Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι φθηνές οι μετοχές;

Βασανιστικό το ερώτημα των επενδυτών: Είναι οι μετοχές φθηνές ή ακριβές; Τις ημέρες που το ταμπλό είναι πράσινο, τις νομίζουμε φθηνές και αγοράζουμε. Τις ημέρες που το ταμπλό είναι κόκκινο, τις νομίζουμε ακριβές και πουλάμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα!

Είναι φθηνές οι μετοχές;
Καλημέρα σας

Βασανιστικό και επαναλαμβανόμενο το ερώτημα των επενδυτών: Είναι οι μετοχές φθηνές, σε νορμάλ επίπεδα ή ακριβές;

Η απάντηση είναι ”όπως το πάρει κανείς” ή ”ανάλογα με την ημέρα ή μάλλον τη νύχτα που υποβάλλεται η ερώτηση”.

Τις ημέρες που το ταμπλό είναι πράσινο, τις νομίζουμε φθηνές και αγοράζουμε. Αν μάλιστα ο Dow Jones κερδίσει πόντους τη νύχτα, αγοράζουμε πρωί - πρωί μανιωδώς μην τυχόν και χάσουμε την ευκαιρία που δεν θα μας ξαναπαρουσιαστεί.

Τις ημέρες που το ταμπλό είναι κόκκινο, τις νομίζουμε ακριβές και πουλάμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα! Αν μάλιστα ο Dow Jones τη νύχτα σημειώσει μεγάλες απώλειες, ξεφορτώνουμε μόλις ανοίξει η αγορά με τη βεβαιότητα εκείνης της στιγμής ότι θα τις βρούμε φθηνότερα όταν θελήσουμε να τις βάλουμε ξανά στο χαρτοφυλάκιο.

Λογικά και οι δύο παραπάνω εκτιμήσεις για τη φτήνια ή την ακρίβεια των μετοχών είναι λάθος. Βασίζονται στο συναίσθημα και μόνο, είναι παρορμητικές και τις περισσότερες φορές οδηγούν σε μεγάλες ζημίες.

Τόσο το φθηνό όσο και το ακριβό είναι μεγέθη συγκριτικά, είτε με δείκτες – νούμερα είτε με ομοειδείς περιπτώσεις στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

Στη ”συγκριτική” μας ξεχωρίζουμε το Ρ/Ε, τις μερισματικές αποδόσεις, τη σχέση τιμής με λογιστική αξία. Βάζουμε στη ζυγαριά τα σημερινά με αντίστοιχα παρελθόντα δεδομένα και αφού καταλήξουμε σε ένα πρώτο συμπέρασμα, το βάζουμε απέναντι στις προσδοκίες τις δικές μας ή των αναλυτών. Αν μάλιστα έπειτα από αυτό περάσουμε και από το κόσκινο αντίστοιχες περιπτώσεις στις διεθνείς αγορές (π.χ. για τις τράπεζες), έχουμε μια σχετικά τεκμηριωμένη απάντηση για το κατά πόσο οι μετοχές είναι φθηνές ή ακριβές.

Λέμε, δε, ”σχετική απάντηση”, γιατί στις αγορές όλα ισχύουν, μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v