μεταφορά αξιών μεταξύ διαφορετικών μερίδων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εσωτερικές συναλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιούν ελάχιστες –κυρίως τραπεζικές- ΑΧΕΠΕΥ, ενώ όλες οι υπόλοιπες δεν θα έχουν τη δυνατότητα αν δεν ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Ο πήχης των 20 εκατ. ευρώ θεωρείται από την αγορά, ακόμη και από στελέχη μη τραπεζικών ΑΧΕ, λογικός λόγω και του κινδύνου που αναλαμβάνεται από τους συστηματικούς εσωτερικοποιητές.

Με την τροποποίηση του κανονισμού ΣΑΤ διευρύνεται η έννοια της αγοράς και περιλαμβάνει πλέον πέραν της οργανωμένης αγοράς και τους πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ε.Κ. με εξαίρεση την Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Άυλων Τίτλων (ΗΔΑΤ).

Επιπλέον, μπορούν να καταχωρούνται στο ΣΑΤ κινητές αξίες που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε πολυμερείς μηχανισμούς. Μέλος είναι κάθε ΕΠΕΥ ή πιστωτικό ίδρυμα που έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την αρμόδια εποπτική αρχή για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών και έχει την ιδιότητα μέλους αγοράς στην οποία διαπραγματεύονται κινητές αξίες οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο ΣΑΤ.

Η αγορά αναμένει τώρα την απόφαση του Χ.Α., με την οποία θα ορίζονται οι χρεώσεις για OTC συναλλαγές. Σημειώνεται ότι βάσει της ενημέρωσης που έχει αποστείλει στους πελάτες του μεγάλος ξένος broker για συναλλαγές OTC μέσω ΣΑΤ, η προμήθεια θα μειωθεί σε 4 μονάδες βάσης για κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v