Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μαύρος” Ιανουάριος στο ΧΑ με ζημιά 15,7%

Με …ζημιές 15,7% μας αφήνει ο Ιανουάριος και για να τον …θυμόμαστε, ρίχνει στην τελευταία συνεδρίαση το Γενικό Δείκτη κατά 2,77%. Συνεχίστηκε η κατοχύρωση θέσεων και οι πωλήσεις από την πλευρά ορισμένων ξένων σε τραπεζικούς τίτλους. Στην πτώση αντιστάθηκαν 63 μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με απώλειες 15,76% μας αφήνει ένας πολυτάραχος από πολλές απόψεις Ιανουάριος. Ένας από τους χειρότερους των τελευταίων ετών, με πλήρη ανατροπή οικονομικών δεδομένων (και όχι μόνο) τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην εγχώριο αγορά.

Το τέλος του μήνα επιφύλασσε ακόμη ένα …κρύο ντους για παίκτες, κυρίως όμως τους βραχυπρόθεσμους και όσους κινούνται με τη λογική της ενδοσυνεδριακής απόδοσης.

Μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με χαλαρό ρυθμό πωλήσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, που έφερε σταδιακά το Γενικό Δείκτη από τις 4.485,7 μονάδες μέχρι τα χαμηλά των 4.354 μονάδων. Μια μικρή τεχνικής μορφής αντίδραση προς τις 4.362,8 μονάδες αποτέλεσε και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, που μετρά όμως απώλειες της τάξεως του 2,77%.

Ωστόσο, παρά την απογοητευτική εικόνα της αγοράς σταδιακά μετά από τα μισά της συνεδρίασης, οι ”εραστές” της τεχνικής ανάλυσης επιμένουν πως ”σώθηκε” το εύρος στήριξης των 4.368-4.365 μονάδες.

Αναλογικά, σώθηκε και η στήριξη για τον FTSE στις 2.290 μονάδες, που θεωρητικά σημαίνει ότι αυτές οι δυο στηρίξεις υφίστανται. Μέχρι νεοτέρας.

Όσον αφορά στο Γενικό Δείκτη, οι αναλυτές θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τις χαμηλότερες περιοχές των 4.340 μονάδων, 4.297 μονάδων ενώ θεωρούν συγκριτικά ισχυρό το εύρος των 4.257-4.250 μονάδων.

Στη μετοχή-σηματωρό της αγοράς μας, την Εθνική, δόθηκαν μάχες, αξίας 80 εκατ. ευρώ. Η μετοχή, από τα υψηλά των 41,22 ευρώ έπιασε χαμηλό στα 40,16 ευρώ και διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα, στα 40,20 ευρώ.

Η μάχη για τη στήριξη των 41 ευρώ χάθηκε, και η επόμενη που θα πρέπει να κερδηθεί είναι αυτή προς τα 39,9 – 39,5 ευρώ.

Ενδεχόμενη υποχώρηση της μετοχής χαμηλότερα αυτού του εύρους τιμών, την οδηγεί προς την αμέσως προηγούμενη ελάχιστη τιμή.

Ωστόσο, στο κλείσιμο, δόθηκε μάχη τόσο με τη μετοχή της ΔΕΗ, με την τιμή στα 31,10 ευρώ (0,19%), του Marfin Investment στα 4,80 ευρώ (0,42%), των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στα 22,20 (0,91%) και Βιοχάλκο στα 7,02 ευρώ (2,3%) και Ελληνικά Πετρέλαια στα 10,02 ευρώ (0,2%).

Στα 89,30 ευρώ διαμορφώθηκε η μετοχή της Ελλάδος, 3,3% υψηλότερα.

Το πρόβλημα της αγοράς ήταν και σήμερα οι τράπεζες, όπου συνεχίζεται η κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά ξένων, αλλά και μετοχών εταιριών όπως Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της 3Ε (στα 28 ευρώ με 531.000 μετοχές).

Ωστόσο, για ακόμη μια συνεδρίαση, και ψάχνοντας να βρούμε στοιχεία ενθαρρυντικά, βλέπουμε πως ένα μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης κινήθηκε συγκριτικά καλύτερα. Περί τις 63 μετοχές κλείνουν με κέρδη έναντι 186 που υποχωρούν.

Μετοχές εταιριών όπως Νίκας, Πετζετάκις, Καράτζης, Sciens, ΑΝΕΚ, Αθηνά, Αλουμύλ, Eurodrip, Interfish, Δομική Κρήτης, ΟΛΘ, Βωβός, Olympic Catering, Τηλέτυπος κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα. Κίνηση που, όσο παραμένει το πρόβλημα στις τράπεζες, θα εξασθενεί. Ωστόσο, ήταν και σήμερα μια σχετική διαφοροποίηση και για αυτό, αναφέρεται.

Για τη συνέχεια, οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται, καθώς αρκετοί προσβλέπουν σε ανοδική αντίδραση, ξεκάθαρα τεχνικής μορφής. Άλλοι, εκτιμούν πως η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα, προς τα αμέσως προηγούμενα σημεία στήριξης.

Όμως, και οι δυο πλευρές συμφωνούν πως η τάση στην αγορά μας είναι πλέον εμφανώς πτωτική και πως η ταλαιπωρία δείχνει να έχει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v