Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ”εφιάλτης” των monoliners

Tα προβλήματα των εταιριών ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων, γνωστών ως monoliners, αποτελούν τον τελευταίο για τώρα κρίκο στην αλυσίδα της κρίσης. Έναν κρίκο που αν σπάσει θα έχει συνέπειες ντόμινο σε ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό τομέα.

O ”εφιάλτης” των monoliners
Όλα τα είχαν οι αγορές, ο κίνδυνος να μη γλιτώσουν οι εταιρίες ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων, γνωστές ως monoliners, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης τους έλειπε.

Όταν η Fitch Ratings μείωσε τον ”ΑΑΑ” βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρίας ασφαλίσεων Ambac με έδρα τη Νέα Υόρκη και της Security Capital Assurance Ltd με έδρα τις Βερμούδες, οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν πέφτοντας βίαια.

Η ολιγωρία τους ήταν αδικαιολόγητη αφού γνώριζαν ότι η Fitch και η Moody’s είχαν αρχίσει να ξεσκονίζουν αυτές τις ασφαλιστικές εταιρίες από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που αρκετές από τις τελευταίες είχαν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους από πέρυσι, χωρίς επιτυχία όμως, με εξαίρεση τα 2 δισ. δολάρια που άντλησε η MBIA.

Όμως, το ξεπούλημα στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν δικαιολογημένο γιατί οι κίνδυνοι από τυχόν υποβάθμιση αυτών των εταιριών είναι πολύ μεγάλοι για ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι εταιρίες ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων έχουν ”εγγυηθεί” ομόλογα ιδιωτικών και κρατικών εταιριών μερικών τρισ. δολαρίων.

Μόνο οι δύο μεγαλύτερες, δηλαδή η MBIA Inc. και η Ambac Financial Group Inc., έχουν εγγυηθεί χρεόγραφα ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Ως συνήθως, οι μπίζνες ξεκίνησαν από αλλού και κατέληξαν αλλού.

Οι monoliners άρχισαν να εγγυώνται τα ομόλογα που έβγαζαν οι αμερικανικοί Δήμοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή σχολείων και δρόμων για να επεκταθούν εν συνεχεία στην εγγύηση πιο σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως ήταν τα CDOs.

Οι εταιρίες ασφάλισης πιστώσεων ουσιαστικά ”δανείζουν” τον δικό τους υψηλό βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης σε χρεόγραφα χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Αυτό κάνει τα χρεόγραφα τα οποία εκδίδουν τράπεζες κ.λπ. πιο ελκυστικά στα μάτια των επενδυτών που τα κοιτάζουν.

Αν λοιπόν οι εταιρίες ασφάλισης υποβαθμιστούν από την S&P και τη Moody’s αφενός μεν θα έχουν δυσκολίες να πάρουν νέες δουλειές, αφετέρου θα μειωθεί η αξία των ομολόγων και σύνθετων προϊόντων που έχουν ήδη εγγυηθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει νέες απομειώσεις (writedowns) ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων από τράπεζες που τα είχαν ασφαλίσει μ’ αυτές τις εταιρίες.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εμπλεκόμενες τράπεζες θα εξαναγκαστούν να αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια για να ενισχύσουν την αποδυναμωμένη κεφαλαιακή τους θέση.

Ήδη, η Merrill Lynch έχει προχωρήσει σε απομείωση αξίας χρεογράφων ύψους 1,9 δισ. δολαρίων που είχε εγγυηθεί η ACA Financial Guarantee Corporation, με την S&P να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ACA σε ”CCC”, δηλαδή υψηλού κινδύνου.

Μια καναδέζικη τράπεζα που είχε επίσης εγγυητή την ACA αναγκάστηκε να πουλήσει μετοχές αξίας 2,7 δισ. δολαρίων για να καλυφθεί.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της Νέας Υόρκης να βρει μια λύση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιριών ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων έχει καθησυχάσει προς το παρόν τις αγορές.

Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί δεδομένο αφού ο κίνδυνος υποβάθμισης των εταιριών ασφάλισης από την S&P και τη Moody’s παραμένει.

Κάτι λοιπόν ξέρουν ορισμένοι, όπως ο Ελληνοαμερικανός κ. Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, που ισχυρίζεται ότι αν ”σκάσουν” κάποιοι monoliners oι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v