Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτέλους (υπερ)απόδοση!

Μέρες ανέμεναν οι ενεργοί παίκτες μια συνεδρίαση υπεραπόδοσης του Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, ειδικότερα όμως έναντι της γερμανικής. Θετική απόδοση για 210 μετοχές, με περίπου 45 να ενισχύονται με ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Καλοδεχούμενη η ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, όπως και οι ”ανάσες” που δίνει η αγορά σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χρωστούσε η Αθήνα μια κίνηση υπεραπόδοσης έναντι αρκετών ευρωπαϊκών αγορών. Περισσότερο έναντι της Φρανκφούρτης.

Δικαιολογημένα πολλοί παίκτες καλοδέχονται τη σημερινή αντίδραση βασικών δεικτών, κυρίως όμως πλειάδας μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α.

Κυρίως γιατί αφορά, επιτέλους, σε ένα μεγάλο μέρος από τον ευρύτερο χώρο των εισηγμένων, καθώς λίγο μετά τις 14:00 η υπόθεση ”ανοδική αντίδραση” αφορούσε σε 215 μετοχές, από τις οποίες για 45 το ποσοστό ξεπερνούσε το 5%.

Η τάση, όπως διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά, αποτυπώνεται στην κατά 2,2% αντίδραση του FTSEM 40, κατά 1,7% του FTSES 80 αλλά και της ισχυρής κίνησης μετοχών-σηματωρών όπως θεωρούμε τις Μυτιληναίος, Alapis, Νεοχημική, Jumbo, Υγεία, Βιοχάλκο, ΟΛΘ-ΟΛΠ, ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ και ορισμένες ακόμη.

Καλοδεχούμενη από κάθε άποψη η ανταπόκριση ενός μεγάλου μέρους των ενεργών παικτών, επιχειρηματιών, βασικών μετόχων και χρηματιστηριακών παραγόντων. Σε μια περίοδο όπου η αγορά μας χρειάζεται αυτή και ακόμη πολλές ανάσες.

Ο Γενικός Δείκτης συντηρείται υψηλότερα των 4.500 μονάδων, δηλαδή παραμένει κοντά στον αρχικό μας στόχο που είναι η προσέγγιση ει δυνατόν πιο κοντά από τις 5.015 - 5.020 μονάδες σε κλείσιμο.

Εν πάση περιπτώσει, πορευόμεθα με τα υπάρχοντα.

Για μετοχές εννέα εταιριών το ποσοστό ανόδου ξεπερνά το 10%, φτάνοντας μέχρι και το 16,2% για τη Βιοσώλ (δες σχετικό θέμα). Στα υψηλά ημέρας διαμορφώνονται Alter (5,52 ευρώ), Πετζετάκις (0,89 ευρώ), ΣΑΟΣ (1,09 ευρώ), Κρέκα (1,81 ευρώ), ενώ ακολουθούν Blue Star, Άλφα Γκρίσιν, Ατέρμων και Everest.

Υψηλά στα 28,38 ευρώ διαμορφώνεται ο ΟΛΘ, με τα Σωληνουργεία Κορίνθου να ακολουθούν στα 5,76 ευρώ, τη Βαλκάν στα 2,78 ευρώ και τον Καλπίνη στο 1,50 ευρώ.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται η αντίδραση του Μυτιληναίου μέχρι και τα 10,4 ευρώ, της Marfin Popular προς τα 7 ευρώ, της 3E στα 29,20 ευρώ, η Νεοχημική με 6,2% περνά τα 17,3 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ με 5,9% προς τα 14,8 ευρώ, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά τα 9,20 ευρώ και ακολουθεί πλειάδα μετοχών.

Υ.Γ.1: Τη στιγμή που η συνεργασία ΔΕΗ - RWE προωθείται με… τρόπους που ”βγάζουν μάτι”, μια άλλη πολύ σημαντική επιχειρηματική συμφωνία κρέμεται… από μια κλωστή. Στον Χαμαιλέοντα αναφέρονται αρκετά ενδιαφέροντα για την εν λόγω προωθούμενη συνεργασία ΔΕΗ - Γερμανών, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Και ενώ αυτή η συνεργασία προωθείται εσπευσμένα, μία άλλη που αφορά στα προγράμματα των Ρόκα - Iberdrola, έχει μπλεχτεί στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Και αναφερόμαστε για ανάπτυξη αιολικών πάρκων και φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας.

Και ενώ η συνεργασία ΔΕΗ - RWE προωθείται με κάθε τρόπο, οι Ισπανοί της Iberdrola περιμένουν περισσότερο από ένα έτος την έγκριση για τη δημιουργία μονάδων αιολικής ενέργειας. Λέγεται μάλιστα πως οι Ισπανοί είναι σε τέτοιο βαθμό… ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας που το ξανασκέφτονται.

Υ.Γ.2: Αναφερόμενοι όμως σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η τελευταία κίνηση του ομίλου Coca Cola 3E. Δεν είναι τυχαίο πως τέσσερις χρηματιστηριακές (Marfin Analysis, Εθνική - P&K, HSBC και Proton) αποτιμούν θετικά το εγχείρημα της ελληνικής πολυεθνικής, καθώς η παράμετρος ”σεβασμός προς το περιβάλλον” βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των ξένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v