Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όπως ο Γενάρης έτσι και ο χρόνος!

Το διάσημο ρητό της Wall Street ”όπως πάει ο Γενάρης έτσι πάει κι όλος ο χρόνος” σπανίως διαψεύδεται, αφού επιβεβαιώνεται από το 77% των περιπτώσεων. Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται.

Όπως ο Γενάρης έτσι και ο χρόνος!
Η τελευταία συνεδρίαση του πρώτου μήνα του χρόνου γίνεται σήμερα, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Όλες οι ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές κατέγραφαν απώλειες μεγαλύτερες του 9% μέχρι και χθες το βράδυ.

Σημαντικές απώλειες κατέγραφαν επίσης οι αναδυόμενες αγορές.

Μοναδικές εξαιρέσεις ήταν το Μαρόκο που βρισκόταν στο +11% από την αρχή της χρονιάς, η Ιορδανία που ήταν στο +2% περίπου και το Πακιστάν που ήταν ίσα βάρκα, ίσα νερά, αν οι αποδόσεις υπολογίζονταν στα τοπικά νομίσματα.

Αναμφισβήτητα, δεν είναι εύκολο να ξεκινά κάποιος τον πρώτο μήνα του χρόνου με ένα χάντικαπ της τάξης του -10% και να ελπίζει ότι θα το υπερκαλύψει το επόμενο διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Εκ πρώτης όψεως, η Ιστορία φαίνεται να δικαιώνει αυτή την άποψη, ενισχύοντας την εντύπωση των περισσοτέρων και την πεποίθηση των αρκούδων ότι το 2008 θα είναι πτωτική χρονιά για τη μητέρα όλων των αγορών και για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες.

Μια δεύτερη πιο προσεκτική όμως ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων δείχνει κάτι άλλο.

Από το 1962 μέχρι σήμερα, δηλαδή κάπου 46 χρόνια, το διάσημο ρητό της Wall Street δείχνει να δικαιώνεται.

Στο 72% των 46 ετών που μεσολάβησαν ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 ακολούθησε την ίδια πορεία το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου με εκείνη του Ιανουαρίου.

Αν όμως κάποιος διαχωρίσει τον Ιανουάριο σε ”ανοδικό” και ”καθοδικό” ανάλογα με τη συμπεριφορά του S&P 500, η κατάσταση διαφοροποιείται αρκετά.

Η αγορά κινήθηκε ανοδικά το επόμενο 11μηνο στο 86% και πλέον των περιπτώσεων που ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη τον Ιανουάριο.

Επομένως, οι πιθανότητες να καταγράψει κέρδη ολόκληρη τη χρονιά είναι πολύ μεγάλες όταν ο S&P 500 ανέβει τον Ιανουάριο.

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο όταν οι μετοχές υποχωρούν τον Ιανουάριο όπως συμβαίνει φέτος.

O S&P 500 κινήθηκε πτωτικά στο 47% των ετών που δεν ξεκίνησαν καλά, υποχωρώντας τον πρώτο μήνα του χρόνου. Κοινώς, ανέβηκε στο 53% των περιπτώσεων τα 17 χρόνια που οι αγορές έπεσαν τον Ιανουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν αποδεχτούμε το ρητό της Wall Street, αυτό έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν ο S&P 500 καταγράφει κέρδη τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στατιστικές έχουν ενδιαφέρουν, ιδίως όταν αποκαλύπτουν τάσεις, εποχικές ή μη.

Όμως, εκείνο που καθορίζει τις τάσεις είναι τα θεμελιώδη μεγέθη, η ρευστότητα και η ψυχολογία, εκτός των άλλων. Επομένως, τίποτα στην ουσία δεν έχει κριθεί.

Αν οι λόγοι που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση αλλάξουν, τότε οι αγορές θα αλλάξουν ρότα.

Το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό, αφού η κύρια τάση των χρηματιστηριακών αγορών παρά τα σκαμπανεβάσματα είναι ανοδική μακροπρόθεσμα.

Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v