Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ και τους διαγωνισμούς για ΟΛΠ - ΟΛΘ, η σχεδιαζόμενη έξοδος της Cosmote από το Χ.Α., η συμφωνία της Νεοχημικής με την General Electric, οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή κ. Κ. Κουκοδήμου είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ και τους διαγωνισμούς για ΟΛΠ - ΟΛΘ, η σχεδιαζόμενη έξοδος της Cosmote από το Χ.Α., η συμφωνία της Νεοχημικής με την General Electric, οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή κ. Κ. Κουκοδήμου είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

ΔΕΗ: Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΔΕΗ το χθεσινό δημοσίευμα περί σχεδίου εισφοράς του δικαιώματος για εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ σε κοινή εταιρία που θα συστήσει με την RWE. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, η διοίκηση με ανακοίνωσή της επαναβεβαιώνει τον στρατηγικό στόχο της για είσοδο στην αγορά φυσικού αερίου, ξεκαθαρίζοντας ότι στο μνημόνιο συνεργασίας με την RWE δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για μεταβίβαση στη γερμανική εταιρία ή σε κοινή εταιρία του ποσοστού που μπορεί να αποκτήσει στη ΔΕΠΑ.

Cosmote: Οριστικά εκτός χρηματιστηρίου τίθεται και η μετοχή της Cosmote. Η δημόσια προσφορά που πραγματοποίησε ο ΟΤΕ για τις μειοψηφίες της θυγατρικής του εταιρίας έληξε στις 29/1/2008 και οδήγησε στον έλεγχο περίπου του 98,6% των μετοχών της θυγατρικής, αναφέρει η ”Καθημερινή”. Το αποτέλεσμα υποχρεώνει τον ΟΤΕ να αποκτήσει και τις υπόλοιπες μετοχές καταβάλλοντας το αντίτιμο στους κατόχους τους. Προς την κατεύθυνση αυτή οι μέτοχοι θα διαθέσουν εξωχρηματιστηριακά τις εναπομείνασες μετοχές αντί 26,25 ευρώ έκαστη.

ΟΛΠ - ΟΛΘ: Από την ημέρα έναρξης της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, τεύχη του διαγωνισμού του λιμένα Πειραιά είχαν παραλάβει μέχρι και χθες δέκα υποψήφιοι και έξι για τον διαγωνισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ”Βήμα”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, για τον ΟΛΠ έχουν παραλάβει τεύχη οι Cosco Pacific, Dubai Ports World, Hutchison, Zim Ports, Maersk Line, Eurobank, εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, ναυτιλιακή εταιρία με έδρα τη Λιβερία, η κρατική εταιρία διαχείρισης λιμένων της Σιγκαπούρης, μια ισπανική εταιρία κατασκευής λιμένων, ενώ πληροφορίες έχουν ζητήσει και άλλες εταιρίες. Για τον ΟΛΘ, τεύχη του διαγωνισμού έχουν παραλάβει οι Cosco Pacific, Dubai Ports World, ICTSI, Hutchison, η Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης, η ΙΤΜ Terminal, ενώ πληροφορίες έχουν ζητήσει και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Σοφοκλέους Ι: Με διευρυμένες απώλειες έκλεισε ο πρώτος μήνας του 2008 για τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. κατέγραψε πτώση 15,76%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε 25,4 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, όπως σημειώνει η ”Ημερησία”.

Νεοχημική: Στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της επεξεργασίας νερού προχώρησε ο όμιλος της Νεοχημικής με την αμερικανική πολυεθνική General Electric. Όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, πρόκειται για συμφωνία η οποία προβλέπεται να αναπτύξει σημαντικά τον χώρο των ειδικών χημικών για την επεξεργασία του νερού, στον οποίο δραστηριοποιείται η Νεοχημική.

Σοφοκλέους ΙΙ: Τρόπους αντίδρασης απέναντι στη διεθνή αναταραχή που ”γκρέμισε” τις τιμές των μετοχών στο ταμπλό της Σοφοκλέους αναζητούν οι επενδυτές, γράφει η εφημερίδα ”Μέτοχος” σε κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Οι ευκαιρίες της κρίσης”.

Άκτωρ: Την ανάληψη κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη ΝΑ. Ευρώπη, το οποίο αναμένεται ότι θα αγγίξει σε κόστος τα 3 δισ. ευρώ, διεκδικεί η Άκτωρ σε κοινοπραξία με τη Vicni. Όπως επισημαίνει η ”Ημερησία”, το έργο αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Comarnic - Brasov στη Ρουμανία και θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα μελέτη - κατασκευή - παραχώρηση εκμετάλλευσης για 25-30 έτη.

Motor Oil: Η μερισματική απόδοση της Motor Oil ίσως ξεπεράσει το 7% για την παρελθούσα χρήση, ενώ σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν τόσο ο ενοποιημένος τζίρος όσο και η κερδοφορία του ομίλου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ”Καθημερινή”.

ΦΑΓΕ: Σε πιστοληπτική υποβάθμιση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ και μάλιστα με πιθανότητα και άλλης μείωσης της βαθμολογίας στο επόμενο διάστημα προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος Moody’s, γράφει η ”Καθημερινή”.

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων πυροδοτεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία αυξάνονται τα ελάχιστα όρια του ΕΦΚ στα 359 ευρώ το χιλιόλιτρο και επιβάλλεται προθεσμία συμμόρφωσης μέχρι το 2015 για τα παλαιά κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με το ”Κέρδος”. Όπως αναφέρεται, σήμερα ο ΕΦΚ ανέρχεται στα 293 ευρώ, του χρόνου θα αυξηθεί στα 302 ευρώ και έπεται η συνέχεια με μία επιπλέον αύξηση 57 ευρώ.

Nestle Hellas: Επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ αλλά και κυκλοφορία νέων σημάτων στον τομέα του παγωτού δρομολογεί μέσα στο 2008 η Nestle Hellas, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε εξαγορά εταιρίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού στην περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Πολιτική: Από μια κλωστή κρέμεται πια η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά την αιφνίδια ανεξαρτητοποίηση του νεοεκλεγέντος βουλευτή Πιερίας, κ. Κ. Κουκοδήμου, γράφει το ”Βήμα”. Όπως αναφέρει, τώρα πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι οριακή, η πολιτική αστάθεια εμφανής και τα εκλογικά σενάρια πολλαπλά.

Siemens: Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει σήμερα την πρότασή του για εξεταστική επιτροπή με αφορμή όσα έρχονται στο φως για δωροδοκίες και διοχέτευση πολιτικού χρήματος στην υπόθεση Siemens, αν και η Ν.Δ. την έχει ήδη απορρίψει, αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v