Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed

Όποια κι αν είναι η απόφαση της Fed σήμερα το βράδυ, το σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι καλούνται να διαχειριστούν μέρος της κρίσης που τους… μετακυλίουν οι Αμερικανοί. ”Πονηρή” η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με ζητούμενη τη διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών στην πιθανή αρχική υπερβάλλουσα προσφορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κρίσιμες η σημερινή και η αυριανή συνεδριάσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Με τη Fed να αποφασίζει σήμερα (21:15 ώρα Ελλάδος) για το ενδεχόμενο ακόμη μίας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Κίνηση που ωφελεί κυρίως τις αμερικανικές αγορές, κάτι που αποτυπώθηκε στη θετική αντίδραση κατά 0,6% του S&P 500, και λιγότερο τις ευρωπαϊκές.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σταδιακά φαίνεται πως έχουν να αντιμετωπίσουν, να διαχειριστούν το κόστος που τους προκαλεί η μετακύλιση του προβλήματος που έχουν οι Αμερικανοί. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και η κεντρική τράπεζα ακολουθούν μια δυσεξήγητη πολιτική. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι θέματα που κατά την εκτίμησή μας η Ευρώπη θα τα βρει συν τω χρόνω μπροστά της, μέχρι τότε όμως οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής, θα πρέπει να προσαρμοστούν ακόμη περισσότερο στο νέο ασταθές περιβάλλον.

Στο Χ.Α. η χθεσινή αντίδραση, καλοδεχούμενη από πολλές απόψεις, έδωσε ”ανάσες” και την ευκαιρία σε ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους και επενδυτικά σχήματα να κλείσουν θέσεις τους, ορισμένοι εξ αυτών να εγγράψουν υπεραξίες και εν πάση περιπτώσει να βελτιώσουν την εμφανώς αρνητικότερη εικόνα των χαρτοφυλακίων τους, όπως αυτή διαμορφώνεται από την αρχή του έτους.

Υπό προϋποθέσεις θα θεωρούσαμε εφικτή μια προσπάθεια μερικής αυτονόμησης της ελληνικής από τις ευρωπαϊκές αγορές, εάν και εφόσον υπάρξει συνέχεια σε τοποθετήσεις ορισμένων ξένων χαρτοφυλακίων (κυρίως σε Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ) και δευτερευόντως σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Coca Cola 3E, ΕΧΑΕ είναι μετοχές για τις οποίες υπάρχουν μικτές εντολές αγοράς - πώλησης.

Ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζουν και σήμερα μετοχές εταιριών λιμενικών φορέων, κοινής ωφέλειας και ενδεχομένως κατασκευών.

Με την προϋπόθεση ότι η πιθανή πίεση που ενδέχεται να εκδηλωθεί στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης θα απορροφηθεί χωρίς πρόβλημα, δεν αποκλείεται βασικοί δείκτες και μετοχές να δώσουν ευκαιρία ενδοσυνεδριακών αντιδράσεων στη συνέχεια.

Το πιθανότερο είναι πως η βραχυπρόθεσμη τάση για σήμερα θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των εν δυνάμει αγοραστών στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v