Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το μαγικό ραβδί του Τ.Τ.

Στις δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή, οι αγορές προσβλέπουν σε κάποιον καταλύτη που θα τις βγάλει από τη δύσκολη θέση και θα μεταβάλει την επενδυτική ψυχολογία. Κανείς δεν μπορεί να παίξει καλύτερα αυτόν τον ρόλο στη Σοφοκλέους από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σοφοκλέους: Το μαγικό ραβδί του Τ.Τ.
Η ανάκαμψη της Σοφοκλέους είναι συνυφασμένη με την άνοδο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Παρότι οι ελληνικές τράπεζες διαφημίζουν ότι δεν έχουν έκθεση σε παράγωγα προϊόντα ή δάνεια που συνδέονται με την αμερικανική αγορά κατοικίας και επιπλέον έχουν αρκετή ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν τους επόμενους μήνες, οι ανησυχίες παραμένουν αφού το τέλος της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν μεγάλες τράπεζες, όπως η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς, που βλέπουν τις χορηγήσεις τους να αυξάνονται ταχύτερα από τις καταθέσεις τους και ταυτόχρονα έχουν μεγαλύτερα υπόλοιπα δανείων από καταθέσεις, μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια μεγάλη καταθετική βάση.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) μπορεί να τους προσφέρει τη μεγάλη καταθετική βάση που επιζητούν σ’ αυτήν τη δύσκολη φάση.

Ταυτόχρονα μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο που λειτουργούν ενισχυτικά για τις τιμές των μετοχών τους.

Είναι ευνόητο ότι πολλές μεγάλες τράπεζες, από την Alpha, τη Εurobank, την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τη Marfin Popular Bank και ενδεχομένως κάποιες ξένες θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Με δεδομένη την αξία των καταθέσεων για τις ανωτέρω τράπεζες και ίσως και για άλλες, ο ανταγωνισμός θα ήταν ιδιαίτερα έντονος και η τιμή που θα πρόσφεραν πολύ πιο υψηλή από τη σημερινή.

Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι είναι προς το συμφέρον τόσο του Δημοσίου όσο και της αγοράς και των άλλων τραπεζών να πουλήσει το ποσοστό του στο Τ.Τ. με διεθνή διαγωνισμό.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι θα ήταν δύσκολο για την κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο σ’ αυτήν τη φάση από τη στιγμή που η τιμή της μετοχής του Τ.Τ. βρίσκεται σήμερα στα 10,38 ευρώ, δηλαδή κάτω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής των 12,5 ευρώ τον Μάιο του 2006.

Είναι επίσης πολύ χαμηλότερα από την τιμή των 18 ευρώ και πλέον στην οποία πούλησε το τελευταίο πακέτο μετοχών πέρυσι τον Ιούλιο.

Αυτό θα ήταν σωστό αν οι προοπτικές κερδοφορίας του Τ.Τ. ήταν πολύ καλές τα επόμενα δύο χρόνια και επομένως η τιμή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 18 ευρώ.

Όμως, αναλυτές διατηρούν αμφιβολίες κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό από τη στιγμή που τα μισά και πλέον κέρδη του Τ.Τ. προέρχονταν από trading τα προηγούμενα χρόνια και επιπλέον τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται με σχετικά υψηλούς ρυθμούς.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα κερδοφορίας.

Όσο περνά ο καιρός και τα δάνεια πλησιάζουν το επίπεδο των καταθέσεων, το Τ.Τ. χάνει την ελκυστικότητά του στα μάτια των ενδιαφερομένων που θα προτιμούσαν να αγοράσουν έναν ”κουμπαρά” παρά οτιδήποτε άλλο.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της αυτόνομης πορείας του Τ.Τ.

O κ. Αλογοσκούφης έχει προβάλει το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τον χαρακτήρα μιας τράπεζας λαϊκής αποταμίευσης που έχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όμως, στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη περισσότερες τράπεζες απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού.

Επιπλέον, υπάρχουν φορείς, όπως το Παρακαταθηκών και Δανείων, και τράπεζες, όπως η ΑΤΕBank, που θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο.

Ακόμη, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγα χρόνια ο Έλληνας θα μπορεί να επιλέξει το δάνειο με το επιτόκιο που επιθυμεί από τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η εναλλακτική λύση μιας συμμαχίας του Τ.Τ. με ξένη τράπεζα, όπως το Γερμανικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Deutsche Post), δεν προσφέρει κάτι παραπάνω ούτε σε επίπεδο προϊόντων ούτε σε επίπεδο ανταγωνισμού.

Άλλωστε, υπάρχουν άλλες θυγατρικές ξένων τραπεζών στην Ελλάδα που προσφέρουν ήδη διαφοροποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ακόμη, η εναλλακτική λύση μάλλον ζημιώνει το Δημόσιο αφού θα εισπράξει πολύ λιγότερα απ’ ό,τι αν προχωρούσε σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για το Τ.Τ., χωρίς να είναι σίγουρο ότι μια τέτοια διαδικασία είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το κράτος στο Τ.Τ. είναι ο καταλύτης ο οποίος θα μπορούσε να φέρει τα πάνω - κάτω στη Σοφοκλέους και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα ισχυροποιείτο.

Φυσικά, αυτό επιτάσσει η λογική.

Aπο την άλλη πλευρά, αναγνωρίζεται ότι άλλα επιτάσσει το κομματικό συμφέρον, αφού το Τ.Τ. προσφέρεται για να γίνονται ουκ ολίγα ρουσφέτια από το εκάστοτε κόμμα εξουσίας.

Dr. Μoney

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v